Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща. Промислові новини (станом на 09.10.2009)  
Параметри: Інвестиції, Економічні новини, Товари агропромислового комплексу, Енергоносії, Товари хімічної промисловості

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща. Промислові новини (01– 09 жовтня2009 р.)
 
(За даними польської преси)

 
Агропромисловий комплекс Польщі незабаром заробить мільярди злотих
           
На думку експертів, агропромисловий комплекс Польщі незабаром заробить мільярди злотих (на 40% більше) на слабкості польської валюти.

Передбачається, що на рахунки аграріїв потрапить 12,7 млрд. злотих (4,4 млрд. дол. США) доплат, що становить вищу на 1/3 суму, ніж минулого року.

Європейський банк інформує, що ставка сільськогосподарських доплат в євро буде перераховано по курсу 4,22 злотих за 1 євро, у той час коли минулого року курс злотого до євро був на ¼ нижчим.

Таким чином, у 2009 р. за вирощування сільськогосподарських рослин на 1 га аграрії отримають 866 злотих доплат (309,2 дол. США), тварин – 1010 злотих (360,7 дол. США).

За обрахунками Інституту з питань економіки сільського господарства РП у багатьох країнах ЄС доплати з бюджету ЄС на сільське господарство стала практикою, а тому з плином часу польська економіка все більше інтегруватиметься у європейську систему доплат.
 
 
У Польщі фінансової кризи не відчувають у галузі продажу споживчих товарів та хімічної продукції
 
На думку експертів, наслідки світової фінансової кризи не відчуваються у галузі продажу споживчих товарів та хімічної продукції в Польщі.

За даними Головного статистичного управління РП, у Польщі за результатами другого кварталу ц.р. було продано споживчих товарів на 10% більше. За словами керівника торгової мережі «ŻabkaPolska», у галузі споживчих товарів кризи не спостерігається, а лише йдеться про сповільнення рівня приросту.

Дослідження свідчать, що поляки не обмежують себе у купівлі життєво необхідних товарів, як це спостерігається у випадку громадян країн Західної Європи. За результатами досліджень фірми «Nielsen» виявляється, що у країнах Західної Європи приріст рівня продажу споживчих товарів у другому кварталі 2009 р. складав 1,9%, натомість у Польщі – 7,3%.   
 
 
Польська енергетична група може стати лідером серед польських підприємств
 
На думку експертів, Польська енергетична група (PGE) після емісії акцій та свого дебюту на біржі цінних паперів може зайняти перше місце і стати лідером серед найцінніших польських підприємств після банку PEKAO та фірми Orlen. Ринкова вартість енергетичної групи складає суму 50 млрд. злотих (17,8 млрд. дол. США).

Передбачається, що у 2009 р. енергетична група PGE зможе заробити понад 5 млрд. злотих (1,7 млрд. дол. США). Експерти зауважують, що ціни акцій енергетичних фірм у 2009 р. зросли в середньому на ¼. Однак, енергетична група PGE чекає на офіційне оприлюднення результатів оцінки свого капіталу, які будуть затверджені Комісією фінансового нагляду РП.


У жовтні 2009 р. уряд РП ухвалить документ «Енергетична політика РП до 2030 р.»
 
Передбачається, що у жовтні ц.р. уряд РП ухвалить документ «Енергетична політика РП до 2030 р.». Документ з’явився весною, але до сьогодні його ще не мав можливості розглянути уряд РП.

За словами Генрика Майхжака, керівника Департаменту з питань енергетики Міністерства економіки РП, закінчились вже майже всі обговорення з питань енергетичної політики РП.

Найважливіші положення документу стосуються питання використання екологічно чистої вугільної технології, покращення енергетичної ефективності, виконання вимог ЄС у розрізі відновлювальних джерел енергії, а також питання диверсифікації виробництва енергії завдяки ядерним електростанціям.

В рамках покращення питання безпеки забезпечення держави нафтою і газом передбачено пошук альтернативних шляхів постачання сировини (йдеться, зокрема, про газопорт та появу нових газопроводів, які б об’єднували РП з західними і південними сусідами).

В документі знайшло своє відображення також підтримка плану будівництва українсько-польського газопроводу, який надасть можливість імпортувати каспійську нафту до Польщі. Додатково, польські фірми можуть також розраховувати на підтримку уряду РП у питанні отримання доступу до енергетичних джерел закордоном.  
 
 
Доходи Польської енергетичної групи (PGE) будуть вдвічі більшими до 2012 р.
 
Передбачається, що доходи Польської енергетичної групи (PGE) будуть вдвічі більшими до 2012 р. Так, банк «UniCredit» прогнозує, що цьогорічний чистий прибуток PGE перевищить до 2012 р. суму 10 млрд. злотих (3,5 млрд. дол. США).

Передбачається також, що вже у 2009 р. чистий дохід PGE буде вдвічі більшим від показників 2008 р. Експерти підтверджують прогнози, а саме вартість PGE після емісії нових акцій зросте до 45-50 млрд. злотих (16,0 – 17,8 млрд. дол. США).

Представники PGE вважають, що до 2012 р. з’явиться можливість направити кошти PGE на здійснення інвестицій на суму майже 39 млрд. злотих (13,9 млрд. дол. США).

Окрім цього, в PGE вважають, що додатково до фінансових ресурсів отриманих з фондової біржі (завдяки підвищенню капіталу PGE на 15%, вдасться отримати близько 6 млрд. злотих, тобто 2,14 млрд. дол. США) до бюджету PGE надійдуть додаткові фінансові ресурси у результаті продажу 21% акцій підприємства «Pelkomtel» на суму 3,5 млрд. злотих (1,25 млрд. дол. США).   
 
  
«Kulczyk Holding» проводять переговори з питань умов закупівлі земельних ділянок під будівництво електростанції у Польщі
 
Представники підприємства «Kulczyk Holding», власном якого є відомий польський інвестор Ян Кульчик, проводять переговори з питань умов закупівлі земельних ділянок в гміні Пельпін (Польща), де передбачається поява електростанції, яка працюватиме на основі переробки кам’яного вугілля.

На тему умов реалізації проекту ведуться також переговори з місцевими органами влади РП. «Kulczyk Holding» прогнозує, що у 2010-2011 р.р буде тривати підготовка до здійснення таких інвестицій. Протягом підготовчого часу будуть тривати геологічні розслідування. Початок будівництва нової електростанції планується у 2012 р. Нові блоки електростанції матимуть потужність 1600 МВт, а витрати на їх будівництво складатиме близько 3 млрд. євро.
 
 
На рахунках за газ з’явиться т.зв. диверсифікаційна оплата
 
Польські споживачі газового пального у майбутньому сплачуватимуть додаткові кошти за користування пальним, які виникатимуть із будівництва газопорту. На рахунках за газ з’явиться т.зв. диверсифікаційна оплата. Таким чином, рахунки за спожитий газ можуть зрости на 20%.

Передбачається, що споживачі пального повинні будуть доплачувати 0,03-0,05 злотих за кожен кубічний метр спожитого газу. Таке нововведення може з’явитись у Республіці Польща після закінчення будівництва газопорту, тобто у 2014 р.        



Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки