Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 19.11.2009)  
Параметри: Населення, Інвестиції, ЗЕД, Макроекономічні показники, Енергоносії, Будівництво

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (13 - 19 листопада 2009 р.)
 
(За даними польської преси)
 

Міністр економіки РП обіцяє кращі умови для польського бізнесу 
 
Міністр економіки РП Вальдемар Павляк обіцяє, що його міністерство найближчим часом зосередить увагу на створенні в Польщі найкращих в Європі умов ведення господарської діяльності. На думку міністра, найбільшим успіхом уряду РП було опрацювання антикризового пакету, який полегшив підприємцям здійснення своєї діяльності.

До позитивних результатів діяльності уряду РП Павляк відносить також й ефективне здійснення енергетичної політики РП, у тому числі йдеться про згоду Росії постачати додатковий газ. За словами Павляка, уряд РП ставить перед собою шість пріоритетів:

  • конкуренція та інновація економіки,
  • краще управління,
  • партнерство во ім’я розвитку,
  • ефективне функціонування установ,
  • виведення польської економіки на міжнародний рівень, а також
  • економічна та енергетична безпека.
У свою чергу, для Міністра праці РП Йоланти Федак, основною метою у найближчі роки стане забезпечення безпечнішої виплати польських пенсій за рахунок обмеження розміру внесків до пенсійних фондів, а також оплат, які будуть стягуватись за виплату пенсій.

Міністр праці РП має намір значно обмежити ризик, який можуть спіткати майбутні пенсіонери, а саме йдеться про здійснення відважних інвестицій пенсійними фондами за рахунок страхових фінансових ресурсів.
 
 
 
Польські фірми потерпають від нестачі фінансових ресурсів

 
В умовах фінансової кризи, за результатами оцінок експертів, польські фірми потерпають від нестачі надходження фінансових ресурсів на їхні банківські рахунки. Так, 22% з 384 опитаних підприємців не переймаються цим питанням. На думку економістів, підприємці переживають негаразди із припливом фінансових коштів через проблеми здійснення аналізу ризику, а також дослідження ринку клієнта.     
 
 
Польські підприємці знаходять розв’язання своїх фінансових проблем в умовах економічної кризи за рахунок шахрайства 
 
За результатами звіту організації Pricewaterhouse Coopers (PwC) під назвою «Дослідження економічних злочинів, Польща 2009», протягом останніх 12 місяців польські фірми значно частіше ставали жертвами економічних злочинів.

Серед досліджуваних товариств було знайдено 11 випадків злочинів, тоді коли раніше максимально доходило до п’яти інцидентів – пояснює Павел Вайшчик, член групи з питань економічних злочинів PwC.

Зростає також розмір економічних збитків. Рік тому розмір економічних збитків не перевищував 250 тис. доларів, а тепер половина фірм, які стали жертвами зловживань, втратили понад півмільйона доларів США. Підприємець Збігнєв Якубас заявляє, що таке явище буде зустрічатись частіше, до того часу поки польські суди не почнуть ефективніше працювати.

Найбільше зловживань є з боку працівників. Наступне місце займає корупція, хабарництво, а також порушення прав власності. Найрідше зустрічається шахрайство, пов’язане із бухгалтерськими маніпуляціями.

Експерти PwC підкреслюють, що більшості шахрайств можна було б оминути, якщо б не було сповільнення економічного розвитку країни.

Прикладом шахрайства є випадок, коли керівник однієї польської фірми, яка є власністю закордонного інвестора, після своєї поразки на фондовій біржі, брав з бюджету фірми фінансові кошти начебто на потреби фірми, але насправді використовував їх у вигляді інвестицій на біржі. Таким чином, фірма втратила фінансові ресурси у розмірі 2 млн. злотих (0,7 млн. дол. США) у той час, коли активи фірми складали 7 млн. злотих (2,5 млн. дол. США). Для того, щоб приховати дане порушення, директор фірми уклав угоду із фірмою-партнером про отримання начебто позики, яка була насправді фіктивною. Таким чином, бухгалтерські втрати на суму 2 млн. злотих (0,7 млн. дол. США) були приховані.
 
 
Витрати державного бюджету РП можуть зменшитись на 1% з врахуванням інфляції 
 
Міністр фінансів РП Яцек Ростовський ще раз наголосив, що Міністерство фінансів РП працює над відновленням тих положень, які б обмежували витрати державного бюджету РП на 1% з врахуванням інфляції. Проблема полягає лише у тому, що такі положення можуть почати діяти лише у 2011 р. і покрити лише частину витрат державного бюджету РП.

На думку Ростовського, якщо процес приватизації не виявиться успішним і до державного бюджету не надійде 25 млрд. злотих (8,9 млрд. дол. США), уряд РП переживатиме серйозні проблеми.

Міністр фінансів РП відхилив можливість замороження або збільшення допустимої межі державного боргу РП, яка складає 55% по відношенню до рівня ВВП РП.

На думку економістів, вихід із ситуації є простим – потрібно уніфікувати ставки ПДВ і ліквідувати преференційні ставки та ввести податок для агропромислового комплексу. Ростовський виключив можливість підвищення рівня ПДВ.
 
 
Уряд РП має намір прискорити процес будівництва швидкісних трас

 
 
Ще цього року буде оголошено додатково 16 тендерів щодо будівництва доріг. До кінця 2010 р. уряд РП підпише 47 угод на будівництво доріг протяжністю 485 км. У 2009 р. було вже оголошено 12 торгів на будівництво доріг довжиною 198,18 км.
 
Остаточне підписання угод відбудеться у червні 2010 р. Натомість, більшість інвестицій, які передбачено було реалізувати у процесі підготовки до Євро 2012, виконати не вдасться
 
 
Стратегія розвитку польського експорту залишається у замороженому стані
 
Business Centre Club надав проекту дофінансування підприємств під назвою «Інноваційна економіка», який йому передали для опрацювання, другорядного значення. Водночас, довгоочікуваного проштовхування підприємницького сектора не відбувається.

Експерти називають існуюче просування польського експорту «марнуванням державних коштів».

Документ під назвою «Стратегія виведення польської економіки на міжнародний рівень» ще не  затверджений в Міністерстві економіки РП.
 
 
Вітряні електростанції в Польщі запрацюють у 2015 р.  

 
Передбачається, що  електростанції для виробництва електроенергії за допомогою вітру будуть  діяти у 2015 р. Така електростанція може мати потужність близько 500 МВт, а це означає залучення інвестицій у розмірі 1,5 млрд. євро.
 
На сьогодні існує 12 проектів будівництва вітряних електростанцій на берегах Балтійського моря. Серед зацікавлених -  фірми з Німеччини, фірма «DONG» з Данії та швецька фірма «Vattenfall», а також Польська Енергетична Група.
 
 
Рівень безробіття в Республіці Польща не буде зростати 
 
На думку експертів, рівень безробіття в Республіці Польща не буде зростати настільки швидко, як це передбачалось кілька місяців тому. Польські фірми знайшли методи зменшення своїх витрат, оминаючи процес звільнення працівників.

Натомість, найгірше почуваються молоді спеціалісти без досвіду роботи. Результати опитування 11 економістів свідчать про те, що наприкінці 2009 р. рівень безробіття складатиме 12%. Таким чином, кількість безробітних в РП може скласти 1,85 – 1,9 млн. осіб. Результати попередніх прогнозів експертів свідчили про досягнення рівня 2,1 млн. безробітних та безробіття на межі 14%.
 
 
В Республіці Польща опрацьовується новий законопроект про використання державних коштів 
 
В Республіці Польща опрацьовується новий законопроект про використання державних коштів, який може ускладнити органам самоврядування РП процес пошуку фінансових ресурсів для здійснення інвестицій.

Експерти банку «Deutsche Bank Polska» декларують, що на сьогоднішній день кошти обслуговування боргу не можуть перевищувати 15% від рівня доходів, проте після внесення змін до законодавства такі вимоги можуть стати суворішими.   
 
 
Експерти прогнозують витрати громадян Польщі під час святкування зимових свят
 
Експерти прогнозують, що витрати, пов’язані із зимовими святами у 2009 р. середньої польської родини із середнім рівнем доходів, складатимуть 375 євро, що є на 1,6% вищими у порівнянні з минулим роком.

Результати досліджень фірми «Deloitte» свідчать про те, що 61% опитаних поляків планують збільшити свої витрати на цьогорічні свята на 1,6% (придбання споживчих товарів, подарунків тощо). 




 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки