Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Хорватія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство регіонального розвитку та будівництва України
«Структура і функціональні можливості Інтернет-порталу державної підтримки українського експорту різнобічні і багатогранні та в майбутньому даний портал надасть всебічну підтримку просуванню українських товарів на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Соціально – економічна ситуація в Республіці Хорватія (1 півріччя 2011 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Валюта

 

Русскоязычный заголовок: Социально-экономическая ситуация в Республике Хорватия (1 полугодие 2011 г.)


Соціально – економічна ситуація в Республіці Хорватія (1 півріччя 2011 р.)



 
Протягом І півріччя 2011 року соціально-економічна ситуація в Республіці Хорватія (РХ) залишалася досить складною. Хорватія вже третій рік поспіль не може вийти з рецесії. Економічні показники першої половини 2011 року і надалі незадовільні. Промислове виробництво в перші п'ять місяців впало ще на 2,4%, при незначному збільшенні експорту на 5,4% зросло і негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу РХ, роздрібна торгівля перебувала в стагнації, об'єми будівництва за чотири місяці ще впали на 13,1%.

Головною подією першого півріччя поточного року стало закриття 30 червня 2011 року у Брюсселі під час 13 міжурядової конференції РХ-ЄС останніх чотирьох переговірних глав (8 - «Ринкові відносини», 23 - «Правосуддя та основні права», 33 - «Фінансові та бюджетні правила» та остання глава 35 – «Інші питання»), чим фактично завершено передвступні переговори зі вступу РХ до ЄС.  Хорватія стала першою країною-кандидатом на вступ до ЄС, євроінтеграційний процес якої проходив через виконання критеріїв з 35 переговірних глав.

Хоча сьогоднішня соціально-економічна ситуація в РХ здебільшого пояснюється наслідками світової фінансової кризи, слід зазначити нерішучість хорватського Уряду провести жорсткі економічні реформи в рік підготовки до чергових парламентських виборів та референдуму щодо вступу в ЄС. Більшість експертів погоджується, що Хорватії необхідно негайно провести структурні реформи на ринку праці для отримання більш мобільної і продуктивної робочої сили, також потрібні зміни в соціальному секторі, державному управлінні, освіті, науці та інвестиційному кліматі.

Між іншим, це підтверджується рішенням ЄС щодо запровадження так званого постпереговорного періоду «track-records» найбільш важливих переговірних критеріїв. ЄК стежитиме за виконанням РХ зобов’язань із завершення переговорного процесу до набуття країною повноправного членства в ЄС (до 1 липня 2013 року) та щороку готуватиме відповідний звіт. А щодо моніторингу результатів впровадження критеріїв з 23-ої переговорної глави «Правосуддя та основні права», 8-ої «Ринкові відносини» та 24-ої «Правові питання, свобода та безпека слова», то ЄК робитиме відповідні висновки кожних шість місяців.

За останніми прогнозами МВФ Хорватію в 2011-2012 роках очікує повільне відродження економіки. Зростання ВВП РХ в 2011 році дорівнюватиме 1,3%, в 2012 році 1,8%. В 2010 році падіння ВВП склало 1,2%, в 2009 році 6,0%. Даний прогноз розташував Хорватію в переліку держав Європи з найнижчим ростом ВВП, нижче якої лише Італія (1,1%), Іспанія (0,8%) та Ірландія (0,5%). З іншого боку, Хорватія має один з найнижчих рівнів прогнозованого росту інфляції у Південно-східній Європі (в 2011 році - 3,5%, 2012 році – 2,4%). Менший ріст рівня інфляції прогнозується МВФ лише в Чорногорії (3,1%), коли найвищий рівень у 10% очікується в Сербії. Загальний зовнішній борг держави досягне, за розрахунками МВФ, 93,4% ВВП 2011 року та протягом 2012 року ще зросте на 2%. При цьому загальний зовнішній борг країн-сусідів Хорватії (Албанія, БіГ, Македонія) буде коливатися від 39,1% до 58,4% ВВП відповідної країни.

Світовий банк також звернув увагу на тривалу рецесію, через яку ріст промислового виробництва у 2011 році прогнозується на рівні 1,5%. Враховуючи, що його падіння в 2010 році дорівнювало 1,5%, в 2009 році 8,2%, прогноз не можна вважати оптимістичним.

За очікуваннями Уряду РХ ріст ВВП в 2011 році складе 1,5%, при цьому Хорватський Національний банк знизив прогноз росту до 1,0%.
 
За підсумками першого кварталу 2011 року падіння ВВП РХ склало 0,9% (перший квартал 2010 року падіння 2,3%). Головною перешкодою зростанню ВВП є недостатній рівень інвестицій в економіку РХ. В останні два роки інвестиційні потоки в Хорватію значно впали. Так, в 2009 році падіння склало 11,8% у порівнянні з рівнем інвестування 2008 року, в 2010 році ця тенденція продовжилася та відбулося зменшення об'ємів вкладень ще на 11,3%.

За даними Держкомстату Республіки Хорватія промислове виробництво РХ за січень – травень 2011 року впало на 2,4 % у порівнянні з відповідним періодом 2010 року. В структурі промислового виробництва 32,0% належить виробництву проміжних товарів, 17,5% - енергетиці, 15,1% - капітальному виробництву, 2,9% - виробництву споживчих товарів тривалого користування та 32,5% - виробництву споживчих товарів нетривалого користування.

Статистичні дані РХ свідчать, що за підсумками 5 місяців 2011 року до відповідного періоду минулого року найбільший спад відбувся у виробництві комп'ютерної, електронної та оптичної техніки – на 41,1%, виробництві тютюнових виробів – 19,6%, виробництві електричного обладнання –17,9%. В той же час зафіксоване зростання у виробництві машин та устаткування – 40,7%, виробництві коксу та продуктів нафтопереробки - 18,8% та виробництві автомобілів, причепів і напівпричепів – 10,0%,

На кінець травня 2011 року індекс споживчих цін по відношенню до грудня 2010 року становив 102,4%. Найбільше зменшення інфляції зафіксовано на комунікаційні послуги – на 2,5%, в тому числі ціни на телефонні та факсимільні послуги зменшилися на 2,7%. Найбільше зростання індексу споживчих цін зафіксовано на продукти харчування та безалкогольні напої – 4,2%, алкогольні напої та тютюнові вироби – на 3,4%. Дані показники пояснюються сезонними коливаннями цін.

Станом на 01 квітня 2011 року в РХ зареєстровано біля 277,5 тис. суб’єктів підприємницької діяльності (з них 44% активних), в яких станом на 01.06.2011 зайнято 1391,8 тис. осіб. Дані про структуру суб’єктів підприємницької діяльності показують, що більш ніж три чверті зареєстрованих і активних суб'єктів господарювання представлені у чотирьох напрямках діяльності: оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів – зареєстрованих 32,3% та активних 25,5%; переробробна промисловість - частка зареєстрованих 8,4% і економічно активних 10,3%; професійна, науково-технічна діяльність – 8,5% зареєстрованих і активних 12,4% та інших послуг - частка яких склала 13,8% від числа зареєстрованих і 8,1% від активних. За даними Держкомстату Республіки Хорватія рівень безробіття в країні в травні 2011 року склав 17,5% (298,7 тис. осіб), що на 0,8% (23 тис. осіб) більше ніж у травні 2010 року.

Середня номінальна заробітна плата за 4 місяці 2011 року склала 5365 кун (1070 дол.США), середня пенсійна виплата склала 2353 куни (470 дол. США), а вартість споживчого кошику за даними Незалежних хорватських профспілок склала у квітні 2011 року 6685 кун (1340 дол. США).

Сукупні валютні резерви РХ на кінець квітня 2011 року становлять 11394,4 млн.євро і у порівнянні з кінцем квітня 2010 року збільшилися на 1379,4 млн.євро.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Транспортно-експедиційні послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки