Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 31.07.09)  
Параметри: Економічні новини


Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (31.07)


(Огляд польської преси
)


Уряд РП повідомляє про внесення поправок до державного бюджету РП у липні 2009 р.



Поправки не передбачатимуть збільшення рівня податків та дефіциту державного бюджету РП. Прем’єр-міністр РП Дональд Туск планує утримати дефіцит державного бюджету РП та бюджетів органів місцевого самоврядування на рівні 4,6% ВВП. Міністр фінансів РП Яцек Ростовський зауважив, що утримати дефіцит бюджету РП вдасться на рівні 18,2 млрд. злотих (5,58 млрд. дол. США) .

Натомість, на думку колишнього заступника Голови НБ РП Кшиштофа Рибінського, неможливо буде утримати дефіцит державного бюджету РП на даному рівні і при цьому не призвести до значного збільшення дефіциту усього сектора. За словами Рибінського можна спробувати здійснювати т.зв. креативний бухгалтерський облік, наказати Департаменту соціального страхування РП знайти додаткові кошти, виплатити дивіденди польському банку PKO BP з метою подальшого підвищення його капіталу, проте не вдасться приховати реального росту державної заборгованості. Відповідно, економіст Рибінський вважає, що Уряд РП повинен знайти додаткові доходи або скорочувати радикальніше витрати. Проте, обидва заходи, на думку Рибінського, є небезпечними, оскільки підвищення податків шкодитиме функціонуванню фірм, натомість обмеження витрат державного бюджету може стати загрозою для використання фінансових засобів ЄС.

Додатково, керівник клубу польської партії «Platforma Obywatelska» Збігнєв Хлебовський вважає, що вносити зміни до державного бюджету РП не потрібно взагалі, оскільки показники реалізації бюджету за результатами першого кварталу ц.р. підтверджують, що рівень доходів, витрат та дефіциту державного бюджету РП є позитивними (за даними Міністерства фінансів РП, дефіцит державного бюджету РП не перевищив 16 млрд. злотих, тобто є меншим, ніж передбачалось. Таким чином, за результатами чотирьох місяців 2009 р. реалізовано понад 80% дефіциту запланованого на весь рік). Натомість, головний економіст консалтингової фірми BCC Станіслав Гомулка вважає, що доходи до державного бюджету РП у 2009 р. будуть нижчими від доходів у 2008 р. на 3,8%, а це означатиме появу нестачі у державному бюджеті РП на суму 39,6 млрд. злотих. Тому, на думку Гомулки, Уряду РП не вдасться досягнути рівня дефіциту державного бюджету РП на рівні нижче 3% ВВП, до того ж Європейська Комісія також прогнозує дефіцит державного бюджету РП на рівні 6,6% ВВП.            


Європейська Комісія критикує Польщу за надмірний дефіцит державного бюджету


Допустимий рівень дефіциту державного бюджету повинен складати до рівня 3% ВВП країни. За сприятливих економічних умов Європейська Комісія дає країні час для нормування дефіциту державного бюджету один рік, проте в умовах економічної кризи термін буде еластичнішим. Передбачається, що уряд Польщі матиме зобов’язання внормувати дефіцит державного бюджету до рівня 3% у 2011 р. За результатами 2009 р. Польща занотувала дефіцит державного бюджету на рівні 3,9% ВВП. Європейська Комісія прогнозує подальше значне погіршення цього показника – до рівня 6,6% ВВП у 2009 р. і 7,3% у 2010 р.


Дохідна частина бюджетів органів місцевого самоврядування Польщі виконана на 25%  


За даними органів місцевого самоврядування Польщі випливає, що доходи місцевих бюджетів 23 найбільших польських міст (у т.ч. усіх воєводських міст), за результатами першого кварталу 2009 р.,  складають 9,6 млрд. злотих, що становить 25% їхніх планів на 2009 р. Нижчі доходи до місцевих бюджетів пояснюються, зокрема, нижчими надходженнями у дохідну частину місцевих бюджетів, податку від господарської діяльності фізичних осіб, а також через певний застій на ринку нерухомості. Видаткова частина місцевих бюджетів є набагато нижча від дохідної частини. Найбільші польські міста витратили з державного бюджету понад 8 млрд. злотих з 45,6 млрд. злотих запланованих на 2009 р. (18%), що пояснюється низьким рівнем надходження інвестицій. Так, витрати на здійснення інвестицій склали, за результатами першого кварталу 2009 р., понад 700 млн. злотих (213,4 млн. дол. США) у порівнянні із запланованим рівнем інвестицій на 2009 р. у сумі близько 13 млрд. злотих (3,96 млрд. дол. США).     


До кінця липня 2009 р. Уряд РП повинен прийняти рішення щодо використання додаткової допомоги ЄС для підприємців

Одна із видів фінансової допомоги у сумі 500 тис. євро не матиме конкретного призначення (наприклад, здійснення підприємством нових інвестицій, створення нових робочих місць, проведення науково-дослідної діяльності, тощо), а буде направлена на підтримку загального розвитку фірми.

Дану допомогу може використати будь-яка фірма, яка не мала фінансових проблем до 1 липня 2008 р. До 2010 р. передбачається виплата інших видів фінансової допомоги ЄС в умовах економічної кризи. Йдеться, зокрема, про дофінансування під час сплати відсотків інвестиційних кредитів для фінансування виробництва екологічно чистої продукції. Іншим фінансових інструментом підтримки малого та середнього бізнесу є фінансова допомога у сумі 2,5 млрд. євро за умови, що 30% інвестицій фірми покривають приватні інвестори. 
 


Польська залізниця може втратити можливість отримання дофінансування з бюджету ЄС
 

Основною причиною є запізнення у реалізації цих проектів. Залізничні проекти, вартістю 27 млрд. злотих (8,4 млрд. дол. США), повинні були реалізовуватись в рамках урядової програми «Інфраструктура і навколишнє середовище». На сьогоднішній день вартість реалізації проекту складає 56 млрд. злотих (17,4 млрд. дол. США).

Оскільки у державному бюджеті РП не вистачає 29 млрд. злотих (9,0 млрд. дол. США), то єдиним рішенням залишається відмова від частини інвестицій ЄС.


Європейський інвестиційний банк дає Польщі позику


Європейський інвестиційний банк позичить Польщі 1,2 млрд. євро на будівництво траси А2 з місцевості Новий Томисль до західного кордону Польщі. Вартість будівництва 102 км даної автостради, концесіонером якої є контрольована Янушем Кульчиком «Autostrada Wielkopolska S.A.», складає 1 млрд. євро.

Позика Європейського інвестиційного банку забезпечує фінансування 75% цієї квоти. Будівництво траси почнеться у третьому кварталі ц.р. і триватиме до 2011 р.  


Польські підприємства планують реструктуризацію процесу працевлаштування


З останніх досліджень Польської конфедерації приватних працедавців «Lewiatan» виникає, що більшість великих польських підприємств, на яких працює понад 250 працівників, планують реструктуризацію процесу працевлаштування. На кожній третій польській фірмі передбачаються звільнення працівників, проте керівництво майже 15% фірм планують збільшити рівень працевлаштування. Дослідження також показують, що фірми скорочують робочі місця не лише для того, щоб знизити рівень витрат, але також частково використовують кризу з метою конфігурації структури працевлаштування і таким чином планують поправити свою позицію на ринку. Великі фірми (63%) найчастіше планують звільнення працівників з низьким рівнем кваліфікації, а також адміністративний персонал (52%). Кожна четверта польська фірма має намір скоротити кількість торгових представників, а кожна десята фірма планує обмежити кількість керівного персоналу.


МВФ: економічна криза не загрожує країнам Центрально-Східної Європи

 

За даними МВФ, країни Центрально-Східної Європи, які вже є членами ЄС, мають сильне економічне підґрунтя, а тому не відчуватимуть надто негативних наслідків фінансової кризи. Для т.зв. нових країн-членів ЄС МВФ передбачає на цей рік зниження ВВП на 4,9% і повернення до невеликого (0,7% ВВП) економічного приросту наступного року.

Перші зрушення економічної відбудови будуть відчутними лише на початку 2010 р.


Фінансові інвестори з Катару, Кувейту та Об’єднаних Арабських Еміратів планують викупити акції найбільшої енергетичної польської фірми  «PGE» («Польська енергетична група»)


Керівництво «Польської енергетичної групи» вже розпочало попередню презентацію державної пропозиції за кордоном. Передбачається, що арабські інвестори можуть навіть оволодіти близько 1/3 акцій компанії. Президент польської компанії «PGE» Томаш Задрога вважає, що енергетична група може заробити таким чином принаймні 4 млрд. злотих (1,2 млрд. дол. США).

На сьогодні, компанія «PGE» оцінюється на суму близько 32 млрд. злотих (10 млрд. дол. США). Передбачається, що компанія випустить акції на суму до 15% капіталу компанії.


Фірма «GasTrading», яка спеціалізується на торгівлі газом, інвестує у метанове бродіння

На здійснення такого роду інвестицій погодились акціонери таких підприємств як «Polskie Górnictwo Naftowe і Gazownictwo», «Gazprom Export», «Bartimex». Компанії планують інвестувати близько 50 мільйонів євро у будівництво сільськогосподарських підприємств метанового бродіння у Польщі. На таких підприємствах вироблятиметься як природний газ, так і електроенергія. За попередніми розрахунками експертів, одне підприємство зможе виробляти протягом року близько 4 млн. м3  біогазу з вмістом 65% метану.

Якщо буде внесено зміни до Закону РП «Про енергетичне право», то біоелектростанції зможуть також відігравати роль виробника газу.


Польща потребує додаткових 2,5 млрд. м3 газу протягом кількох років

 

Польська газова фірма «PGNiG», яка здійснює постачання  газу з Росії, потерпає від можливих втрат. За попередньою домовленістю, компанія «Газпром» продасть Польщі додатково близько 11 млрд. м3 газу у 2009 р., проте керівництво фірми «PGNiG» засвідчує, що до кінця 2009 р.

Польщі бракує 400-500 млн. м3 газу. Щороку у Польщі споживається  13,5 -14 млрд. м3 газу. Компанії «PGNiG» і «Газпром» підписали багаторічну угоду щодо постачання 7-8 млрд. м3 газу щороку, проте Польща потребує додаткових близько 2,5 млрд. м3 газу протягом кількох років.  


Діаграми курсу польського злотого по відношенню до основних світових валют

 

Найвища вартість американського долара протягом  08-14 травня - 3,2898 злотих (2009-05-14), на минулому тижні -  3,3049 злотих (2009-05-04).

 

 Найвища вартість євро протягом 08 -14 травня – 4,4757 злотих (2009-05-14), на минулому тижні - 4,3933 злотих (2009-05-06)

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Китай Кувейт Литва Ліван Лівія Македонія Марокко Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки