Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 23.05.09)  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники, Валюта, Економічні новини

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (17 – 23 липня 2009 р.)
 
(За даними польської преси)
 
Міністерство фінансів Республіки Польща (РП) покриватиме дефіцит державного бюджету РП за рахунок фінансових ресурсів ЄС
 
За підсумками першого півріччя ц.р. доходи державного бюджету РП від сплати податків сягнули 134,3 млрд. злотих (44,0 млрд. дол. США) у порівнянні із запланованими 137,2 млрд. злотих (44,9 млрд. дол. США).
 
Ситуація із позитивним виконанням дохідної частини державного бюджету пояснюється надходженням фінансових ресурсів з бюджету ЄС в сумі 21 млрд. злотих (6,88 млрд. дол. США), тоді як у розрахунку на весь 2009 рік уряд РП планував отримати з бюджету ЄС 33,6 млрд. злотих (11,0 млрд. дол. США).
 
 
За підсумками першого півріччя середній рівень заробітних плат у Польщі є нижчим у порівнянні до аналогічного періоду минулого року
 
У червні ц.р. середній рівень заробітної плати зріс на 65 злотих (21,3 дол. США), проте вперше за чотири роки рівень заробітної плати був нижчим у порівнянні до показників попереднього року.
 
Таким чином, за даними Головного статистичного управління РП середній рівень заробітної плати у червні ц.р. склав 3 287,8 злотих брутто (1 077,9 дол. США).
 
Водночас, про погіршення ситуації на ринку праці свідчить також й низький рівень працевлаштування (зниження на 1%). За даними ЗМІ рівень інфляції в РП у червні ц.р. склав 3,5% річних.
 
 
Поляки найбільше побоюються підвищення цін на комунальні послуги та продукти споживання, ніж втрати свого робочого місця
 
У зв’язку із фінансовою кризою, за результатами соціологічного опитування проведеного фірмою «Nielsen», поляки найбільше побоюються підвищення цін на комунальні послуги та продукти споживання, ніж втрати свого робочого місця.
 
На сьогодні вартість споживчого кошика 20 основних продуктів споживання, за даними другого кварталу ц.р., зросла на 2,6%. На думку експертів, найстрімкіше зростають ціни в гіпермаркетах (на 4,7%).
 
 
У 2009 році Державний дорожній фонд РП планує витратити на будівництво доріг 14,3 млрд. злотих (4,6 млрд. дол. США)
 
Водночас, з державного бюджету РП планується витратити 7 млрд. злотих (2,28 млрд. дол. США) на будівництво, а також ремонт доріг.
 
Таким чином, якщо згадані плани будуть реалізовані, то у ц.р. на будівництво доріг витрачатиметься на 5 млрд. злотих (1,6 млрд. дол. США) більше, ніж планувалось.
 
 
Міністр фінансів РП Яцек Ростовський знову почав звертати увагу на необхідність швидкого приєднання Польщі до зони євро
 
Оптимальний термін приєднання Польщі до зони євро Міністр фінансів РП вбачає 2013 рік.
 
Натомість, вже протягом восьми місяців Польща не може виконати одного з критеріїв необхідних для входу Польщі у зону євро – рівень інфляції. На думку експертів, в Європі, особливо у зоні євро, інфляція замінилась місцями з дефляцією.
 
У Польщі рівень інфляції становить 3%. Експерти очікують зниження рівня інфляції вже на початку 2010 р., проте для того, щоб відповідати критеріям приєднання до зони євро необхідно мати низький рівень інфляції протягом усього року.
 
 
Уряд РП планує державний бюджет РП на 2010 р. без високих податків
 
Натомість, уряд РП переконаний, що наповнювати дохідну частину бюджету прийдеться шляхом підвищення рівня заощаджень. Додатково, податкова служба намагатиметься стягнути з фірм 230-235 млрд. злотих (76,4-78,0 млрд. дол. США), тобто подібну суму, яка була у 2009 р.
 
На підвищення рівня податків не погодиться також й Президент Польщі Лех Качинський. Натомість, остаточне рішення щодо рівня податків в РП Міністр фінансів РП офіційно поінформує у серпні-вересні ц.р.
 
 
У 2009-2010 р. р доходи державного бюджету від приватизації можуть скласти 30 млрд. злотих (10 млрд. дол. США)
 
Передбачається, що у 2009-2010 р. р доходи державного бюджету від приватизації можуть скласти 30 млрд. злотих (10 млрд. дол. США).
 
28 липня ц.р. Фонд державного майна РП планує представити план прискореної приватизації на 2009-2010 р. р.
 
На думку експертів, дохід державного бюджету у сумі 30 млрд. злотих можна отримати у результаті продажу акцій польських енергетичних фірм «Tauronu» (15-16 млрд. злотих) та «Enei» (близько 8 млрд. злотих). Окрім енергетичних фірм процес приватизації може охопити також й державні хімічні підприємства та біржу цінних паперів РП.
 
 
У Республіці Польща 1/3 фірм скорочує свої інвестиції
 
У цьому році, у порівнянні до 2008 р., 23% польських фірм не можуть здійснювати своєчасну бухгалтерію. 25% приватних підприємців визнають, що криза змушує їх обмежувати об’єми виробництва та продажу.
 
 
Фонд державного майна РП проводитиме програму прискореної приватизації
 
Фонд державного майна РП планує до кінця 2010 р. поповнити дохідну частину державного бюджету РП на суму 36,7 млрд. злотих (12,2 млрд. дол. США) за рахунок програми прискореної приватизації.
 
Під програму прискореної приватизації підпадуть 10-41% акцій металургійного підприємства «KGHMPolskaMiedź S.A.». Інші приватизаційні проекти стосуються енергетичних фірм, таких як: «Enea», «Tauron», «PGE», «Energa», а також хімічних підприємств – «Ciech», «Police», «Puławy», «ZakładyAzotowe».
 
 
Державне казначейство РП прогнозує, що доходи 12 міст Польщі знизяться на суму понад 2 млрд. злотих (600 млн. дол. США)
 
На сьогоднішній день спостерігається зниження рівня сплати податків до державного бюджету на 14,5%. Водночас, у випадку міст відбудеться зниження рівня сплати податків до місцевого бюджету на 1,38%.
 
 
Рівень безробіття в РП у червні ц.р. знизився і склав 10,7%
 
За даними Головного статистичного управління РП, рівень безробіття в РП у червні ц.р. знизився на 0,1% і склав 10,7% у порівнянні до 10,8% у травні 2009 р. Кількість безробітних зареєстрованих в управліннях з питань працевлаштування, станом на кінець червня 2009 р., склала понад 1 658 тис. осіб.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки