Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Кувейт
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньоекономічний стан Держави Кувейт (2 квартал 2009 р.)  
Параметри: ЗЕД, Макроекономічні показники, Державний устрій, Економічне співробітництво

 

Бюлетень про зовнішньоекономічний стан у Державі Кувейт у II кварталі 2009 року
 
 
Стан економіки Кувейту. Тенденції розвитку
 
Економіка Кувейту – одного із світових лідерів у видобутку нафти - цілком залежить від прибутків у цій галузі. Показник росту доходів від промисловості, у порівнянні з минулим фінансовим роком, складає 8%.
 
Основу промисловості складають наступні сфери:
 
·          видобуток та експорт нафти та нафтопродуктів
·          цемент
·          суднобудування
·          очищення води
·          продукти харчування
·          будівельні матеріали.
 
Відповідно до урядових джерел Кувейту запаси нафти становлять  104 мільярдів барелів (близько 8 % світових запасів, 4-е місце в світі).
 
Прибутки від експорту нафти складають майже половину від ВВП Кувейту, 95% від загального показника експорту країни та 80% доходів до державного бюджету.
 
Економіка Кувейту відчула різкий підйом за останні 7 років завдяки росту цін на нафту та в 2008 році посіла 10-те місце в світі за показниками профіциту бюджету.
 
Падіння цін на нафту наприкінці 2008 року відобразилася на результатах 2009 року. Світова фінансова криза призвела до призупинення процесу імплементації більшості інвестиційних та інфраструктурних проектів в Кувейті, але, за оцінками експертів, Кувейт ще спроможний подолати негативні наслідки світової фінансової кризи, використовуючи свої внутрішні резерви. Вартість валового внутрішнього продукту (ВВП) в 2008 році за даними станом на кінець березня 2009 року склала 159 700 млн. дол. США. Але, на протязі першої половини 2009 року спостерігалася стрімка тенденція щодо зниження ВВП на 4% через певну стагнацію на ринках нафти та нерухомості.
 
За цієї ж причини, рівень інфляції від 4% в 2008 році досягнув 5% в 2009 році. 
 
 
Основні макроекономічні показники Держави Кувейт
 
(за даними Центрального банку Кувейту) 

Показники
2003
2004
2005
2006  
2007
2008
Вартість валового внутріш­нього продукту (ВВП), (млн. дол. США)
41750
62560
87421
102328
113000
159700
ВВП на душу населення
(тис. дол. США)
16394
22500
29228
 32150
33000
60 800
Індекс споживчих цін (інфляція - %) (2000=100%)
159
2%
184
1,2%
72
2,3%
123
4,1%
84
3%
133
5,5 %

 
 
 
Національна грошова одиниця
 
Станом на 03.07. 2009 р. за інформацією “National Bank of Kuwait” курс іноземних валют по відношенню до кувейтського динара в становив

Валюта
Купівля
Продаж
Дол. США
0,2897500
0,298500
Євро
0,3895700
0,3951800
Фунт стерлінгів
0,4288300
0,4347100

 
Вплив політичної ситуації на реформування сектору економіки
 
18 березня 2009 року після проведення екстреної наради правлячої в Кувейті родини Аль-Сабах, Емір Кувейту видав указ про розпуск Національної Асамблеї (Парламенту) та проведення позачергових виборів, причиною чого стало тривале політичне протистояння між Парламентом та Урядом.
 
Емір Кувейту шейх Сабах Аль-Ахмад Аль-Джабер Аль-Сабах жорстко розкритикував депутатів Національної Асамблеї та звинуватив їх у «гальмуванні розвитку та негативному впливі на життя кувейтського народу», «порушенні Конституції під час спроб заслухати зі звітом прем’єр-міністра, оскільки зазначені дії свідчили лише про особисті амбіції депутатів та ігнорування інтересів людей».
 
На думку глави кувейтської держави, новий Парламент має взяти на себе відповідальність за розвиток держави в дусі співробітництва між законодавчою та виконавчою гілками влади, «що є наріжним каменем у розвитку будь-якої нації».
 
17 травня 2009 року, в Державі Кувейт відбулися позачергові парламентські вибори до Національної Асамблеї (парламенту) Кувейту.
 
У голосуванні взяло участь 58% виборців. Дві найголовніші радикально-ісламістські сунітські групи - «Ісламський салафістський альянс» та «Ісламський конституційний рух» - отримали лише 3 місця (у порівнянні з 7, які вони мали у минулому парламенті).
 
Ісламісти – представники племен, які також традиційно підтримують радикальних ісламістів, отримали 8 місць (в попередньому парламенті мали 14).
 
Дещо збільшили свою присутність ліберали – до 8 депутатів у порівнянні з 7, які входили до Національної Асамблеї попереднього обрання. Значно посилилися позиції шиїтської меншості – з 5 до 9 депутатських місць.
 
Вперше за всю історію до парламенту потрапили жінки: Маасума Аль-Мубарак (Maasouma Al-Mubarak) - взагалі стала переможницею у своєму виборчому окрузі), Сальва Аль-Джассар (Salwa Al-Jassar), Асіль Аль-Авадхі (Aseel Al-Awadhi), Рола Дашті (Rola Dashti).
 
Парламентарі жінки навчалися в США, мають вчений ступінь та дотримуються ліберальних поглядів, що прогнозує їх входження до коаліції ліберальних сил у майбутньому.
 
Представники головних племен, до яких належить 50% населення, отримали 25 з 50 парламентських місць. Лише троє з п’яти колишніх депутатів, які постійно виступали з різкою критикою уряду, були обрані до парламенту. Загалом до Національної Асамблеї був обраний 21 новий депутат, що свідчить про оновлення на 40% складу парламенту. 
 
На думку аналітиків, склад обраного парламенту є результатом суттєвих зміни настроїв у кувейтському суспільстві.
 
Зокрема, констатується відхід від традиційно жорсткого мусульманського світогляду до більш поміркованих, ліберальних позицій. Обрання чотирьох жінок до парламенту, які не мали жодної підтримки з боку будь-якої політичної сили або наявності «жіночої квоти», є показником демократизації суспільства.
 
На думку фахівців, результати виборів свідчать про певні позитивні результати лібералізації кувейтського суспільства. Прогнозується, що у обраному парламенті ліберальні сили створять більшість (якнайменш 26 голосів) та здійснюватимуть плідну співпрацю з виконавчою владою з метою проведення подальших реформ, «відкриття» економіки, подолання наслідків світової економічної кризи.
 
Водночас, обрання до нового парламенту трьох з п’яти депутатів, які постійно виступали за відставку Уряду у розпущеному парламенті, а також чисельної фракції ісламістів, дозволяє спрогнозувати можливість подальшої конфронтації між Національною Асамблеєю та Кабінетом міністрів. З іншого боку, новий уряд буде сформований з урахуванням результатів виборів, що знизить можливості виникнення нової кризи.
 
29 травня 2009 року Емір країни шейх Сабах Аль-Ахмад Аль-Джабер Аль-Сабах своїм указом затвердив новий склад Кабінету міністрів держави акредитації.
 
У порівнянні з попереднім урядом, до нового складу увійшли сім нових міністрів. Відбулися також зміни і у структурі новопризначеного кабінету міністрів. Зокрема, введено нові посади віце-прем’єр-міністрів з питань економічної політики та законотворчої діяльності.
 
Такі ключові урядові посади як міністри оборони, нафти та МЗС традиційно залишились за представниками правлячої в країні акредитації родини. Відповідно до структури уряду, окремим міністрам надано повноваження очолити два міністерства одночасно. Представник парламенту, який згідно з чинним законодавством держави акредитації також входить до складу уряду, отримав портфель міністра у справах Кабінету Міністрів.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки