Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Греція
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньо- та внутрішньоекономічна ситуація в Грецькій Республіці та в Республіці Албанія (грудень 2009 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Довідкова інформація

Зовнішньо- та внутрішньоекономічна ситуація в Грецькій Республіці та в Республіці Албанія (грудень 2009 р.)

Щодо реформування економіки в Греції
 
14 грудня 2009 р. Прем’єр-міністр Греції Г.Папандреу виступив із заявою про необхідність проведення в країні суттєвого реформування економіки з метою покращення ситуації з державним боргом (станом на кінець 2009 року зовнішній борг Греції оцінюється Міністерством фінансів країни у 300,8 млрд. євро, що складає 125,3% ВВП Греції) та дефіцитом бюджету (станом на кінець 2009 року складає близько 13%). Під час зустрічі з представниками профспілкових організацій, громадських об’єднань, а також грецьких міністерств і відомств Г.Папандреу наголосив на важливості об’єднання зусиль уряду та громадян з метою просування країни до змін на краще.
 
Прем’єр-міністр Греції представив основні цілі урядового плану реформування соціально-економічної сфери, при цьому відзначив необхідність його затвердження до кінця лютого 2010 року. Метою плану фінансової консолідації є зниження до 2013 року дефіциту бюджету до рівня 3,0 % ВВП країни, що призведе до поетапного зменшення державного боргу з 2012 року.
 
План заходів із зменшення фінансового дефіциту включає: зменшення на 10% поточних витрат державою, замороження прийняття працівників на державну службу (за виключенням сфери освіти, охорони здоров’я та соціального страхування), закриття всіх прес-центрів за кордоном (будуть включені до складу дипломатичних представництв Греції), закриття 1/3 національних туристичних організацій за кордоном (ЕОТ), урізання видатків на грошову допомогу в громадському секторі на 10%, запровадження єдиного платіжного органу до кінця першого півріччя 2010 року, зменшення видатків на програми озброєння у 2011 та 2012 рр. Заплановано також переоцінку видатків усіх міністерств та відомств з метою забезпечення прозорості розподілу державного бюджету.
 
Крім того, Прем’єр-міністром Г.Папандреу анонсовано посилення заходів у боротьбі з економічною злочинністю, ухиленням від сплати податків, а також забезпечення заходів із включення економічних мігрантів до системи соціального забезпечення.
 
За словами Прем’єра, ухвалення відповідного закону про реформування соціально-економічної сфери Грецької Республіки планується протягом першого кварталу 2010 року з метою створення нових робочих місць, підтримки експортної спроможності та започаткування т.зв. Зеленого розвитку країни.
 
Щодо засідання грецьких державних банків
 
У грудні 2009 р. Глава федерального банку Німеччини А.Вебера висловив переконання, що Греція спроможна впоратися із власними фінансовими проблемами без допомоги Міжнародного валютного фонду.
 
Крім того, 30 грудня 2009 р відбулося. засідання керівників грецьких державних банків під головуванням Міністра фінансів Г.Папаконстантіну.
 
Під час дискусії щодо функціонування банківської системи Греції було обговорено питання щодо імплементації Програми покращення ліквідності грецької економіки та затверджено виділення на її реалізацію 28 млрд. євро.  
 
Щодо страйків в Греції
 
В листопаді 2009 р. продовжувалися в Греції страйки незадоволених соціальною політикою нового Уряду (довідково: новим Урядом соціалістів, з метою економії бюджетних коштів в сфері державного управління було скасовано посади т.зв. стажерів державної служби та суттєво обмежено чисельність осіб, що працюють на умовах контракту). До страйкуючих приєдналися також працівники господарських служб місцевих мерій.
 
Щодо затвердження бюджету на 2010 р.
 
Грецькі ЗМІ повідомляють про затвердження грецьким Парламентом бюджету на 2010 рік. У своєму зверненні до депутатів Парламенту Прем’єр-міністр Греції Г.Папандреу заявив, що основними принципами, якими буде керуватися Уряд під час використання державного бюджету будуть прозорість, рентабельність, справедливе оподаткування та чесне розподілення державного багатства. Основними завданнями нового Уряду було названо покращення фінансово-економічного становища в країні, а також повернення довіри грецьких громадян та європейських партнерів до Грецької держави.
 
Щодо обрання нового ректора
 
У грудні 2009 р. обрано нового ректора Афінського університету ім.І.Каподістріса, оскільки попередній ректор Х.Кіттас подав у відставку після здійснення на нього замаху анархістами 6 грудня 2009 р. Новим ректором став проф. фізичних наук Д.Асімакопулос, який до цього часу обіймав посаду проректора з економічних програм та розвитку зазначеного університету.
 
Щодо боротьби із злочинністю
 
Грецькі ЗМІ повідомляють про заяву Міністра з питань захисту громадян М.Хрісохоідіса стосовно опрацювання Міністерством нового плану боротьби зі злочинністю, рівень якої в країні визначено у 50%. Виступаючи на прес-конференції, М.Хрісохоідіс навів статистичні дані служби безпеки, які свідчать про різке збільшення важких злочинів, зокрема відзначається зріст: на 60% - здирство, на 50% - пограбування супермаркетів, на 43% - пограбування банків.
 
Грецький Міністр провів аналогію між тероризмом та організованою злочинністю і наголосив, що з метою боротьби з цими формами кримінальної діяльності буде створено Центральну службу боротьби з організованою злочинністю, яка буде включати підрозділи по боротьбі з хуліганством, електронною злочинністю, наркотиками, злочинністю мафіозного плану та торгівлею підробними товарами.
 
 
Республіка Албанія
 
Щодо статистичних даних
 
28 грудня 2009 р. Албанський інститут статистики оприлюднив економічні показники країни за третій квартал 2009 року. Відповідно до цієї інформації, економічне зростання в цьому періоді значно знизилось. Економічний спад у третьому кварталі склав 0,4% у порівнянні з показниками першого кварталу ц.р. Секторам, що зазнало найбільшого спаду, стало будівництво (економічне зниження на 9,5%). Одними з секторів, показники яких зросли, стали телекомунікації (зростання 20,5%) та промисловість (5%).
 
Щодо збільшення туристичного потоку до Албанії
 
В грудні 2009 р. відбулася прес-конференція Прем’єр-міністра Албанії С.Беріши, присвячена результатам перших 100 днів роботи нового уряду. Зокрема, С.Беріша назвав ці 100 днів "історичними", маючи на увазі прийняття Євросоюзом до розгляду заявки Албанії на вступ до ЄС, рішення щодо лібералізації найближчим часом візового режиму країн ЄС для громадян Албанії, а також отримання від Єврокомісії опитувальника для оцінки євроінтеграційної готовності країни. Прем’єр-міністр також позитивно оцінив результати об’єднання Демократичної партії в коаліцію з Соціалістичним рухом за інтеграцію та висловив переконаність у тому, що коаліція буде правити країною ще "понад 30 років".
 
Щодо збільшення туристичного потоку до Албанії
 
Відповідно до звіту Transparency International, Албанія посіла 95-те місце з 180 країн за рівнем корупції (Corruption Perception Index, СРІ). Албанія отримала індекс 3,2 (у 2008 р. – 3,4 – 85-те місце). Серед балканських країн, Албанія випередила тільки Боснію і Герцеговину. Відповідно до звіту албанського відділення Transparency International, антикорупційні заходи є основним викликом для органів влади, правосуддя, ЗМІ та суспільства країни, а фінансова прозорість діяльності політичних партій залишається серйозною проблемою для існування демократії в Албанії.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки