Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Греція
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Херсонська Торгово-промислова палата
«Переконані, що Портал дозволить створити надійну інформаційну базу для діяльності вітчизняних експортерів та надасть їм всебічну підтримку з боку держави.
Ми впевнені, цей ресурс сприятиме популяризації України серед світової спільноти в якості надійного та стабільного торговельного партнера, поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на зовнішні ринки, а також створенню позитивного іміджу нашої країни у межах світового інформаційного простору»

Украинские нефтепродукты
Довідка про фінансово-економічне становище в Грецькій Республіці (2009 р.)  
Параметри: Економічні новини

Довідка про фінансово-економічне становище в Грецькій Республіці

У 2009 році спостерігалось помітне погіршення соціально-економічного становища в Грецькій Республіці у зв’язку з негативним впливом світової економічної кризи та внутрішніми соціально-економічними процесами в країні.
 
Зокрема, з початку року уповільнився економічний розвиток країни. ВВП Греції у 2009 року скоротився на 1,2%. Це найгірший показник з 1993 року.
 
Погіршення економічної ситуації обумовлюється спадом ділової активності в таких важливих для Греції галузях економіки, як туризм, будівництво, морські перевезення.
 
Зокрема, протягом 2009 року надходження до держбюджету від туризму зменшилися на 17,9%. Це найгірший показник серед таких туристичних країн, як Туреччина, Кіпр, Іспанія, Португалія. До кризи туристична галузь в Греції створювала 15% ВВП та забезпечувала 16,5% робочих місць.
 
Ділова активність в будівництві, в якій до кризи створювалось 10% ВВП, знизилась на 25,7%. Надходження від послуг транспорту, в першу чергу морських перевезень, знизились на 23,9%. Індекс роздрібного товарообігу впав на 7,6%%. Падіння промисловості (без будівництва) становило 9,2%%. Безробіття збільшилось з 7,9% до 9,2%.
 
Особливо катастрофічне становище склалось в фінансово-бюджетній сфері. За підсумками 2009 р. дефіцит державного бюджету склав 12,7% ВВП, що суттєво перевищує норматив в 3% передбачений в Пакті стабільності та зростання – базовому документі ЄС. .
 
Сукупний борг, який у 2009 році сягнув 300 млрд. євро, збільшиться у 2010 році як мінімум до 326 млрд. євро або 133% ВВП. В 2009 році Греція запозичила на міжнародних ринках загалом 80 млрд. євро для обслуговування своїх боргових зобов’язань та фінансування дефіциту держбюджету, а також інших цілей. У 2010 році уряд планує запозичити на зовнішніх ринках ще 53 млрд. євро, з яких 12,95 млрд. євро буде витрачено для обслуговування зовнішнього боргу країни.
 
В грудні 2009 року провідні міжнародні рейтингові агентства знизили кредитні рейтинги країни. Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило суверенний кредитний рейтинг Греції до "ВВВ +" з "А-" і зберегло "негативний" прогноз по рейтингу. Агентство Fitch знизило довгострокові рейтинги Греції на один рівень - з "A-" до "BBB +", відзначивши занепокоєння у відношенні прогнозів для державних фінансів у середньостроковій перспективі. Прогноз по рейтингах - "негативний". Moody's знизило рейтинг Греції за борговими зобов'язаннями в іноземній валюті від "А1" до „А 2” з негативним прогнозом на майбутнє.
 
На 2010 рік планується стагнація в економічному рості країни (падіння на 0,3%). Інфляція прогнозується на рівні 1,4% порівняно з 2% у 2009 році. Рівень безробіття зросте до 9,7%. 
 
З метою виправлення становища уряд Греції разом із спеціалістами Єврокомісії розробили т.зв. „Програму стабілізації та розвитку” і 3 лютого 2010 року Єврокомісія затвердила цей план для Греції. В ньому Греція зобов'язалася протягом трьох років скоротити дефіцит державного бюджету в чотири рази. Зокрема, передбачається поетапне скорочення бюджетного дефіциту в 2010 р. - до 8,7% ВВП., у 2011 р. - до 5,6%, в 2012 р. - до 2,8% і, нарешті, в 2013 р. - до 2%.
 
З цією метою розроблено радикальні заходи жорсткої економії державних коштів та отримання додаткових прибутків, а саме:
 
1.    Введення прогресивного податку на велике нерухоме майно.
2.    Оподаткування до 90% бонусів банківських працівників.
3.    Посилення контролю за видачею фіскальних чеків у роздрібній торгівлі та при наданні послуг, що сприятиме боротьбі з ухиленнями від сплати податків.
4.    Введення електронного контролю ринку палива з метою подолання контрабанди та управління незаконним ринком продажу пального, корупції в державних органах. Це завдання покладено на Грецьку поліцію, а не на Національну службу інформації.
5.    Скорочення загальних витрат для грошової допомоги в державному секторі на 10%.
6.    Припинення діяльності одної третини офісів Грецької організації туризму за кордоном.
7.    Закриття всіх прес-центрів за кордоном і передача їх функцій до посольств Греції в іноземних країнах.
8.    Обмеження понад ніж на одну третину контрактних працівників у більшості сферах державного сектору.
9.    Зменшення до 50% як платні співробітникам державних підприємств та організацій, так і самої кількості працівників.
10.Зняття надбавок до заробітної плати керівного складу державних підприємств та організацій, а також зменшення на понад ніж 10% платні, яку сьогодні отримують керівники державних установ.
11.Зменшення заробітної плати міністрів, генеральних і спеціальних   секретарів та парламентарів.
 
Крім того, скорочення державних видатків планується досягти за рахунок:
­      2,3 млрд. євро або 0,9% ВВП - зменшення першочергових витрат бюджету;
­      0,5 млрд. євро або 0,2% ВВП - скорочення державних видатків на реалізацію оборонних програм;
­      1,4 млрд. євро або 0,6% ВВП - зменшення витрат на всебічне забезпечення державних лікарень.
 
З метою забезпечення додаткових надходжень до бюджету 2010 р. у розмірі 2,5 млрд. євро уряд Греції передбачає розробку і реалізацію програми приватизації низки об’єктів державної власності.
 
Зокрема, у 2010 році планується приватизувати Аграрний банк Греції, 77,31% акцій якого в даний час перебуває у власності держави, скоротивши державну частку до 50+1% або ще менше в разі наявності серйозних намірів з боку інвесторів. Також на продаж буде виставлений 34,04% пакет акцій Поштового банку країни. Плануються до приватизації ще кілька об’єктів, що знаходяться в державній власності.
 
25 січня 2010 року Греція завершила розміщення державних боргових облігацій з терміном звернення п'ять років на суму 8 млрд. євро, отримавши при цьому заявки на 25 млрд. євро. Нове розміщення країна планує вже в лютому. Цього разу, за словами гендиректора грецького агентства з управління державним боргом Спіроса Папаніколау, будуть розміщені євробонди з терміном обігу 10 років. Визначити остаточну суму розміщення уряд має намір після вивчення реакції ринку.
 
Затверджуючи план, Єврокомісія вирішила встановити фінансовий моніторинг над економічною ситуацією в Греції. Грецька влада звітуватиме про всі кроки, які вона робитиме. У першому звіті, який має бути представлений в середині березня, Греція має детально викласти заходи щодо скорочення дефіциту бюджету. А починаючи з середини квітня Греція публікуватиме щоквартальні звіти про реалізацію запланованих програм. Рекомендовано направляти 10% коштів з доходної частини бюджету до резервного фонду на випадок непередбачуваних ситуацій у майбутньому. Крім того, стосовно Греції почато штрафну процедуру за порушення пакту стабільності євро і надання помилкових статистичних даних про стан економіки.
 
Способи надання фінансової підтримки Греції розглядались на засіданнях ради міністрів фінансів країн Єврозони (Єврогрупа) 15.02.2010 р. та Європейського Союзу (ECOFIN) 16.02.2010 р. поряд з вивченням запропонованої грецьким урядом програми стабілізації та розвитку.
 
За результатами засідання міністрів фінансів країн Єврозони, яке відбулося 15.02.2010 р. в Брюсселі, було прийнято рішення утриматися від надання Греції прямої фінансової допомоги з боку ЄС.
 
Керівництво Єврогрупи вважає, що грецький уряд має довести ефективність запропонованої ним програми стабілізації фінансової ситуації в країні, спрямованої на зменшення державних видатків і збільшення доходів.
 
Уряду Греції рекомендовано підготувати до середини березня поточного року план додаткових заходів з економії державного бюджету.
 
Зокрема, для покращення фінансової ситуації міністри фінансів країн Єврозони запропонували грецькому уряду розглянути можливість здійснення наступних кроків:
-          скорочення обсягу державних позик;
-          збільшення ПДВ;
-          підвищення податку на засоби розкоші;
-          збільшення оподаткування в галузі енергетики.
Керівництво Єврогрупи також зазначило, що країни Єврозони приймуть остаточне рішення про надання допомоги Греції після здійснення розгляду фінансового стану країни за підсумками першого кварталу 2010 р.
Одночасно жорсткі антикризові заходи уряду Греції збільшують соціальну напругу в країні і вже викликали різке засудження з боку профспілок Греції. Генеральна конфедерація профспілок Греції провела 24-часовий страйк 10 лютого і планує ще один загальнонаціональний страйк наприкінці лютого. Страйки проводять  працівники грецької митниці та податкових
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Китай Кувейт Литва Ліван Лівія Македонія Марокко Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки