Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Молдова
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Основні події зовнішньо- і внутрішньоекономичного характеру в Молдові (червень 2009 р.)  
Параметри: ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Енергоносії, Транспорт

Основні події зовнішньо- і внутрішньоекономичного характеру в Молдові (червень 2009 р.)

(огляд преси)
 
Щодо бажання Молдови до євроінтеграції

Агентство «Infotag» (01.06). США розділяють прагнення Молдови до євроінтеграції, демократії та територіальній цілісності. Про це йде мова у листі держсекретаря США Хілларі Клінтон діючому Президентові Республіки Молдова Володимиру Вороніну.

 
Вона виразила солідарність із думкою глави держави з приводу парламентських виборів у Молдові 5 квітня і їх наслідків.

 
«Ми засуджуємо акти насильства, які пішли після оголошення результатів виборів, про що Посольство США і Держдепартамент оголосили привселюдно. Ми віримо, що влада проаналізує ситуацію, яка виникла після виборів, у тому числі насильство проти затриманих, журналістів і представників цивільного суспільства. Правдива оцінка подій підсилить довіру до демократичних інститутів Молдови", - підкреслила Х. Клінтон.

За її словами, США продовжать підтримку демократії в республіці.

«Ми вважаємо Молдову партнером і підтримуємо її прагнення жити в єдиній Європі", - говориться в листі держсекретаря США Хілларі Клінтон Президентові Молдови В. Вороніну.

 
 
Щодо світової кризи, яка торкнулася економіки Молдови

Агентство «Infotag» (02.06) повідомляє, щосвітова фінансова та економічна криза торкнулася економіки Молдови, - заявив на прес-конференції Перший віце-прем’єр, Міністр економіки та торгівлі РМ, депутат парламенту від ПКРМ Ігор Додон.

Він сказав, що спад показників експорту та імпорту за три місяці досяг 24-25%.

«У квітні та травні ситуація помітно стала виправлятися, істотно збільшилися показники промислового виробництва, експорту та надходження валюти від громадян Молдови, які працюють за кордоном», - відзначив він.

І. Додон навів цифри, згідно яким, у квітні надходження в день від фізичних осіб становили 2,3 млн. дол. США, а в травні вони досягли 4,2 млн. дол. США на день.

«У травні в банківській системі вперше за шість місяців істотно впав попит на валюту, що дозволило Національному банку Молдови збільшити валютні резерви на 100 млн. дол. США», - сказав І. Додон, звернувши увагу на той факт, що на валютному ринку припинилися спекуляції.
 

Щодо інвестування в Молдовську ДРЕС

Агентство «Infotag» (08.06). Керівництво ВАТ «Інтер РАО ЄЕС» продовжить реконструкцію та модернізацію Молдовської ДРЕС. Про це повідомив у Тирасполі на першому у Придністров’ї інвестиційному форумі заступник голови правління російської компанії Сергій Толстогузов.

Він відзначив, що інвестиції в основний капітал і модернізацію станції складуть 80 млн. дол. США.

С. Толстогузов нагадав, що ще чотири роки тому на станції працював лише один з 12 блоків.

«Зараз, після реконструкції, можуть працювати шість блоків, а потужність досягла 1300 МВт при встановленій потужності 2520 МВт. У найближчій перспективі на Молдовській ДРЕС почнеться будівництво парогазового блоку, який буде оснащений німецьким і японським устаткуванням», - повідомив він.

 
 
Щодо питань у транспортній сфері

Агентство «Infotag» (08.06)  повідомляє, що Молдовсько-українська комісія з співробітництва у транспортній сфері вирішила не вводити у 2009 р. додаткові маршрути.

На рівні 2009 р. молдовсько-українська комісія встановила попередню квоту - 45,7 тис. дозволів для вантажоперевезень на 2010 рік. З них 1700 дозволів на нерегулярні пасажирські перевезення.

Вдалося зберегти право здійснювати регулярні пасажирські рейси на відстань 100 км від кордону по території України без яких-небудь зобов’язань паритету.
 

Щодо списку кандидатів у депутати від Демократичної партії

Агентство «Infotag» (15.06). Колишній Голова Парламенту Республіки Молдова Маріан Лупу, який покинув ряди правлячої Партії комуністів, очолить на дострокових виборах список кандидатів до Парламенту від Демократичної партії (ДП). Про це було оголошено, після того, як М. Лупу зустрівся з активом ДП і керівниками регіональних організацій.

 
 
Щодо візового режиму з Румунією

Агентство «Infotag» (15.06) повідомляє, що Євросоюз не почне переговори щодо підготовки нової Угоди з Молдовою доки не буде відмінено візовий режим з Румунією. Таке рішення прийнято Радою Євросоюзу з загальних питаннях і зовнішніх відносинах.
 
 
Щодо призначення дати дострокових виборів

Агентство «Infotag» (15.06). Діючий Президент Республіки Молдова Володимир Воронін підписав Указ про розпуск Парламенту і призначив дату дострокових виборів на середу, 29 липня.Указ набув чинності 16 червня. З цього дня Парламент Молдови XVІІ скликання вважається розпущеним.

 
 
Щодо валового внутрішнього продукту Молдови

Агентство «Infotag» (16.06) повідомляє, що у січні-березні 2009 р. внутрішній валовий продукт (ВВП) Молдови склав 12974 млн. лей у поточних цінах. У реальному вираженні ВВП скоротився на 6,9% у порівнянні з показниками аналогічного періоду 2008 р.

 
 
Щодо відновлення поставок електроенергії до Молдови
 
Агентство «Infotag» (26.06). Україна почала переговори про поновлення експорту електроенергії до Молдови. Про це повідомили українські ЗМІ з посиланням на Міністра палива та енергетики Юрія Продана.

Він не виключив, що поставки почнуться вже в липні ц.р. «Такі пропозиції вже надійшли з молдовської сторони», - сказав Міністр.

За його словами, потужність поставок може досягати 500-700 МВт - максимальної погодженої двома країнами пропускної можливості транс прикордонних електромереж.

 
 
Щодо гуманітарної допомоги Придністров’ю

Агентство «Infotag» (26.06). Черговий транш гуманітарної фінансової допомоги Росії надійшов на рахунок Верховної ради Придністров’я - 223,5 млн. російських руб. (7,16 млн. дол. США).

Кошти призначені для доплати до пенсій і поліпшення харчування в дитячих і лікувальних установах.

У відповідь на звернення ВР про надання фінансової допомоги у зв’язку зі світовою кризою, Росія перерахувала з початку 2009 р. двома траншами в лютому та березні близько 500 млн. руб. (більше 14 млн. дол. США). Це дозволило підвищити на 45% розмір мінімальної пенсії у регіоні та поліпшити харчування у дитячих домах, інтернатах і лікувальних установах.

 
 
Щодо обговорення молдовсько-українського співробітництва
 
РІА «Новий регіон» (30.06). Президент Республіки Молдова Володимир Воронін прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Молдавії Сергія Пирожкова.

У ході зустрічі було проаналізовано молдовсько-українське співробітництво в різних областях і обговорено його перспективи.

Володимир Воронін і Сергій Пирожков виразили впевненість, що солідна база молдовсько-українських відносин дає впевненість у подальшому   розширенні взаємовигідного співробітництва двох країн.

Була висловлена необхідність подальшого вивчення деяких проблем, що виникли в молдовсько-українському діалозі останнім часом, висловлена готовність сторін знайти їх вирішення з урахуванням інтересів обох держав.

Сторони розглянули також питання взаємовідносин в економічній сфері.

 
 
Щодо поновлення консультацій у форматі 5+2

РІА «Новий регіон» (30.06). Президент Придністров’я Ігор Смирнов і Посол України в Республіці Молдова Сергій Пирожков обговорили перспективи поновлення консультацій щодо врегулювання молдовсько-придністровських відносин у форматі 5+2.

Як повідомили у прес-службі Президента Придністров’я, Ігор Смирнов підтвердив готовність придністровської сторони до рівноправного діалогу на основі підписаної 18 березня в Москві спільної заяви між Росією, Придністров’ям та Республікою Молдова.
 
«Ми торкнулися всіх питань переговорного процесу Придністров’я та Молдови, але, як відомо, через вибори в Кишиневі він зараз припинений» - зазначив І. Смирнов.

Сторони обговорили питання зовнішньоекономічної діяльності придністровських підприємств. У Придністров’ї не виключають можливості ускладнення Молдовою режиму контролю над імпортом не тільки готової продукції, але і сировини для придністровських виробників.

 
«У цьому плані вважаємо важливим підтримку постійної взаємодії з українською стороною з метою не допущення загострення соціально-економічної ситуації», - зазначив Міністр закордонних справ Придністров’я Володимир Ястребчак.

 
Обговорювалася також ситуація, яка пов’язана з наданням українським громадянам, що постійно проживають у Придністров’ї, можливості голосувати на майбутніх виборах Президента України, без виїзду з регіону.

 
 
Щодо молдовських гастарбайтерів

РІА «Новий Регіон» (02.06). З листопада минулого року по квітень поточного року кількість молдовських гастарбайтерів, що повернулися до Молдови, збільшилася на 30%.

 
Відповідно до досліджень молдовського інституту розвитку та соціальних ініціатив "Vііtorul", близько 100 тис. молдовських громадян повернулися із закордонних «заробітків» і мають мало перспектив для повернення туди. Вони сподіваються повернутися, погодившись працювати навіть за мізерні зарплати, аби тільки не сидіти без роботи вдома.

 
За словами громадян, що повернулися, відсутність місць роботи та маленьких пенсій не дозволяє жити в Молдові у нормальних умовах. Відповідно до досліджень інституту близько 60% молдовських гастарбайтерів працюють у Росії, але останнім часом багато хто з них скаржиться на невиплату зарплат і переслідування з боку російської міліції.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки