Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бельгія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Українсько-бельгійські двосторонні відносини (2005 – вересень 2009 р.)  
Параметри: Міжурядова комісія, ЗЕД, Економічне співробітництво

 

Українсько-бельгійські двосторонні відносини (2005 – вересень 2009 р.)



Контакти на рівні Президента України

У 2005 р. Президент України В.Ющенко і Прем’єр-міністр Бельгії Г. Вергофстадт мали зустрічі з нагоди міжнародних заходів - відзначення 25-річчя руху „Солідарність” (Гданськ, 31 серпня) та під час Саміту ООН (Нью-Йорк, 16 вересня).

22 лютого 2005 р. під час візиту для участі в Саміті НАТО в Брюсселі Президент В.А.Ющенко мав зустріч із Головою Сенату Бельгії А.- М.Лізен. Тема врегулювання придністровського конфлікту була у центрі зустрічі Президента України з міністром закордонних справ К.Де Гухтом 4 травня 2006 р. у Вільнюсі.

3 березня 2008 р. Президент України В.Ющенко прийняв міністра К.Де Гухта в рамках його робочого візиту в Україну на чолі делегації бельгійських футбольних функціонерів та бізнесменів. У центрі уваги бесіди були теми підготовки України до Євро-2012, 75-річчя Голодомору, європейська та євроатлантична інтеграція України.    
 
Президент України В.Ющенко мав зустріч з Прем’єр-міністром Бельгії І. Летермом під час офіційного візиту останнього до України 31 жовтня 2008 р. У ході переговорів висловлено задоволення станом двосторонніх відносин і наголошено, що значну роль у подальшій активізації взаємодії в усіх сферах має відіграти Дорожня карта українсько-бельгійських відносин на 2009-2010 роки, підписання якої очікувалося до кінця 2008 р. Сторони відзначили динамічний розвиток українсько-бельгійського торговельно-економічного співробітництва та постійне зростання інтересу бельгійських компаній до роботи на українському ринку. Були обговорені питання виконання країнами ЄС положень Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз. В.Ющенко висловив сподівання української сторони на розуміння Бельгією євроатлантичних устремлінь України та очікування підтримки з її боку у питанні набуття Україною членства в НАТО.
 
19 березня 2009 р. у Брюсселі в рамках Саміту Європейської народної партії Президент України Віктор Ющенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Бельгії Германом Ван Ромпеєм. Сторони обговорили розвиток українсько-бельгійських відносин. Насамперед було наголошено на важливості подальшого поглиблення співробітництва у торговельно-економічній та інвестиційній сферах.
 
15-16 жовтня 2009 р. відбувся офіційний візит Президента України В.Ющенка до Бельгії. В рамках цього візиту він мав зустрічі з Королем бельгійців Альбертом ІІ, Прем’єр-міністром Бельгії Г.Ван Ромпеєм, головами верхньої (Сенату) а нижньої (Палата Представників) палат парламенту А.Де Деккером та П.Девалем.
 
Під час зустрічей окремої уваги було приділено відносинам Україна - ЄС. Зокрема йшлося про підтримку бельгійською стороною політики європейської інтеграції України через реалізацію ініціативи „Східне партнерство”, здійснення зусиль щодо ведення переговорного процесу з укладання угоди про асоціацію з ЄС, а також розвиток діалогу щодо запровадження безвізового режиму поїздок громадян України до країн ЄС.

 
Контакти на рівні глав урядів
 
6 жовтня 2005 р. у Брюсселі відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Ю.Єханурова з Прем’єр-міністром Бельгії Г. Вергофстадтом. Під час зустрічі Прем’єр-міністра України В. Януковича з Прем’єр-міністром Бельгії Г. Вергофстадтом, яка відбулася в ході візиту глави уряду до Брюсселя 14 вересня 2006 р., сторони домовилися про започаткування роботи Змішаної комісії з торговельно-економічного та фінансового співробітництва, обговорили проблеми транзиту енергоносіїв до Європи, співпрацю в рамках ОБСЄ щодо врегулювання Придністровського конфлікту.
 
29 січня 2008 р. Прем’єр-міністр України Ю.Тимошенко провела у Брюсселі зустріч з Прем’єр-міністром Бельгії Г. Вергофстадтом. Бельгія привітала факт формування нового уряду України, успішне завершення розгляду питання про вступ України до СОТ, євроінтеграційні прагнення нашої країни, підтвердила готовність до поглиблення співпраці у контексті подальшого здійснення процесу реформ в Україні.
 
В ході робочого візиту до Брюсселя 19 червня 2008 р. Прем’єр-міністр України Ю.Тимошенко зустрілася з Прем’єр-міністром Бельгії І. Летермом. Обговоривши проблеми двостороннього співробітництва, сторони підтвердили намір укласти найближчим часом дорожню карту українсько-бельгійського співробітництва на 2008-2010 рр., підтвердили намір започаткувати роботу міжурядової Змішаної комісії з торговельно-економічного та фінансового співробітництва.
 
31 жовтня 2008 р. Прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко мала зустріч з Прем’єр-міністром Бельгії І. Летермом в рамках його офіційного візиту в Україну. У ході переговорів було наголошено на високому рівні співпраці між двома країнами у політичній і економічній сферах та висловлено обопільне прагнення посилити українсько-бельгійський діалог у багатьох інших галузях. Окрему увагу було приділено обговоренню широкого кола питань співпраці в торговельно-економічній галузі. Сторони позитивно оцінили динаміку товарообігу між двома країнами та започаткування в рамках візиту Прем’єр-міністра Бельгії роботи українсько-бельгійської Змішаної комісії з торговельно-економічного та фінансового співробітництва.
 
19 березня 2009 р. у Брюсселі в рамках Саміту Європейської народної партії Прем’єр-міністр України Ю.Тимошенко провела зустріч з Прем’єр-міністром Бельгії Германом Ван Ромпеєм. Сторони обговорили розвиток українсько-бельгійських відносин та можливу підтримку бельгійською стороною політики європейської інтеграції України.

 
Контакти на рівні парламентів двох країн 
 
У лютому 2008 р. Голова Верховної Ради України А. Яценюк зустрівся в Брюсселі з Головою Палати представників Г. Ван Ромпеєм, який у свою чергу, відвідав Україну та взяв участь у Міжнародній конференції з нагоди 75-ї річниці Голодомору 22 листопада 2008 р.

У березні та червні 2008 р. відбулися зустрічі Голови Комітету ВРУ з євроінтеграції Б.Тарасюка з головами профільних комітетів федерального парламенту Бельгії. У травні 2008 р. відбулася робоча поїздка в Україну голови парламентської групи дружби з Україною, сенатора М. Херманс.  

22 листопада 2008 р. Голова Палати представників бельгійського парламенту Г.Ван Ромпей на чолі делегації країни відвідав Київ та взяв участь у Міжнародній конференції з нагоди 75-ї річниці Голодомору.

11 лютого 2009 р. у федеральному парламенті Бельгії в рамках візиту до Брюсселю Голови Верховної Ради України Володимира Литвина відбулася його зустріч з Головою Сенату (верхньої палати парламенту) Бельгії Арманом Де Деккером. У ході бесіди обговорено актуальні питання українсько-бельгійського співробітництва в рамках реалізації Дорожньої карти двосторонніх відносин на 2009-2010 рр. Визначено спільні заходи, спрямовані на активізацію міжпарламентських зв’язків. Відбувся обмін думками з приводу глобальних та загальноєвропейських процесів, внутрішньополітичної ситуації в Україні та Бельгії, шляхів подолання наслідків світової економічної кризи.
30 листопада – 1 грудня відбувся візит до Брюсселю Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. В його ході він зустрівся з Головою Палати Представників (нижньою палатою парламенту) Бельгії П. Девалом.

Сторони обговорили стан та перспективи розвитку українсько-бельгійських міжпарламентських зв’язків.

У бельгійському парламенті, що утворився після виборів 10 червня 2007 р., збережено депутатську групу (секцію) Бельгія-Україна бельгійської групи Міжпарламентського союзу, яка існувала у складі парламенту попереднього скликання.
15 липня 2008 р. у Верховній Раді України створено депутатську групу дружби Україна-Бельгія, яку очолив Голова Комітету з питань європейської інтеграції Б.Тарасюк. Заступником голови групи є депутат С.Шевчук (БЮТ). До складу групи входить 26 чоловік.


Політичний діалог на рівні глав зовнішньополітичних відомств

20-21 червня 2005 р. Україну з офіційним візитом відвідав Міністр закордонних справ Бельгії К. Де Гухт. Діалог на рівні міністрів було продовжено в Любляні в рамках 13-го засідання Ради Міністрів ОБСЄ 5-6 грудня 2005 р.

Українсько-бельгійські політичні контакти активізувалися у 2006 р. у рамках головування Бельгії в ОБСЄ. Міністри закордонних справ 31 січня і 29 квітня 2006 р. провели зустрічі в Брюсселі. Під час робочого візиту К. Де Гухта в Україну 1-2 червня 2006 р. він був прийнятий Президентом України та провів переговори з міністром закордонних справ Б.І.Тарасюком.

18 січня 2008 р. в Брюсселі відбулася зустріч Міністра закордонних справ України В.Огризка з К.Де Гухтом. Керівники МЗС двох країн обговорили стан і перспективи розвитку відносин між Україною і Бельгією, а також питання співпраці двох країн в рамках міжнародних організацій. Вони підтвердили намір підготувати та винести на підписання найближчим часом Дорожню карту українсько-бельгійських відносин на 2008-2009 рр., активізувати підготовку до проведення 2008 року першого засідання міжурядової змішаної комісії з торговельно-економічного та фінансового співробітництва. Було також обговорено питання європейської та євроатлантичної інтеграції України.
2-3 березня 2008 року відбувся робочий візит в Україну делегації футбольних функціонерів та підприємців Бельгії на чолі з міністром К. Де Гухтом з метою представлення бельгійського досвіду у контексті підготовки та проведення в Україні чемпіонату з футболу Євро-2012. Керівника МЗС Бельгії прийняли Президент України В. Ющенко та Міністр закордонних справ України В.Огризко. 

Відбулися також зустрічі бельгійської делегації з представниками Федерації футболу України та Агенції з підготовки до Євро-2012, проведено семінар з метою обговорення організаційних аспектів забезпечення зазначеного чемпіонату.

23 вересня 2008 р. міністри В.Огризко та К. Де Гухт провели зустріч у Нью-Йорку в рамках 63-ї сесії Генасамблеї ООН. Було обговорено стан та перспективи розвитку двосторонніх відносин, безпекова ситуації в Європі у контексті військового конфлікту у Грузії, перспективи євроатлантичної інтеграції України.

У ході зустрічі В.Огризка та К. Де Гухта 29 жовтня 2008 р. у Брюсселі сторони обговорили питання підготовки до офіційного візиту в Україну Прем’єр-міністра Бельгії І. Летерма, підтвердили намір найближчим часом винести на підписання Дорожню карту українсько-бельгійських відносин на 2008-2010 рр. Особливу увагу було приділено актуальним питанням європейської та євроатлантичної інтеграції України, співпраці в міжнародних організаціях, шляхам подолання економічної кризи, розгляду внутрішньополітичних та економічних ситуацій в обох країнах, обміну думками щодо президентських виборів в США та стану російсько-українських відносин.

19 листопада 2008 р., в рамках робочого візиту Міністра закордонних справ України В.Огризка до Брюсселю, відбулося підписання Дорожньої карти українсько-бельгійських відносин на 2009-2010 рр. на рівні керівників МЗС двох країн. Після підписання відбулася їх бесіда з актуальних питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Міністри із задоволенням відзначили результати нещодавнього візиту в Україну Прем’єр-міністра Бельгії І. Летерма, започаткування роботи міжурядової Змішаної комісії з торговельно-економічного та фінансового співробітництва. Вони констатували наявність значних перспектив у подальшому розвитку двосторонніх відносин між Україною та Бельгією.

16 жовтня 2009 р. в Брюсселі відбулася зустріч Міністра закордонних справ України П. Порошенка з Міністром закордонних справ Бельгії Івом Летермом. У ході зустрічі сторони обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва та перспективи подальшої розбудови українсько-бельгійських відносин у політичній, торговельно-економічній та інвестиційній сферах. Окрему увагу було приділено пріоритетам співробітництва між Україною та ЄС у контексті Головування Бельгії в ЄС у другому півріччі 2010 р., а також подальшій лібералізації візового режиму для громадян України.

З 2002 р. між зовнішньополітичним відомствами України та Бельгії проводяться консультації (останні відбулися на рівні директорів департаментів з двосторонніх питань, політики та безпеки, європейського співробітництва у Києві у липні і жовтні 2007 р.).
Водночас, упродовж 2008 р. Посольством України в Бельгії було забезпечено проведення в МЗС Бельгії зустрічей на рівні керівників департаментів ЄС (жовтень), ООН (листопад), НАТО (листопад). Окрім того, забезпечено зустрічі з тематики НАТО заступника Міністра О. Купчишина із заступником Генсекретря МЗС Бельгії Ф.Боргіноном (травень) та з тематики ЄС заступника Міністра К.Єлісєєва з Гендиректором з європейських питань МЗС Бельгії К. Демуленом (липень).  

7 вересня 2009 р. в МЗС України проведено політичні консультації за участю Заступника міністар закордонних справ України К.П.Єлісєєва та Гендиректора з політичних питань МЗС Бельгії Ж.- А. Режібо, у ході яких обговорено стан виконання Дорожньої карти двосторонніх відносин, питання підготовки візиту Президента України до Бельгії, питання співробітництва в рамках Україна - ЄС та Україна - НАТО, стан російсько-українських та українсько-румунських відносин.
 
 
 
 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки