Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 03.08.09)  
Параметри: Макроекономічні показники, Валюта, Економічні новини, Енергоносії
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (03.08)
 
 
(Огляд польської преси)
 
У польському Сеймі опозиція критикувала діяльність Міністра фінансів РП
 
У польському Сеймі опозиція критикувала діяльність Міністра фінансів РП Яцека Ростовського, який, на думку представників партії «Право і справедливість», здійснює неефективну політику у напрямку подолання наслідків економічної кризи в Польщі. Звинувачення на адресу Міністра фінансів РП стосувались підготовки Міністерством фінансів РП нереального бюджету РП, бажання утримати за будь-яку ціну низький рівень дефіциту і ствердження Міністра РП, що входження Польщі до зони євро - це хороший метод подолання Польщею економічної кризи. Депутати Сейму звинувачували Міністра фінансів РП, зокрема, й у тому, що Міністерство фінансів РП штучно уникало можливості виплати фінансових коштів на підтримку польської економіки в умовах економічної кризи, а це призвело до стрімкого сповільнення темпів росту економіки РП. Проте, для відставки Міністра фінансів РП не вистачило 38 голосів депутатів Сейму.
  

 

За даними статистичної організації Європейської Комісії (Євростат) рівень ВВП РП у перерахунку на одну особу складає 57% від середнього європейського показника. У перерахунку на євро ВВП РП на одну особу складає 14,4 тис. євро (середній європейський показник – 25,1 тис. євро). Гіршими від Польщі виявились лише Румунія та Болгарія, проте найбагатшою країною є Люксембург (253% від середнього європейського показника). 
 

 

На думку експертів, у Польщі стрімко знижується рівень продажу та виробництва продукції. За даними Головного статистичного управління РП вартість роздрібного продажу у Польщі в травні ц.р. (в постійних цінах) знизилась на 0,5% по відношенню до аналогічного періоду минулого року. Натомість, в поточних цінах, вартість роздрібного продажу у Польщі зросла на 1,1% у порівнянні до травня 2008 р. На думку експертів, дані свідчать про те, що поляки ще не почали заощаджувати, оскільки все ще зростає рівень продажу косметичних виробів та фармацевтичної продукції. За даними Головного статистичного управління РП, рівень замовлень в промисловості у травні ц.р. був нижчим на 15,4% річних, але вищим на 3,6% по відношенню до квітня ц.р. На зниження рівня споживання у Польщі може вплинути також й показник безробіття, який становив у травні ц.р. 10,8% і виявився на 1% вищим по відношенню до показника безробіття аналогічного періоду 2008 р.
 

 

На думку експертів, уряд РП не повинен вносити зміни у податкову політику держави з метою наповнення бюджету РП. Вирішенням проблеми пов’язаної із наповненням державного бюджету в умовах економічної кризи може стати внесення змін у систему соціального страхування, пенсійного забезпечення та державного фінансування. Експерти вважають, що необхідно проводити розсудливу політику оподаткування в державі. Втім, польські економісти пропонують підвищити рівень сплати ПДВ на товари підвищеного комфорту та ввести ставку податку у розмірі 13% на пенсійні внески. Натомість, економісти виступають проти підвищення рівня оподаткування доходів фізичних осіб, оскільки ставки податку на рівні 18% і 32% мають справедливе підґрунтя. На думку підприємців, у випадку підвищення рівня оподаткування розвиватиметься «чорний» ринок і зросте рівень безробіття в країні.
 

 

Найбільше польське товариство «Польська енергетична група» (PGE) виплатила Державному казначейству РП дивіденди на суму 941 млн. злотих
[1], що становить 35% суми минулорічного чистого доходу. Сума коштів буде направлена на виплату дивідендів акціонерам (203 млн. злотих), здійснення інвестицій (415 тис. злотих) та поповнення соціального фонду (300 тис. злотих).
 

 

Світовий Банк в рамках затвердженої нової стратегії на 2009-2013 р.р. виділив Польщі 4,5 млрд. дол. США. Звідси, на 2009 р. Польщі від Світового банку припало 5,5 млрд. дол. США. На думку експертів, фінансові кошти Світового банку стануть фундаментом для польської економіки і одночасно будуть заохоченням для здійснення державних реформ в умовах економічної кризи. Зокрема, йдеться про направлення фінансових ресурсів Світового банку у сферу охорони здоров’я Польщі, в освіту, виконання соціальних програм, а також обслуговування бізнес-сфери.
 

 

За підсумками першого півріччя ц.р., ціни на споживчі товари у польських супермаркетах підвищились на 5%. За підсумками другого кварталу ц.р., у порівнянні з першим кварталом, ціни у Польщі на 20 основних видів споживчих товарів зросли на 2,6%. За споживчий кошик основних продуктів споживання на сьогодні пересічний поляк повинен заплатити в середньому 96,7 злотих (30,8 дол. США). Причиною підвищення цін став слабкий злотий і, відповідно, підвищення коштів на транспортні перевезення (наприклад, яловичини - на 10%). Натомість висока врожайність деяких видів фруктів призвела до зниження цін на цей вид продукції до 15% у порівнянні з минулим роком.
 

 

Євро коштує 4,4 пол. злотих, швейцарський франк – 2,9 пол. злотих, американський долар – до 3,07 пол. злотих. Експерти вважають, що курс польського злотого буде міцнішати надалі, проте завадити йому може дефіцит державного бюджету. Нещодавно Міністерство фінансів РП представило попередні дані щодо рівня інфляції в РП, який становитиме у червні ц.р. 3,4% річних та 0,1% по відношенню до травня ц.р.

Польський злотий міцнішає по відношенню до провідних світових валют

Ціни на споживчі товари у польських супермаркетах підвищились на 5%

Світовий Банк в рамках затвердженої нової стратегії на 2009-2013 р.р. виділив Польщі 4,5 млрд. дол. США

Найбільше польське товариство «Польська енергетична група» (PGE) виплатила Державному казначейству РП дивіденди

На думку експертів уряд РП не повинен вносити зміни у податкову політику держави з метою наповнення бюджету РП

У Польщі стрімко знижується рівень продажу та виробництва продукції

ВВП РП у перерахунку на одну особу складає 57% від середнього європейського показника
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки