Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 31.07.09)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини, Товари агропромислового комплексу, Товари чорної металургії, Страхування

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (31.07)

(Огляд польської преси)


Державний департамент соціального страхування РП (ZUS) шукає кредити

Державний департамент соціального страхування РП (ZUS) шукає банки, які зможуть відкрити для нього кредитну лінію на суму 2,6 млрд. злотих (0,7 млрд. дол. США). Доступ до фінансових ресурсів та право брати банківські кредити надасть можливість Департаменту у майбутньому взяти кредит на суму 5 млрд. злотих (1,53 млрд. дол. США). На думку економістів, такий розмір кредиту є досить високим, тому може стати перешкодою для сфери бізнесу, який також очікує на отримання банківського кредиту.


Польські роботодавці сподіваються на введення т.зв. «лінійного податку»

Компанія «PricewaterhouseCoopers» та об’єднання польських підприємців «Lewiatan» здійснили опитування серед 151 підприємств стосовно їхнього відношення щодо методу розрахунку з Податковою службою РП та розміру внесків до Державного департаменту соціального страхування РП. 63% опитаних роботодавців стверджено підтримують ідею впровадження т.зв. «лінійного податку», 18% негативно сприймають можливість такого нововведення. На думку деяких опитаних підприємців (17%) лінійний податок можна запроваджувати лише у випадку очевидного приросту рівня ВВП РП, коли не буде загрози щодо наповнення дохідної частини державного бюджету у зв’язку з економічною кризою. Не усі роботодавці сприймають також й принципи встановлення суми внесків до Державного департаменту соціального страхування РП (ZUS). Майже 52% опитаних роботодавців погоджуються замінити ці внески на т.зв. «тариф з визначеною платою». Водночас, 35% опитаних роботодавців вважають за доцільне запровадити розмір страхової ставки залежно від розміру доходів застрахованих осіб.   


Міністерство фінансів РП: приріст ВВП РП становитиме 0,2%


Міністерство фінансів РП інформує, що приріст ВВП РП становитиме 0,2%. На думку експертів прогнози Міністерства фінансів РП виглядають досить оптимістично. З анкетного опитування, яке проводилось газетою «Жечпосполіта» серед 14 польських економістів, випливає, що польську економіку чекає стагнація: за даними BNP Paribas - на рівні 1,8%, за даними Європейської комісії – на рівні 1,4%, за даними МВФ – на рівні 0,5%. Звідси, на думку експертів, розрахунки уряду РП щодо дефіциту бюджету РП на рівні 37 млрд. злотих можуть виявитись помилковими. У випадку, якщо надходження до державного бюджету РП від сплати податків будуть надалі низькими, рівень дефіциту державного бюджету РП може перевищити 40 млрд. злотих (12,2 млрд. дол. США).


Польські фірми починають краще оцінювати свій можливий розвиток в умовах економічної кризи

Понад половина опитаних представників польських фірм (54%) продали менше товарів та послуг протягом січня – квітня 2009 р. у порівнянні з минулим роком. Водночас, 44% фірм, за результатами опитування об’єднання підприємців «Lewiatan», вважають, що у другому півріччі 2009 р. рівень продажу продукції польських фірм на ринку підвищиться.  


Металургійна польська компанія «ArcelorMittal Poland» потерпає від економічної кризи

За словами експертів компанії величина замовлень на виробництво металургійних виробів підприємства у 2009 р. знизилась на 40% у порівнянні з 2008 р. Проте, керівництво компанії поки що не звертаються до уряду РП по допомогу. На підприємстві працює 20 тисяч працівників. За підсумками 2009 р. компанія «ArcelorMittal Poland» втратила вже 860 працівників. Півтисячі працівників звільнились з робочих місць одразу після оголошення керівництвом фірми про відшкодування звільненим працівникам у сумі 99 тис. злотих (30,2 тис. дол. США). «ArcelorMittal Poland» прогнозує, що у 2009 р. 1,5 тис. осіб з 11,5 тис. працюючих звільняться зі своїх робочих місць. Натомість, «ArcelorMittal Poland» буде намагатись затримати у фірмі найбільш кваліфікованих працівників.  


Фірма по виробництву тютюну «Japan Tobacco Int.» (JTI) відкриває нову фабрику у Польщі (м. Госткув Старий)

Передбачається, що фабрика вироблятиме 20 млрд. сигарет щороку, що свідчить про підвищення рівня виробництва у 4 рази у порівнянні до попереднього рівня виробництва. Представники фабрики інформують, що для виробництва тютюнових виробів буде здійснено інвестицій на суму 100 млн. дол. США. Виробництво сигарет розраховано не лише на споживачів польського ринку, але також й на споживачів близько 80 ринків інших країн. JTI планує виробляти 400 видів сигарет, втім сигарети марки «Camel». Маючи 10-річний досвід роботи на ринку тютюнових виробів, фірма JTI займає третє місце у світі по виробництву тютюнових виробів. За результатами 2008 р. фірма виробила 452 млрд. сигарет, отримавши чистий дохід у сумі 10,6 млрд. дол. США.


Польські економісти обговорюють питання можливого підвищення рівня податків Урядом РП у 2010 р.


Уряд РП планує поінформувати про можливі зміни у податковій політиці Польщі влітку ц.р. Водночас, Прем’єр-міністр РП Дональд Туск вже сьогодні підтверджує можливість підвищення рівня податків в Польщі наступного року. На думку Міністра фінансів Яцека Ростовського, державний бюджет РП на 2010 р. буде одним із найважчих бюджетів Польщі з 1989 р. Міністерство фінансів РП прогнозує приріст ВВП на рівні 0,5% у той час, коли Брюссель прогнозує приріст ВВП РП на рівні 0,8%. 


Дефіцит державного бюджету РП може сягнути 15,5 млрд. дол. США


На думку польських експертів дефіцит державного бюджету РП може сягнути 50 млрд. злотих (15,5 млрд. дол. США). На сьогоднішній день рівень дефіциту становить 27 млрд. злотих (8,3 млрд. дол. США), проте у випадку появи проблеми із пошуком заощаджень на суму 20 млрд. злотих (6,2 млрд. дол. США), бюджетна діра Польщі збільшиться вдвічі. Водночас, Європейська комісія ставить перед Польщею вимогу з 2010 р. розпочати процес зменшення дефіциту державного бюджету до рівня 3% ВВП. На врегулювання питання щодо рівня дефіциту державного бюджету РП Європейська комісія дає Польщі три роки.


У 2010 р. у Польщі можуть зрости ставки податків


Провідні засоби масової інформації Польщі передають, що з наступного року у Польщі зростуть акцизні ставки на пальне, алкоголь і цигарки, а це поповнить державний бюджет РП на суму 10 млрд. злотих (3,1 млрд. дол. США). Наступним кроком може стати підвищення податку з доходу до рівня 40% для осіб з найбільшими прибутками. На сьогоднішній день ставка податку з доходу становить 18-32%. На думку експертів, у результаті здійснення такої політики урядом РП, до державного бюджету РП може надійти додаткових 8 млрд. злотих (2,4 млрд. дол. США). У 2010 р. представників агропромислового комплексу Польщі також може спіткати необхідність сплачувати податки з доходів, які на сьогоднішній день вони не сплачують.   

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки