Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бельгія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Основні економічні події в Бельгії та Люксембурзі (станом на 17.02.2010)  
Параметри: Населення, Економічне співробітництво, Транспорт, Фінансові послуги, Інше машинобудування

Основні економічні події в Бельгії та Люксембурзі (02.02.2010 - 17.02.2010)


02.02.2010 Проблема безпеки в Брюсселі. Після того, як минулими вихідними в одному з районів Брюсселя серйозно постраждав офіцер поліції, що отримав кульове поранення в ногу з автомата Калашникова під час операції по захопленню злочинців, місцеві власті усвідомили серйозність небезпеки та необхідність вжиття заходів, у т.ч. економічного характеру. Тоді поліція затримала 30 осіб.

Тижнем раніше ще одного поліцейського було поранено під час придушення спроби пограбування супермаркету в іншому районі Брюсселя. У низці районів на околицях Брюсселя поліція отримала наказ діяти в режимі „без толерантності”, про що повідомив речник прокурора столиці Бельгії.

***

2 лютого Президент Єврогрупи, Прем’єр-міністр Люксембургу Ж. - К. Юнкер провів зустріч з Віце-прем’єр-міністром, Міністром фінансів Болгарії С. Джанковим. Сторони обмінялися думками з актуальних питань європейської політики у економічній та фінансовій сферах.

***

 

03.02.10 Мас-медіа Бельгії та Люксембургу повідомляють про заходи, які проходять у Ірані з нагоди 31-річниці Ісламської революції та її вплив на подальший розвиток цієї країни і регіону в цілому. Газета „Tageblatt” у статті „Іран дає позитивний сигнал щодо вирішення ядерного питання”, видання цитує заяву президента Ірану М. Ахмадінеджада про те, що Тегеран нарешті готовий піти на поступки США, Франції, Німеччині, Великобританії, Китаю і Росії та прийняти пропозицію про відправку власного урану на дозбагачення за кордон.

Для того, щоб уникнути можливості отримання Іраном власної ядерної зброї, МАГАТЕ запропонувало Тегерану схему, у відповідності з якою, отриманий малозбагачений уран відправлятиметься за кордон, а замість нього, Іран отримуватиме ядерне паливо.

Заява М. Ахмадінеджада викликала позитивні відгуки з боку аналітиків, повідомляє видання. Газети „L’Essentiel” та “Point 24 Lu” інформують про успішний запуск іранської космічної ракети „Kavoshgar-3” та нові досягнення Ірану у галузі військово-технічних розробок, „що не може не турбувати західні країни”.

Очікується, що М. Ахмадінеджад представить 3 лютого ц.р. супутники, виготовлені іранськими вченими, а також ракетоносій „Simorgh”, який здатний нести вагу до 500 кг. та може використовуватися у військових цілях.      

***
 

 

04.02.2010 Результати проведених у Бельгії економічних досліджень щодо забезпечення населення кредитами підтверджують, що у Фландрії, у зв’язку з економічною кризою, різко зросло число осіб з кредитними зобов’язаннями перед банками, в той час, як у Валлонії ця цифра зростає повільніше.

Ще гіршою є ситуація в Брюсселі. У період між 2008 та 2009 рр. кількість боржників у столиці збільшилася на 6,98%, у Фландрії приріст склав 3,92%, у Валлонії - 2,56%.

 

***

За ініціативою трьох найбільших профспілок Бельгії, біля штаб-квартири Єврокомісії зібралося близько 25 тис. чоловік, які протестували проти закриття заводу „Opel” в Антверпені.

Окрім того, демонстранти тримали щити з емблемами інших великих підприємств, де останнім часом також мали місце соціальні конфлікти: броварської компанії „AB InBev”, „DHL” та „Gates Europe”. Основними вимогами були надання робочих місць, повага з боку роботодавців та соціальна справедливість.

Як повідомляють бельгійські ЗМІ, рішення концерну General Motors щодо закриття заводу в Антверпені не залишило і євродепутатів байдужими до долі 2,5 тисяч бельгійців, що ризикують залишитися без роботи. "Ми не можемо дозволити європейській країні домовлятися з концерном самостійно, якщо ми виступимо з пропозицією до компанії від імені ЄС, це буде ефективніше, і ми зможемо ставити вимоги”, - цитують видання члена Європарламента від Бельгії Іво Беле. „Opel” вимагає 2,7 млрд євро державної допомоги на переобладнання та модернізацію від тих країн, де є заводи компанії.

***

Майже на всій території Бельгії спостерігаються серйозні проблеми з транспортом внаслідок снігопаду, який пройшов останніми днями. Негода спричинила значну кількість аварій. Заблокованими опинилися основні магістралі, призупинено роботу національного
аеропорту Брюсселя. Літаки, які прямували до столиці Бельгії, були змушені здійснити посадку в інших аеропортах країни. Частину рейсів з Брюсселя скасовано, інші відправилися із значними затримками. ЗМІ повідомляють, що востаннє подібні снігопади траплялися у Бельгії у 1945 році.

***

05.02.09 Бельгійський концерн „Herstal”, який спеціалізується на виробництві стрілецької зброї, мав у 2009 р. рекордні продажі на суму близько 611 млн. євро. Це на 12,4% більше, ніж попередньо очікувалося.

Разом із заводом „FN Herstal”, розташованим у Бельгії, який здійснив поставки на 185,6 млн. євро, найбільший внесок зробили американські філіали концерну „FNMI” та „Браунінг”. Окрім того, компанія вже має замовлення на 2010 р. на суму 158,25 млн. євро. Нагадаємо, що „Herstal” має намір налагодити співпрацю з Луганським патронним заводом.

***

08.02.10 У бельгійських ЗМІ прозвучали гучні звинувачення на адресу Міністра фінансів Бельгії Д. Рейндерса, пов’язані з недоліками у його роботі. Аргументи, наведені в одній з телепрограм, базуються на економічному дослідженні, яке засвідчило, що „тіньова” економіка в Бельгії складає 21,5% від ВВП країни. Цей показник менший від аналогічного показника для Греції (28,3%), але набагато більший ніж для Франції (14,8%) та Нідерландів (12,8%).

За оцінками експертів, наведена статистика може означати для бельгійського казначейства недоотримання доходів на рівні 30-35 млрд. євро. Серед інших недоліків роботи міністра були названі відсутність перевірок підприємств, внаслідок чого у 2008 р. 32 тис. підприємств не увійшли до числа перевірених (28,581 тис.), а також низький показник перевірки платників ПДВ (2,4%). Як було зазначено, Міністерство фінансів Бельгіє є також найбільшим в країні, оскільки має 30 тис. співробітників і 800 офісів.
 
***

10.02.10 Критика міграційної політики Бельгії. Більш ніж 36% населення Антверпена - другого за розмірами міста Бельгії - складають іммігранти. Серед молоді ці цифри набагато вищі. Так, у віці від 20 до 29 років частка іноземців становить 46,3%, від 10 до 19 років - 48,4%, від 0 до 9 років - 56,4%.

Найбільшу групу представляють собою мусульмани, вихідці з Північної Африки та Туреччини: 10,4% та 5,4% від загального населення Антверпена відповідно.

З цього приводу один із керівників крайньої правої партії „Фламандський інтерес” Ф. Девінтер виступив з різкою заявою. Він, зокрема, зазначив, що, в разі продовження існуючої тенденції, через декілька років фламандці складатимуть меншину у своєму рідному місті, і будь-яка політика інтеграції іноземців у фламандське суспільство не матиме жодних шансів на успіх. У зв’язку з цим він закликав до негайного припинення імміграції не-європейців. Подібні заклики лунають і щодо ситуації у Брюсселі, де мусульмани уже складають більш ніж 30% всього населення столиці. 
  
***

Відбулося балканське турне Віце-прем’єр-міністра, Міністра закордонних справ Люксембургу Ж. Ассельборна. В рамках робочого візиту до Подгориці люксембурзький урядовець провів низку зустрічей з керівництвом Чорногорії.

Детально були обговорені питання щодо подальшої реалізації проектів технічної допомоги, які здійснюються у цій країні Урядом Люксембургу, а також тристоронній люксембурзько-чорногорсько-сербський проект щодо співробітництва у біржовій справі. Повідомляється, що з 2000 по 2009 рр. Велике Герцогство вже витратило близько 29 млн. євро на реалізацію проектів з Чорногорією, а також виділить додатково до 2012 року ще 7 млн. євро.

***

11.02.10 У Брюсселі відбувся неформальний саміт глав держав та урядів Євросоюзу. Учасники здійснили обмін думками щодо нової стратегії економічного зростання, подальших спільних дій з проблематики кліматичних змін, а також допомоги Гаїті.
 
***

15.02.10 Найбільша залізнична катастрофа в історії Бельгії сталася 15-го лютого о 8:30 ранку у м. Халле у передмісті Брюсселя. Відбулося лобове зіткнення двох поїздів. Причини аварії офіційно не оголошені. Припускається, що це – або негода та технічні неполадки потягів, або помилка оператора одного з потягів, який пропустив червоне світло світлофора. Кількість загиблих склала 18, кілька десятків поранених, у т.ч. у тяжкому стані. Працюють рятувальні служби. Триває слідство. Президент, Прем’єр-міністр та Міністр закордонних справ України висловили своє співчуття бельгійському керівництву.

***

16 лютого почали страйкувати машиністи і провідники поїздів численних депо Бельгії. Як повідомили профспілкові організації „SGSP” і „SLFP”, страйк не планувався і виник спонтанно. У цілому ж, профспілки привертають увагу до погіршення умов праці залізничників.

Згідно з статистикою 2007 р, яку навело економічне бельгійське видання „De Tijd”, за кількістю аварій на 1000 км. Бельгія займає 12-те місце серед 26-ти країн Євросоюзу.

***

У оприлюдненому інтерв’ю Прем’єр-міністра Люксембургу Голова Єврогрупи Ж.- К. Юнкера висловлюється застереження з приводу збільшення розриву в економічних рівнях країн - членів Єврозони.

Юнкер заявив водночас про наявність багатьох засобів для економічної допомоги Греції. «Ми повинні знайти спосіб для запобігання подальшому зростанню різниці в економічних рівнях. Зона спільної грошової одиниці не зможе бути життєздатною тривалий час, якщо різниця у поточних рахунках економік різних країн, що її утворюють, стане занадто великою», - заявив він.

Водночас, глава уряду Герцогства висловив переконаність у тому, що зона євро не може бути ліквідованою. Він заявив, що в Греції чітко усвідомлюють, що єдиним виходом країни з нинішньої ситуації є скорочення бюджетного дефіциту. Визнавши, що Греція вже зробила все, що могла, для наведення ладу у своїй фінансовій сфері, політик висловився за доцільність надання допомоги цій країні іншими країнами ЄС за принципом солідарності. Разом з тим, Голова Єврогрупи не уточнив, за який саме спосіб допомоги він виступає, додавши, що їх (таких способів) існує чимало.      
 
***

16.02.10 Прем’єр-міністр Люксембургу Ж.- К. Юнкер очолив засідання Єврогрупи, яке проходило у Брюсселі 15 лютого за участю 16-ти міністрів фінансів та економіки країн єврозони. Від уряду Люксембургу участь у засіданні взяв Міністр фінансів Л. Фріден.

У ході заходу Ж.- К. Юнкер і Голова ЄЦБ Ж.- К. Тріше представили звіт за результатами зустрічі міністрів G7 у Ікалуіті (Канада) 5-6 лютого ц.р.

Учасники обговорили економічну ситуацію в Греції і проект рекомендацій з її стабілізації, а також обмінялися думками щодо призначення нового віце-голови ЄЦБ, у зв’язку з закінченням терміну перебування на посаді Л. Пападемуса у травні ц.р.
 



 
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки