Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 26.11.2009)  
Параметри: Інвестиції, Економічні новини, Енергоносії, Фінансові послуги

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (20 - 26 листопада 2009 р.)
 
(За даними польської преси)
 

Польські підприємці не заощаджують на купівлі автомобілів найдорожчих марок


 В умовах фінансової кризи польські підприємці не заощаджують на купівлі автомобілів найдорожчих марок.

Автомобільної марки «Mercedes», яку в Польщі вважають проявом високого рівня комфорту, фінансова криза не торкнулась. На думку експертів, на польському ринку 2009 рік стане рекордним у розрізі продажу автомобілів. За словами Пьотра Вуйчіка, представника «Mercedes Benz Polska», за підсумками вересня 2009 р. загальна кількість проданих автомобілів виявилась вищою у порівнянні з 2008 р.

За даними Інституту з питань дослідження автомобільного ринку «Samar» рівень продажу автомобілів в листопаді ц.р. був вищим у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а саме на 15%. Натомість, у період з січня по листопад ц.р. рівень продажу автомобілів підвищився на 12%. 2009 рік виявиться ефективним роком також й для марки «BMW». У листопаді ц.р. у порівнянні до аналогічного періоду 2008 р. рівень продажу зріс на 27%, а за 10 місяців - майже на 14%. Приводу на нарікання щодо економічної ситуації не має також марка «Volvo», яка прогнозує за результатами 2009 р., ріст рівня продажу на 12%.
 
 
 
Менші польські банки починають витискати з ринку крупні банки
 
 
Двом лідерам польського ринку – банкам PKO BP і Pekao SA – не вдалося протягом останніх 12 місяців підвищити кількість відкриття нових банківських рахунків. Навпаки, експертами зауважено невелике скорочення кількості банківських рахунків. Натомість, польські банки середньої ланки привабили кілька тисяч нових клієнтів.
Так, у 23 польських банках було відкрито 1,3 млн. рахунків. Найвищий приріст (на 315 тис.) спостерігається в банку Eurobank. З’являється все більше банків, які пропонують безплатне обслуговування (утримання) банківських рахунків, а також пропонують безплатне переведення фінансових коштів без сплати відсотків за дану процедуру.

За словами представників польських банків, особисті рахунки клієнтів банку є стратегічним продуктом банку. Тому важливо пристосовуватись до особистих потреб кожного клієнта. Наприклад, цього року банк BZ WBK запропонував клієнтам спеціальний вид банківського рахунку для осіб віком старших 50 років. Рахунки містять спеціальний пакет «assistance» і можливість отримати знижки в аптеках. Додатково, банк пропонує спеціальний рахунок для жінок з пакетом соціального забезпечення (власниця такого рахунку може розраховувати на допомогу у догляді за дитиною).

 
 
Польські споживачі не змінюють своїх купівельних звичок
 
 
На думку експертів, польські споживачі не змінюють своїх купівельних звичок, проте обережно підходять до майбутніх витрат.

За даними Головного статистичного управління РП, рівень роздрібного продажу в листопаді ц.р. зріс на 2,1% річних у порівнянні до 2,5% у вересні ц.р. Величина продажу в постійних цінах не змінюється і складає 0,7% річних.
Протягом року у постійних цінах найвідчутніше зросла вартість продажу одягу і взуття (на 32,5%). Натомість, експерти наголошують на активному продажі ліків і косметики, а також продуктів споживання.

За даними Головного статистичного управління РП, рівень безробіття у листопаді ц.р. склав 11,1% і виявився вищим на 0,2% у порівнянні із вереснем ц.р.

Середній рівень заробітної плати в Польщі складає 3 232,07 злотих, натомість поляки на практиці заробляли в середньому 2 091,35 злотих. Представники польського уряду, а також державні службовці вищого рангу заробляли понад 7,2 тис. злотих, спеціалісти 3,97 тис. злотих, працівники технічного забезпечення – 3,34 тис. злотих .
 
  
Польща займає 31 місце серед країн світу у рейтингу інвестиційної привабливості
 
 
Рейтинг інвестиційної привабливості підготувала іспанська бізнес-школа «IESE» у співробітництві з фірмою «Ernst & Young». Оцінка інвестиційної активності бере до уваги такі складові: економічна активність в країні, величина ринку капіталу, податкова система, система безпеки для інвесторів, соціальний клімат, культура і можливості розвитку. Найбільш привабливими країнами з точки зору інвестиційної політики вважаються Сполучені Штати Америки, Канада і Великобританія.
Останні місця в рейтингу займають Україна, Кенія, Парагвай і Венесуела. Найбільше втратив на привабливості Кувейт (з 29 місця перейшов на 42) з приводу вищого росту податків.

Польща, на думку авторів звіту, є найбільш привабливою країною серед країн Центрально-Східної Європи. Наступні місця після Польщі займає Чехія (34 місце), Естонія (35 місце) і Угорщина (37 місце). Найвищу оцінку отримала економічна активність Польщі (27 місце), податкова система Польщі отримала 30 місце, капітальний ринок – 32 місце. Найнижчу оцінку отримав корпораційний менеджмент, а також банкове фінансування.       
 
 
 
Будівництво вітрових електростанцій буде розвиватись швидшими темпами 
 
 
Передбачається, що в Польщі будівництво вітрових електростанцій буде розвиватись швидшими темпами, ніж в інших країнах. На розвиток подій впливатимуть, зокрема, зобов’язання накладені Європейським Союзом, відповідно до яких частка відновлювальної енергії до 2020 р. сягатиме 15%.
Представники польської Агенції з питань інформації та закордонних інвестицій, фірми TPA Horwath Polska та юридичної фірми «Domański Zakrzewski Palinka» представили звіт на тему вітрової електроенергії в Польщі. За результатами звіту виникає, що загальна потужність вітрових електростанцій у світі наприкінці 2008 р. склала 121 ГВт, а отже відбувся приріст продукції по відношенню до 1996 р. в 20 разів, тобто кожного дня з’являлись вітряки, які виробляють 26 МВт електроенергії.
 
 
 
У Польщі будуватиметься ядерна електростанція
 
 
За інформацією Міністерства економіки РП, попередні пропозиції щодо місця розташування ядерної електростанції в Польщі буде визначено ще у 2009 р. Натомість, остаточне рішення щодо вибору місця буде прийнято у період січень 2011 р. – червень 2012 р. Кінцевий вибір місця для будівництва ядерної електростанції зробить Польська енергетична група (PGE), яка буде брати до уваги пропозиції Міжнародної агенції з питань атомної енергетики.             
 
 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки