Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Грузія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
2014 – 12 міс. Торговельно-економічне співробітництво між Україною та Грузією.  
Параметри: Економічне співробітництво

2014 – 12 міс. Торговельно-економічне співробітництво між Україною та Грузією.

Протягом 2014 року торговельно-економічне співробітництво розвивалося відповідно до потреб і можливостей обох країн із збереженням позитивного сальдо на користь України. Цьому в значній мірі сприяли заходи, які були організовані Посольством і серед яких слід відмітити участь провідних національних компаній у міжнародних виставках, конференціях та тендерах, які проводилися у Грузії; активну інформаційно-презентаційну діяльність, направлену на розширення присутності українських товарів на місцевому ринку.

В той же час події на сході нашої держави вкрай негативно впливали на показники торгівлі між двома країнами.

Так, за даними Держстату України, за 2014 рік обсяг торгівлі товарами між двома країнами зменшився на 14,2% і склав 644,5 млн. дол. США. У т.ч., український експорт скоротився на 6,9% (490,9 млн. дол. США), а імпорт з Грузії на 27,8% (153,6 млн. дол. США).

Україна з часткою 6% утримує 5-те місце серед основних торговельних партнерів Грузії після Туреччини (17,2%), Азербайджану (10,3%), РФ (7,4%) та Китаю (7,2%).

Скорочення експорту українських товарів до Грузії відбулося, в основному, за рахунок зменшення обсягів поставок соняшникової олії, цукру, борошна, коксованого вугілля, виробів з чорних металів, фармацевтичної продукції, що, певним чином, обумовлено загостренням ситуації в Україні, зменшенням потреб в окремих товарах та зміною кон’юнктури грузинського ринку.

Наразі найбільше, понад 50% від загального обсягу, експортується з України до Грузії продукції агропромислового комплексу (тютюнові вироби, насіння соняшника, соняшникова олія, м'ясо-молочна продукція, кондитерські вироби, готові харчові продукти, води, пиво, соки, спирти), чорної металургії - біля 16% (напівфабрикати з вуглецевої сталі, прутки та бруски, дріт, арматура, вироби із сталі) та машинобудування - до 8% (турбіни, насоси, обладнання для потреб аграрної сфери, електричні машини та обладнання). Всього на грузинському ринку реалізується більше 100 найменувань українських товарів.

У 2014 році на долю України припадало 6,3% грузинського імпорту, що є 5-м показником після Туреччини (20,1%), Китаю (8,5%), Азербайджану (7,4%) та РФ (6,7%).

За прогнозами спеціалістів, вітчизняні виробники мають значні можливості для збільшення поставок на грузинський ринок обладнання для енергетики та електрозв’язку, продукції фармацевтичної галузі, пшениці, виробів із сталі та заліза, цукру, обладнання для залізниці.

Грузинський товарний експорт в Україну здебільшого представлений продукцією агропромислового комплексу (цитрусові, мінеральні води, горіхи, вино, спирт коньячний) та металургії  (феросплави). Наразі на долю України припадає 4,9% грузинського експорту, що є 7-м показником після  Азербайджану (19%), Вірменії (10,1%), РФ (9,6%), Туреччини (8,4%), США (7,2%) та Болгарії (5,7%).

Тенденції у торгівлі між двома країнами, які були характерні у 2014 році, зберігаються і наразі. Протягом січня-травня 2015 року експорт українських товарів до Грузії зменшився на 6,1% (185,4 млн. дол. США), а грузинських до України на 67,9% (23,2 млн. дол.). Обсяг двосторонньої торгівлі за звітній період скоротився на 22,7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Товари агропромислового комплексу Транспорт Транспортно-експедиційні послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки