Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Македонія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Огляд економіки Республіки Македонія (2009 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Валюта, Економічні новини

 

Огляд економіки Республіки Македонія у 2009 році
 
Як і більшість країн світу, Республіка Македонія (РМ) протягом 2009 року намагалася пом’якшити наслідки світової економічної кризи. Для цього в країні було реалізовано такі основні заходи:
 
-                      надання державної підтримки найбільш проблемним державним підприємствам;
-                      скасування податку на прибуток у разі його реінвестування у виробництво;
-                      зниження податкового тиску для с/г підприємств, місячний дохід яких не перевищує 5 тис. євро (100% звільнення від податку на прибуток), до 20 тис. євро (сума податку - 400 євро).
-                      призупинення сплати обов’язкового страхування на охорону здоров’я підприємствами-боржниками цього платежу протягом 2009-2012 років у разі повного погашення заборгованості;
-                      списання пені на всі несплачені податкові та соціальні зобов’язання у разі їх повної сплати основної суми заборгованості;
-                      надання розстрочки до 36 місяців для сплати прострочених зобов’язань до бюджету;
-                      зменшення митних платежів на імпортовану сировину та матеріали для покращання конкурентоспроможності підприємств.
-                      продовження мораторію на 2 роки щодо сплати податку на депозити.
 
Незважаючи на антикризові заходи з боку уряду Македонії, протягом 2009 р. негативні економічні тенденції збереглися. У третьому кварталі 2009 р. уряд РМ заявив, що економіка країни увійшла у стан рецесії. Якщо протягом 2003-2006 років ВВП Македонії щорічно зростав в середньому на 4%, а в 2007-2008 роках на 5%, то на початку 2009 р. зростання зупинилося і на кінець першого півріччя зафіксовано падіння ВВП на рівні -1,4%, а на кінець жовтня падіння досягло -1,6%.
 
За десять місяців 2009 р. обсяги промислового виробництва в РМ зменшилися на 11,3% з фіксацією падіння у 21 з 24 галузей. Найбільше скорочення у порівнянні з відповідним періодом минулого року відбулося у:
 
-          виробництві транспортних засобів - 55,8%
-          чорних металів – 49,0 %
-          машин та обладнання – 42,5 %
-          деревообробній промисловості – 43,5 %.
 
Значне зменшення обсягів промислового виробництва призвело до скорочення сукупних податкових надходжень до бюджету Республіки Македонія на 30 %, а ПДВ на 40,0%. При цьому ПДВ формує майже 50,0 % доходної частини бюджету РМ. Тому в червні та жовтні ц.р. вносилися зміни щодо скорочення дохідної (2,3 млрд. євро) та видаткової (2,4 млрд. євро) частини бюджету на 3,2 % при збереженні дефіциту на рівні 2,8% ВВП. Зменшено фінансування видатків на зарплати в сфері державного управління на 3%, видатків на відрядження на 50%, капітальних видатків на 18 %. Обсяги пенсій та інших соціальних виплат залишено без змін. Дефіцит бюджету (0,2 млрд. євро) покривався за рахунок випуску Єврооблігацій та зовнішніх запозичень.
 
На кінець 2009 року у РМ було зареєстровано майже 120 тис. компаній, з них лише половина були економічно активними. Найбільша питома частка діючих фірм відзначалася в сферах, які отримують бюджетне фінансування:
 
-          охорона здоров’я (77,4%)
-          державне адміністрування, оборона та соціальний захист (73,9%)
-          в сфері готельного та ресторанного господарства (46,4 %).
 
Через зниження зовнішнього та внутрішнього попиту на македонські товари кількість економічно активних фірм в промисловості та сільському господарстві є незначною, а підприємства несуть значні збитки. При цьому, за офіційною інформацією антикризовими заходами уряду скористалися 27,1% македонських фірм на суму еквівалентну 330,0 млн. євро.
 
Кількість офіційно зареєстрованих безробітних у 2009 році склала майже 300 тис. осіб (31,7%), що на 4,1 % менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Разом з цим близько 150,0 тис. осіб зайняті у «тіньовому секторі» економіки, де створюється до 50,0% ВВП. Тому рівень реального безробіття в РМ не перевищує 15,0 %.
 
У 2009 році в РМ запроваджено реформу оплати праці, суть якої полягає у неможливості виплати власне зарплати без сплати до бюджету всіх нарахувань на неї (від 33 до 39%). Середньомісячна зарплата склала 20,0 тис. денарів. При цьому вартість споживчого кошика для домогосподарства з 4 осіб за офіційною статистикою не перевищувала 12,0 тис. денарів (курс 40,6 денарів за 1 дол. США). Разом з цим офіційні доходи майже 35,0% населення РМ не перевищували 3,2 тис. денарів на 1 особу у місяць, що є межею бідності в країні. Середньорічний індекс споживчих цін у жовтні ц.р. становив 97,6%.
 
Сукупні валютні резерви РМ на початок листопада 2009 року становили 2230,6 млн. дол. США і у порівнянні з кінцем 2008 року зросли на 77,9 млн. дол. США.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
PR та реклама Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки