Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Великобританія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Основні тенденції соціально-економічного розвитку Великобританії (3 квартал 2009 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Валюта, Державний устрій, Економічні новини, Фінансові послуги

 

Основні тенденції соціально-економічного розвитку Великобританії у третьому кварталі 2009 року


30 вересня 2009 року Національне статистичне відомство Великобританії оприлюднило офіційні дані про розвиток британської економіки.

За уточненими даними, ВВП Великобританії в ІІ кварталі 2009 р. знизився на 0,6 %. Цей показник виявився нижчим, ніж оприлюднені раніше переглянуті дані (-0,7%). У порівнянні аналогічним періодом 2008 р. ВВП Великобританії в ІІ кварталі 2009 р. знизився на 5,5 %. Нагадаємо, що в І кварталі 2009 р. британський ВВП стосовно ІV кварталу 2008 р., за остаточним даними, знизився на 2,4 %.

 
Прогнози економічного зростання

Ймовірність слабкого відновлення економіки Великобританії збільшується, супроводжуючись погіршенням стану державних фінансів, повідомляє Національний інститут економічних і соціальних досліджень (NІESR). В останньому щоквартальному дослідженні інститут повідомляв, що очікує скорочення ВВП у Великобританії цього року на рівні 4,3 %. Сприятливий розвиток подій на фінансових ринках може підтримати зростання на 1% у наступному році та на 1.8 % в 2011 р.

Одночасно, урядові прогнози є більш оптимістичними. Прем’єр-міністр Британії Гордон Браун повідомляв раніше, що очікує скорочення економіки у 2009 році на 3.5 %, зростання у наступному році на 1,25 % та зростання на 3,5 % в 2011 році.

NІESR підтверджує свої попередні прогнози, але при цьому очікує більш повільні темпи відновлення. Прогнозується, що урядові запозичення досягнуть 165,7 мільярдів фунтів цього року, менше очікуваних урядом 175 мільярдів фунтів.

ВВП на душу населення до березня 2014 року повинен повернутися до рівня першого кварталу 2008 року.

Крім цього, провідний дослідницький центр прогнозує, що може знадобитися п'ять років, для того, щоб дохід на душу населення повернувся до рівня, що був до спаду. NІESR прогнозує також різке зниження витрат через стрімке зростання податків у найближчі 4 роки.

Оприлюднені дані показали, що урядовий борг досяг рекордного значення 799 млрд фунтів або 56,6% ВВП.
 

МВФ назвав проблеми, що стоять перед Казначейством Великобританії

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду, проаналізувавши ситуацію в державних фінансах Великобританії, дійшла висновку, що головною проблемою, що стоїть перед британським Казначейством, є оздоровлення фінансового сектора й боротьба з різким погіршенням стану державних фінансів відразу ж після відновлення економічного зростання.

Щоб відновити довіру іноземних інвесторів, Міністерство фінансів повинно запропонувати план зменшення державного боргу в розумний термін. Довгостроковій стабільності, на думку авторів доповіді, буде також сприяти проведення структурних реформ з обмеження витрат, пов'язаних зі старінням населення.

Коригування витрат виявляється ефективним, якщо їх найбільш активне скорочення здійснюється на початкових етапах, зазначає МВФ. Якщо економічне зростання буде йти швидше, ніж очікується, додаткові доходи варто спрямувати на дострокові виплати боргів. Нездатність вирішити ці проблеми призведе до зростання витрат на запозичення й обмежить можливості країни в сфері підтримки ослабленого фінансового сектора й зміцнення національної валюти.

За оцінками МВФ, Великобританія - єдина розвинена країна, що не зможе дозволити прийняття нового пакету фінансової допомоги для власної економіки до кінця наступного року. Серед країн «Великої двадцятки» тільки Аргентина й Сполучене Королівство не мають можливості тимчасового підвищення державних видатків або скорочення податків.

Малоймовірно, що в найближчому звіті про майбутній бюджет, який буде опублікований восени, міністр фінансів Великобританії Алістер Дарлінг оприлюднить додаткові заходи зі стимулювання економіки.

За оцінками МВФ, цього року країна витратить 1,5 % ВВП на екстрені заходи по боротьбі із кризою. (для порівняння: США – 2 %, Росія - 4,1 %, Японія - 2,7 % від ВВП).

Сполучене Королівство увійшло в рецесію, маючи найгірший дефіцит структурного бюджету серед західних країн. Але, незважаючи ні на що, МВФ прогнозує зростання економіки Великобританії в наступному році.

В Організації економічного співробітництва й розвитку вважають, що бюджетний дефіцит цього року складе 14% від ВВП країни.
 

Зміни в структурі уряду Великої Британії

5 липня 2009 року Міністерство з питань бізнесу, підприємництва та регуляторної реформи (МБПРР) зазнало чергової структурної зміни.

Воно було реформоване у Міністерство з питань бізнесу, інновацій та професійної підготовки (МБІПП) (Business, InnovationandSkills). Нове міністерство утворене шляхом об’єднання двох вже існуючих відомств Міністерства з питань інновацій, університетів та професійної підготовки (Department for Innovation, Universities and Skills) та безпосередньо МБПРР.

 Такі зміні, в першу чергу пов’язані з економічною політикою Великобританії, спрямованою на збільшення присутності британських товарів на зовнішніх ринках та підвищення конкурентоспроможності британської економіки у світі.
 
 
Рішення Банку Англії по обліковій ставці

Як і очікували експерти, Комітет з монетарної політики Банку Англії 10.09.2009 року проголосував за збереження облікової ставки на рівні, що вже тримається останніх півроку (0,5%). Таке рішення очікувалося більшістю аналітиків. Регулятор також вирішив не змінювати поточний обсяг програми «кількісного пом'якшення» у розмірі 175 мільярдів фунтів стерлінгів. Члени комітету очікують, що програма буде тривати протягом 2 місяців, при цьому її масштаби будуть перебувати під постійним контролем, зазначається в коментарях до рішення Банку Англії.

Дані за останній місяць підсилили ознаки зміцнення економіки після річної рецесії, але органи влади обережні в прогнозах росту. Банк Англії вказав, що зміна політики кількісного пом'якшення - покупки облігацій на тільки що надруковані гроші - відбудеться тільки тоді, коли її вплив на економіку буде відображено у квартальному звіті по інфляції, який повинен з’явитися в листопаді.

Нагадаємо, програма кількісного пом'якшення була ініційована регулятором 5 березня поточного року в розмірі 75 мільярдів фунтів стерлінгів, тоді ж ключова ставка була знижена на 0,5% до поточного рівня. 7 травня програма кількісного пом'якшення була розширена до 125 мільярдів, 6 серпня - до 175 млрд. З початку дії програми вже витрачено 146 мільярдів фунтів стерлінгів.

Наприкінці вересня з’явились дані Конфедерації британської промисловості (CBІ) про те, що Банк Англії може зупинити програму купівлі облігацій, що коштує 175 мільярдів фунтів стерлінгів, у листопаді цього року, оскільки економіка країни виходить із кризи. ВВП країни зросте на 0,3% у третьому кварталі (раніше прогнозувалося зниження в третьому кварталі на 0,3%).

У четвертому кварталі прогнозується ріст на 0,4%, Банк Англії почне підвищувати рівень облікової ставки в першій половині 2010 року. "На даному етапі ми не бачимо необхідності в додаткових заходах кількісного пом'якшення", - вважає Ян Маккаферті, головний економічний радник CBІ. - "Досить очевидно, що кількісне пом'якшення ще не справило повного ефекту на всю економіку".

 
Ринок праці Великобританії показав ознаки відновлення

Вперше за 17 місяців на ринку праці Великобританії з'явилися ознаки відновлення. За даними Конфедерації зайнятості (Recruіtment and Employment Confederatіon (REC), кількість призначень на тимчасові й постійні посади збільшилась.

Рівень заробітної плати в 400 опитаних британських фірмах все ще продовжує зниження, однак найбільш повільними темпами за останні 10 місяців. "У цьому звіті ми бачимо, що ринок праці Великобританії показує перші ознаки відновлення", - заявив виконавчий директор REC Кевін Грін. Він зазначив, що роботодавці тепер почувають себе більш упевнено й легше ухвалюють рішення щодо прийому на роботу.

Однак аналітики допускають можливість погіршення ситуації на ринку праці. Позитивний сигнал ще не свідчить про кінець рецесії. Згідно з останніми даними офіційної статистики, у червні безробіття склало 7,8%. Загальна кількість безробітних у Сполученому Королівстві досягла 2 мільйонів 435 тисяч осіб.

 
Сфера послуг у Великобританії зростає найшвидшими темпами за 2 роки

Сфера послуг у Великобританії зростає найвищими темпами за майже два останніх роки. У серпні індекс ділової активності (PMІ) зріс до 54,1 з 53,2, при цьому побивши прогнози на 0,2 пункти в більшу сторону.

На думку економістів, дана інформація про сферу послуг свідчить, що економіка Великобританії може почати рости вже в третьому кварталі цього року. Майже чверть опитаних фірм, що займаються наданням послуг, заявили, що в серпні підвищилась активність, у тому числі завдяки збільшенню кількості замовлень.

Із часу початку рецесії, на сьогодні бізнес Великобританії найбільш оптимістичний щодо активності в наступному році. Однак деяким фірмам довелося знизити ціни на свою продукцію, незважаючи на витрати, що збільшилися.

Зараз робочі місця в сфері послуг скорочуються найнижчими темпами за рік. На думку експертів, через зростаюче безробіття відновлення економіки, швидше за все, буде досить слабким.

 
Промислове виробництво Британії за рецесію скоротиться на 16%

За оцінками організації британських промислових виробників EEF, за час рецесії обсяг промислового виробництва Сполученого Королівства скоротиться на 16%. Приблизно така ж ситуація спостерігалася на початку 80-х років ХХ століття.

На сьогоднішній момент промисловий сектор Британії поки не показав ознаки початку відновлення й продовжує скорочуватися. За оцінками EEF, у наступному році обсяги виробництва зростуть на 0,5%.

Британські торговельні палати збільшили свої прогнози щодо росту британського ВВП в 2010 році практично у два рази до 1,1%. Але це скоріше відбулося через гарні показники сфери послуг, ніж виробництва.


Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
PR та реклама Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки