Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бельгія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Україна - Бельгія. Перспективні напрями двостороннього торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва  
Параметри: Інвестиції, Міжурядова комісія, ЗЕД, Економічне співробітництво, Енергоносії, Транспорт

Україна - Бельгія. Перспективні напрями двостороннього торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва

 
 
Серед пріоритетних напрямків діяльності ТЕМ в Бельгії залишається питання просування українського експорту на ринку країни перебування. З огляду на необхідність скорочення негативного для України балансу зовнішньої торгівлі, слід звернути увагу на просування, в першу чергу, продукції, яка на сьогодні складає позитив для сальдо двосторонньої торгівлі. Впершорядь, це стосується такої продукції, як насіння і плоди олійних рослин (рапс – група 12 за УКТЗЕД) з обсягом 137,7 млн. євро за результатами 2009 р., яка практично повністю експортувався з України до Бельгії з часткою в загальній торгівлі у 22,1% та приростом, порівняно з 2008 р. у 18,9%. Як відомо, ця продукція є сировиною для виробництва біопального, тому розвиток її експорту варто відносити до такої галузі, як енергетичне співробітництво. Разом з тим, враховуючи негативний вплив тривалого вирощування цієї культури на якість грунтів, питання подальшого розвитку цього експорту потребує додаткового вивчення та схвалення з боку Міністерства аграрної політики України. 
 
Перспективним залишається просування експорту з України металургійної продукції (група 72), поставки якої до Бельгії істотно зросли у 2009 р. (частка в експорті 8,6% із зростанням у 69,1% та позитивним для України балансом у 16,4 млн. євро).

Позитиву до балансу минулорічної торгівлі додала така група товарів, як готовий одяг (група 62) з сальдо у +15,5 млн. євро та зростанням експорту на 3,1%.

Більш ніж на 53% збільшилися поставки з України до Бельгії субпродуктів харчової промисловості (група 23) з часткою в експорті 3,6% та позитивом для торговельного балансу України у 5,3 млн. євро.

Потребує активізації експорт деревини та продукції деревообробки (група 44), яка складає 5,2% експорту з позитивом для балансу у 8,9 млн. євро, однак протягом 2009 р. збільшилася лише на 0,4%. На 78% збільшився експорт групи 26 (руди, шлаки та зола) з позитивним сальдо у 5 млн. євро.

Активним темпами розвивався експорт групи 63 (інші готові текстильні вироби; комплекти; вторинна сировина), де приріст склав 78,3% з позитивним сальдо у 2,9 млн. євро.
 
Разом з тим, слід звернути увагу також на товари, торгівля якими вносить негатив до українського балансу двосторонньої торгівлі. Найбільшу увагу потребує група 30 – фармацевтична продукція, яка складає 14,7% всього українського імпорту з Бельгії з негативним для України балансом у 54,6 млн. євро та приростом у 2009 р. на 6%. Щоправда, і український експорт до Бельгії цієї продукції збільшився минулого року у 5 разів, склавши 0,732 млн. євро, однак його питома вага залишається лише на рівні 0,3%.

Важливою складовою українського імпорту з Бельгії залишається продукція машинобудування (групи 84, 85, 87 та 90), негативне сальдо в торгівлі якими складає сумарно 105,8 млн. євро. Динаміка імпорту цих товарів продемонструвала у 2009 р. тенденцію до зменшення на рівні ~50%, в той час, як український експорт до Бельгії груп 84 (реактори ядерні, котли, машини, апарати і механічні пристрої; їх частини) і 90 (оптичні прилади, точні апарати та прилади, у т.ч. медико-хірургічні) мали зростання, відповідно, на 3,6% та 32,9%.

Уваги потребують ще дві важливі групи українського імпорту з Бельгії: 39 - полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них та 38 - інші продукти хімічної промисловості, сумарний негативний баланс яких для України становить 60,1 млн. євро, де український експорт зменшився у 2009 р. в середньому на 30%.
 
Практика роботи ТЕМ засвідчує, що у багатьох випадках пропозиції щодо експорту української продукції мають недостатньо підготовлений вигляд, що потребує розробки та запровадження єдиної форми експортних звернень українських товаровиробників.
Важливе значення у експортній роботі має робота у сфері виставкової діяльності. У квітні ц.р. Посольство взяло участь у щорічній виставці „Вина і смаки” в м.Дінан.  За результатами участі Посольства у виставці досягнуто домовленості про залучення України  як почесного гостя з центральним стендом на згаданій виставці 7-9.05.2010 р. ТЕМ забезпечила запрошення до організації та участі у виставці МЗС, Мінекономіки, Мінагрополітики та близько 100 українських підприємств – виробників вино- та алкогольної продукції, м’ясо-молочної, кондитерської та броварної продукції. 
 
У травні ц.р. керівник ТЕМ взяв участь у щорічній церемонії нагородження відзнаками Міжнародного інституту смакових якостей, де продукція української компанії „Немиров” (горілка Nemiroff LEX Ultra) отримала срібну нагороду. З березня 2009 р. продукція „Немиров” представлена в Бельгії торгівельною мережею Makro/Metro Cash&Carry.

За результатами поїздки в Україну делегації бельгійських аграріїв, якій ТЕМ надавала безпосереднє сприяння, проведено презентацію українського агропромислового потенціалу на міжнародному сільськогосподарському салоні „Agribex” у грудні 2009 р. в м. Брюсселі.

До пріоритетів роботи ТЕМ відноситься також організація українського стенду на виставці-конференції „International Contact Days” в м. Брюсселі у листопаді ц.р., на яку Україну запрошено організаторами згаданої делегації.
 
Серед головних пріоритетів роботи ТЕМ у 2010 р. слід відзначити роботу з підготовки до Економічної місії в Україну бельгійського наслідного Принца Філіпа 21-23 листопада ц.р.

Іншим важливим напрямком роботи ТЕМ є підготовка до 2-го засідання українсько-бельгійської міжурядової Змішаної комісії з торговельно-економічного та фінансового співробітництва. Останні зустрічі, проведені з відповідальними представниками МЗС Бельгії засвідчили неготовність бельгійської сторони до проведення згаданого засідання у 2010 р. Запропоновано вивчити можливість його проведення у І кварталі 2011 р.

Особлива увага в роботі ТЕМ приділяється залученню бельгійських підприємців до проектів в рамках підготовки України до Євро 2012. У лютому 2009 р. відбувся візит до Бельгії директора Виконавчої дирекції з підготовки і проведення Євро 2012 І. Н. Федоренка, для якого була організована зустріч в офісі Прем’єр-міністра Бельгії з представниками бельгійських підприємств.

Євро 2012 стало темою робочого сніданку Президента України В.А.Ющенка з бельгійськими підприємцями, яку було організовано 16 жовтня ц.р. в ході візиту до Бельгії Глави Української держави. Питанням Євро 2012 були присвячені декілька презентацій, підготовлених за участі ТЕМ, зокрема у червні в м.Гент та у грудні ц.р. в Куртре. В рамках залучення до проектів щодо Євро 2012 ТЕМ та Посольство надавало сприяння у здійсненні візитів в Україну декількох бельгійських бізнес-делегацій, зокрема у березні та жовтні ц.р.

Питання участі Бельгії у підготовці до Євро 2012 було, серед іншого, предметом обговорення в ході зустрічі Посла України та керівника ТЕМ з Міністром підприємництва Бельгії, співголовою українсько-бельгійської Змішаної комісії В. Ван Квікенборном у липні 2009 р. Окрім того, в контексті інвестиційної діяльності ТЕМ бельгійському міністру було особисто передано інформацію про низку інвестиційних проектів у агропромисловій сфері та пропозиції до співпраці у сфері енергетики, енергозбереження, транспорту, туризму. 
 
В рамках розвитку технічної допомоги для України важливе значення має робота з підготовки пропозицій до спільних проектів, що фінансуються урядом Фламандського регіону (т.зв. фламандські проекти). У лютому 2009 р. було організовано семінар з бельгійськими підприємцями, за результатами якого кількість проектів, які подавалися на розгляд Фламандського уряду значно збільшилася. У 2009 р. схвалення до фінансування отримали 6 проектів загальною вартістю 432 тис. євро. окрім того, протягом минулого року ТЕМ взяла участь у декількох заходах, організованих в рамках фламандських проектів, які вже реалізуються. 
 
У контексті реалізації домовленостей, досягнутих в ході візиту до України Прем’єр-міністра Бельгії восени 2008 р., 1-го засідання міжурядової Змішаної комісії (31.10.2008 р.) та положень Дорожньої карти двосторонніх відносин, ТЕМ вживалися заходи для розвитку промислового співробітництва. Зокрема, опрацьовувалися питання відновлення співпраці між зброярським підприємством „FN Herstal” (м.Льєж) та Луганським патронним заводом, залучення бельгійських підприємств до реалізації авіабудівельних проектів, зокрема „АН-70”, відновлення співпраці України з коксохімічним підприємством „RÜTGERS Belgium”, яке має намір інвестувати у будівництво власного виробництва в Україні.

У лютому 2009 р. надавалося сприяння у проведенні в м.Києві другого семінару „NeTTex з питань співробітництва у текстильній галузі. У листопаді до МЗС України внесено пропозиції щодо започаткування співпраці з НТЦ „IMEC” (м.Лювен) у сфері нанотехнологій. Продовження роботи над згаданими проектами і пропозиціями вбачаються перспективними для ТЕМ на 2010 р. та в подальшому.
 
Значна увага приділялася розвитку співробітництва у сфері енергетики, і зокрема, відновлювальних джерел енергії. Опрацьовуються декілька пропозицій щодо будівництва в Україні вітряних електростанцій, налагодження спільного виробництва сонячних батарей промислового та побутового використання. У грудні 2009 р. проведено зустріч в Посольстві та надавалося сприяння у організації зустрічей в Україні для представників бельгійської компанії „Shecco”, що працює у сфері теплогенеруючих технологій. У травні проведено декілька зустрічей щодо співпраці у сфері ядерної енергетики. Зокрема, Бельгія підтвердила своє рішення щодо виділення Чорнобильському фонду України протягом 2009-2010 рр. коштів загальним обсягом 1.194.540 євро. На початку року активно вивчався досвід Бельгії з питань газопостачання. 
 
У квітні 2009 р. проведено візит до Бельгії делегації Мінтрансзв’язку України на чолі з заступником Міністра І.А.Урбанським. Делегація відвідала декілька транспортно-логістичних підприємств, порт м.Гент та взяла участь у двох транспортних семінарах за участі Держсекретаря Бельгії з питань транспорту Є.Схоупа та представників Єврокомісії. За результатами візиту започатковано опрацювання проекту інтермодального транспортного сполучення між Україною та Бельгією. Забезпечено щорічний обмін дозволами на транспортні перевезення в рамках двосторонньої Угоди про автотранспортне сполучення.
 
Продовжується тісне міжпортове співробітництво. Протягом 2009 р. стажування в Учбовому центрі Антверпенського порту пройшли близько 15 українських фахівців портового господарства. Під час відвідання Президентом України м.Антверпена 15 жовтня керівники Одеського і Антверпенського портів підписали Меморандум про співробітництво між двома портами. В рамках розвитку міжрегіонального співробітництва досягнуто домовленостей про започаткування та розвиток співпраці між іншими портами двох країн (Гент-Миколаїв, Остенде-Севастополь, Льєж-Дніпропетровськ, Зеебрюгге-Іллічівськ).
 
Значний інтерес представляє в роботі ТЕМ роботі з місцевими ТПП та експортно-інвестиційними агентствами. Так, протягом 2009 р. ТЕМ надавала сприяння ТПП Фландрія-Україна, зокрема, із започаткування випуску інформаційного бізнес-бюлетеню “Flesh Letter Ukraine”. Вживалися заходи для створення подібної ТПП також у Валлонському регіоні. Відновлено співпрацю з ТПП „Бенілюкс – СНД”, продовжується співпраця з регіональними експортно-інвестиційними агентствами Бельгії: AWEX, FIT та „Брюссель-експорт” та економічним агентством „Ено девелопман” валлонської провінції Ено.
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки