Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Єгипет
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Макроекономичні показники та стан економічного розвитку Республіки Єгипет (4 квартал 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники

 

Макроекономичні показники та стан економічного розвитку  АРЄ у ІV кварталі 2009 року

(за матеріалами єгипетських ЗМІ)


За інформацією Міністерства інвестицій Єгипту, в результаті світової фінансово-економічної кризи у 2008/2009 ф.р. інвестиції приватного сектору скоротились на 15 млрд. єг.ф. і склали 113,5 млрд. єг.ф. проти 129 млрд. єг.ф. у попередньому році.

Основний обсяг інвестицій було вкладено у видобуток нафти і природного газу (29%), промисловість (20%), сферу нерухомості (11%) та у сферу зв’язку та комунікацій.

Скорочення інвестицій приватного сектору призвело до уповільнення роботи з підготовки відкриття нових компаній, які отримали дозволи протягом року. В результаті, протягом звітного періоду було створено нових підприємств на 17% менше порівняно з минулим року, а статутні капітали компаній скоротились на 16% і зараз не перевищують 25 млрд. єг.ф. у промисловості, будівництві – 12 млрд., туризмі – 11,7 млрд., сфері послуг – 8 млрд.

Незважаючи на зменшення темпів економічного розвитку в результаті інфляційних процесів, досягнуто позивних показників життєвого рівня єгипетських громадян. Так, середній дохід на душу населення у 2008/2009 ф.р. збільшився до 13,7 тис. єг.ф. (2,477 дол. США) або на 13,5% порівняно з минулим роком (12 тис. єг.ф.). Витрати ВВП в середньому на особу склали 7,835 єг.ф. або на 2,3% більше порівняно з минулим роком.
 
З іншого боку, погіршення темпів економічного розвитку призвело до скорочення нових робочих місць. Протягом звітного року було створено 600 тис. робочих місць замість запланованих 750 тис. В результаті скорочення темпів працевлаштування, рівень безробіття на ринку праці збільшився до 9,4% проти 8,4% у минулому році.
 
Разом з тим, витрати на освіту склали 7,2 млрд. єг.ф. проти 6,5 млрд. єг.ф. у минулому році, кількість учнів до університетського рівня зросла до 16,1 млн. чол., з яких 49% складають жінки.

У 2008/2009 р. у розвиток сфери охорони здоров’я було вкладено 5 млрд. єг.ф., з яких 2,6 млрд. державним сектором. Протягом року  кількість центральних державних лікарень збільшилась до 412 (у минулому році – 388), медичних пунктів у сільській місцевості - до 5,298, лікарських ліжок – до 180 тис. або на 496 чол. одне ліжко. Кількість лікарів зросла до 174 тис. чол., а тривалість життя у чоловіків зросла  з 69,9 до 70,3 років та у жінок – з 74,4 до 74,9 років.             
 
Згідно даних Центрального банку Єгипту, наприкінці 2008 р. загальний борг Єгипту складав 88,3% ВВП (761,4 млрд.єг.ф.), внутрішній борг - 666,8 млрд.єг.ф., зовнішній борг – приблизно 33,9 млрд. дол. США.

За оцінкою експертів, борги наближаються до «червоної лінії», оскільки борги державного сектору становлять 282 млрд. єг.ф. і приватного сектору - 487,7 млрд.єг.ф. Збільшення внутрішнього боргу відбулося через виділення в рамках плану антикризових заходів додаткових коштів з бюджету у розмірі 15 млрд. єг.ф. (3 млрд. дол. США) на інфраструктурні проекти, підтримку підприємств державного сектору та подолання інфляції. 

За даними Міністерства економічного розвитку АРЄ, в результаті впливу світової фінансово-економічної кризи у 2009/2010 ф.р. державні активи не досягнуть запланованих обсягів. У рамках антикризової програми, на 2009/2010 ф.р. державні витрати передбачались у обсязі 58,4 млрд. єг.ф. порівняно з 63,2 млрд. у минулому році, і були розподілені між декількома секторами, включаючи житлово-комунальну сферу, на яку виділено 21,2 млрд. єг.ф., транспортний (11,2 млрд.), освіту (5,2 млрд.), охорона здоров’я (3 млрд.).
 
На утримання державних органів було виділено 36,5 млрд., з яких для допоміжних структур 50%, для адміністративних органів - 44% та 5% - для регіональних адміністрацій. Більшість державних коштів призначались для підтримки програм людського розвитку, включаючи сферу освіти і охорони здоров’я, розвиток комунального господарства, систем водопостачання, очищення води, електроенергії і доріг.   
   
Більшість секторів економіки Єгипту змогли обмежити негативний вплив світової фінансово-економічної кризи, що сприяло збереженню річного приросту економіки на рівні 4%, тоді як у головних галузях економіки відбувся значний спад.

Криза негативно позначилась на таких основних галузях, як Суецький канал, інвестиції, туризм, експорт та перекази від працюючих за кордоном єгиптян, в результаті чого Єгипет втратив 11 млрд. дол. США. За даними Уряду, доходи від Суецького каналу зменшились до 435 млрд. дол. США (на 4,8%), туристична галузь втратила 339 млн. дол. США (1,3%), перекази єгиптян скоротилися на 1 млрд. дол. США, іноземні інвестиції – на 5,1 млрд. дол. США (39%), надходження від єгипетських інвестицій за кордоном – на 3,1 млрд. дол. США.

Протягом 2009/2010 ф.р. Уряд Єгипту планує довести економічне зростання до 5,5%.
 
За даними Міністерства фінансів АРЄ у І-му кварталі (липень-вересень) 2009/2010 ф.р. дефіцит державного бюджету збільшився на 0,8% і склав 35 млрд. єг.ф. (6,4 млрд. дол. США) або 3% ВВП проти 22,8 млрд. єг.ф. у відповідному періоді минулого року. Значне скорочення державних доходів і збільшення витрат відбулось через уповільнення ділової активності внаслідок світової фінансової кризи.

Скорочення доходів на 23 млрд. єг.ф. (або 23%) відбулось через скорочення надходжень від збору податків на 5,1% та неподаткових зборів на 51%, які склали 65 млрд. єг.ф. проти 68,3 млрд. єг.ф. за відповідний період минулого року.

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки