Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Італія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
2012 – 6 міс. Соціально-економічне становище Італії  
Параметри: Довідкова інформація, Економічні новини

2012 – 6 мес. Социально-экономическое состояние Италии

 

2012 – 6 міс. Соціально-економічне становище Італії

 

Серед основних завдань італійського уряду впродовж звітного періоду був пошук шляхів та механізмів, спрямованих на мінімізацію негативного впливу кризових явищ на італійську економіку, .забезпечення стабільного розвитку економіки країни на середньо - та довгостроковий період, відновлення Італії в якості країни з сильною та розвинутою економікою.

Після широкомасштабних структурних реформ у 2011 році,  здійснених попереднім урядом, Уряд М.Монті продовжив курс на реалізацію комплексу заходів, спрямованих на подолання фінансово-економічної кризи, у якій опинилась економіка Італійської Республіки. Головна увага зосереджувалась на реалізації низки структурних реформ, які передбачають оздоровлення державних фінансів, зміни у податковій політиці держави, реалізація енергетичних програм з метою диверсифікації джерел енергії, підтримка та стимулювання малих та середніх підприємств щодо виходу на зовнішні ринки, залучення інвестицій у розвиток інфраструктури.

У березні ц.р італійський парламент ухвалив представлений новим урядом пакет антикризових заходів на період 2012-2014 рр., так званий «Закон збереження Італії».

Антикризові заходи передбачають термінове проведення пенсійної реформи, боротьбу з ухиленням від сплати податків, перегляд податкової політики,  скорочення видатків державного бюджету на суму близько 30 млрд.євро. Так, зокрема, серед основних заходів варто виділити:

  • підвищення віку для виходу на пенсію для чоловіків з 2012 року до 66 років; для жінок з 2012 року до 62 років, а з 2018 року  до 66 років. Окрім цього, з 2012 року для всіх категорій працюючих запроваджується контрибутивна пенсійна система.
  • збільшення ставки ПДВ до 23% з жовтня 2012 року, зростання ставки ПДВ на 0,5% з 01 січня 2014 року. За розрахунками фахівців таке збільшення  принесе додаткові 8,4 млрд.євро надходжень до державної казни;
  • повернення податку на «перше житло» ICI (скасований свого часу урядом С.Берлусконі для заохочення придбання нерухомості молодими сім’ями та сім’ями з низьким рівнем доходів);
  • введення нового муніципального податку на нерухомість IMU (передбачається отримання надходжень до державного бюджету  в розмірі 3,5 млрд.євро);
  • збільшення розміру т.зв. автомобільного податку та розміру акцизних зборів на пальне на 10 і 12 євроцентів/літр відповідно на бензин і дизельне пальне;
  • посилення контрою за діяльністю банків, запровадження більш суворого режиму контролю та відстеження обігу коштів з метою посилення боротьби з ухиленням від сплати податків;
  • встановлення максимального розміру розрахунків готівкою не більше ніж 1000 євро;
  •  запровадження податку на комунальні послуги RES. Від введення податку очікуються надходження  в розмірі 2,6 млрд.євро;
  • приватизація державної нерухомої власності;

При цьому основний наголос у прийнятому депутатами документі зроблений на підвищення конкуренції та лібералізацію різних областей економіки. Зокрема, законом передбачається лібералізація у різних сферах економіки, зокрема у фармацевтичній галузі, сфері страхування, торгівлі, банківському та юридичному секторахі, а також торкнуться церкви, яку буде позбавлено існуючих податкових пільг. (У даний час церква в Італії звільнена від сплати податків на нерухомість не тільки на об'єкти релігійного призначення, але також і на ті, які частково використовувалися в комерційних цілях).

Урядом також прийнято низку заходів з регулювання в енергетичній сфері. Зокрема щодо відділення оператора газотранспортної мережі Snam Rete Gas від провідної енергетичної групи Італії Eni, яка володіє більш ніж 50-відсотковою часткою в Snam, що у свою чергу  сьогодні є найбільшою газорозподільною компанією країни. Згідно з текстом прийнятих документів, Рада міністрів Італії до кінця року повинна прийняти спеціальний декрет, у якому будуть визначені чіткі "критерії та умови" поділу цих двох компаній, який має відбутися до вересня 2013 року.

23 березня 2012р. незважаючи на те, що одна з найбільших і впливових профспілок Італії - Загальна італійська конфедерація праці - виступає проти зміни трудового законодавства країни, Рада міністрів Італії затвердила законопроект щодо реформування ринку праці. Зокрема, передбачається, що реформа здатна зробити свій внесок у створення і зростання якісних робочих місць, стимулювати розвиток і конкурентоспроможність підприємств, а також захищати працевлаштування громадян.

Основним пунктом законопроекту стала зміна 18 статті Трудового кодексу, яка ускладнює процес звільнення працівника. У відповідності з новими нормами, на так звану «реінтеграцію» (повернення на своє робоче місце) в майбутньому зможуть розраховувати лише ті особи, які були звільнені через расові, статеві чи будь-які інші дискримінації. В інших випадках, в тому числі і коли співробітник виявився без роботи з економічних причин, роботодавця можна зобов'язати лише до сплати компенсації. Для остаточного затвердження законопроект повинен ще пройти голосування в парламенті.

У липні ц.р. італійський уряд прийняв додаткову програму скорочення  бюджетних коштів на суму 4,5 млрд. євро впродовж 2012 року. Зазначені заходи дадуть змогу відкласти заплановане збільшення податків на другу половину 2013 року, зокрема збільшення ПДВ на 2%, яке було заплановане на жовтень 2012 року. Також передбачається скорочення видатків на утримання  апарату держслужбовців при  збереженні обсяг послуг, який надається населенню. Скорочення штату держслужбовців передбачає ліквідацію керівних посад на 20%, а посад рядових співробітників на 10%. 

Уряд планує, що при цьому обсяги витрат держбюджету зменшаться на 10,5 млрд. євро в 2013 р. і на 11 млрд. євро в 2014 р.. Також уряд зарезервував 2 млрд евро на відновлення інфраструктури і надання допомоги населенню після нещодавнього землетрусу в області Емілія-Романья. Італійські профспілки держслужбовців мають намір здійснити серію страйків з метою відміни прийнятих рішень уряду.

За підрахунками фахівців, загальна сума скорочення видатків державного бюджету (на період до 2014 року) разом із антикризовими заходами уряду С.Берлусконі 2011 року складе близько 170 млрд.євро. Додатковий фінансовий тягар на італійські сім’ї складе 1650 євро на рік.

За  даними Національного інституту статистики Італії (ISTAT) у другому кварталі 2012 року ВВП Італії становив 348 966 млн. євро, що на 0,7% менше, ніж у І кварталі 2012 року, та на 2,5% менше ніж у І кварталі 2012 р.

В червні 2012 року сезонно скорегований індекс промислового виробництва, у порівнянні з травнем, знизився на 1,4%, у середньому за другій квартал п.р. відбулось зниження індексу промислового виробництва Італії на 1,8%, відносно до І кварталу 2012 року.

Найсуттєвіші скорочення за січень-червень 2012р., у порівнянні до січня-червня попереднього року,  зафіксовані у наступних галузях: виробництво електричних та неелектричних побутових приладів (-11,1%), виробництво одягу та текстилю (-10,7%), деревообробна та паперова промисловість (-10,2%); виробництво виробів з гуми та пластику (-9,5), виробництво коксу та нафтопродуктів (-7,9%).

Зростання промислового виробництва протягом першого півріччя 2012 року спостерігалося лише у галузі видобувної промисловості (+5,2%).

У червні ц.р. зафіксовано зниження загального індексу цін на виробництво промислових товарів на 0,1% відносно попереднього місяця, та на 2,1% відносно червня 2011 року. При цьому, індекс цін промислового виробництва на товари, що продаються на внутрішньому ринку, зменшився на 0,1% відносно травня ц.р. та зріс на 2,2% відносно червня попереднього року.  Така ж тенденція спостерігалася відносно індексу цін на виробництво промислових товарів для товарів, що продаються на зовнішньому ринку (зменшення на 0,1% та зростання на 1,2% відповідно). Взагалі, за перше півріччя 2012 року, у порівнянні з відповідним періодом 2011 р., зростання індексу цін промислового виробництва склало +2,7%.

Найбільше зростання індексу цін на виробництво промислових товарів у березні 2012р. зафіксовано у секторі виробництва коксу та нафтопродуктів (+5,0% на внутрішньому ринку та +7,1% на зовнішньому).

Відповідно до останніх статистичних даних, опублікованих ISTAT, зростання індексу споживчих цін в червні 2012 року склало  +0,2% відносно показника у травні ц.р., та +3,3% у порівнянні з червнем 2011 року. Інфляція у 2012 року становить 2,8%.

Найбільш значні зростання індексів споживчих цін у червні 2012 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року, були зафіксовані у сфері комунальних послуг (+7,6%) та транспорту (+6,4%).

За останніми даними Національного інституту статистики Італії, рівень безробіття у червні 2012 року склав у середньому по країні 10,8%., що на 0,3 пункти більше ніж у травні ц.р. та на 2,7 пункти більше ніж у червні попереднього року.

В першому кварталі 2012 року в Італії середнє зростання заробітної плати склало 1,5%, у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.

Відповідно до останніх даних Національного інституту статистики Італії впродовж першого півріччя 2012 року основними торговельними партнерами Італії були: Німеччина, Франція, США, Швейцарія, Іспанія, Велика Британія.

Протягом січня-червня 2012 року товарообіг Італії з країнами світу становив 390,375 млрд. євро, при цьому обсяги експорту становили 195,145 млрд. євро, що на 4,2% більше відповідного показника попереднього року, а імпорту – 195,230 млрд. євро, що менше відповідного показника 2011 року на 5,8%.

Товарообіг Італії з країнами ЄС у січні-червні 2012 року становив 209,447 млрд. євро, при цьому обсяги експорту становили 107,289 млрд. євро, що менше показника аналогічного періоду 2011 року на 0,04%, а імпорту – 102,158 млрд. євро, що менше відповідного показника 2011 року на 7,5%.

У першому півріччі 2012 року сальдо торговельного балансу для Італії є негативним і складає 85 млн. євро, що значно менше показника аналогічного періоду 2011 року, який складав  близько -19,9 млрд. євро.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Вироби з чорних та інших некоштовних металів Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки