Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Сирія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Огляд енергетичного сектору Сирії (2009 р.)  
Параметри: Кон’юнктура ринків, Економічне співробітництво, Енергоносії

 

Огляд енергетичного сектору Сирії (2009 рр.)


За останні вісім років попит на електроенергію збільшився в Сирії на 75%, при цьому рівень генерації залишився практично незмінним.
 
Попит навантаження в період з 2000 по 2008 рік збільшився з 3878 до 6715 МВт, тобто в середньому на 7% щороку.
 
Очікуване навантаження на 2009 року складає 7200 МВт, у той час, як генеруючи потужності складають наразі 6200 МВт, з яких 85% виробляється тепловими електростанціями. Решта виробляється на ГЕС, які наразі працюють на значно нижчому рівні завантаження через зменшення притоку води в результаті третьої поспіль посухи. Невелика частина електроенергії виробляється на нафтопереробних заводах на власні потреби.
 
Близько 300 МВт забезпечується споживанням через міжнародну енергетичну мережу з Єгипту та Туреччини. Таким чином поточний дефіцит генерації складає близько 700 МВт, який має тенденцію до збільшення.
 
Сирійська енергетична інфраструктура вельми неефективна. За оцінками місцевих експертів, сітьові втрати електроенергії при транспортуванні, розподілі та споживанні перевищують 27%. Наразі урядом проводяться заходи щодо впровадження аналогових лічильників електроенергії з метою зменшення об’ємів крадіжок е/е, але це не вирішує проблему застарілого сітьового обладнання.
 
Вирішення проблеми вбачається урядом шляхом розширення потужностей діючих ТЕС та будівництва нових. Наразі у процесі будівництва знаходиться 1000 МВт генеруючих потужностей.
 
У жовтні 2009 року очікується пуск в експлуатацію газомазутного блоку потужністю 250 МВт виробництва «Сіменс» на ТЕС Дейр Алі 1, розташованої у 25 км на південь від Дамаску. Проект фінансується Європейським інвестиційним банком.
 
Чотири газотурбінних блоки – два по 130 МВт та два по 150 МВт на ТЕС Баніас очікується ввести в експлуатацію у першому кварталі наступного року.
 
При реалізації цих та інших енергетичних проектів іноземні компанії стикаються з низкою проблем, які призвели до відтермінування пуску об’єктів. У цьому зв’язку місцевими експертами відзначається банкрутство німецької компанії Koch, яка виступала у консорціумі з Siemens у проекті будівництва ТЕС Дейр Алі 2. Іспанський енергетичний концерн Iberdrola також був вимушений вийти з проекту будівництва ТЕС Дейр Езор потужністю 750 МВт у консорціумі з Alstom – Poland.
 
Наразі у процесі опрацювання знаходиться п’ять крупних проектів будівництва ТЕС загальною потужністю 3000 МВт, пуск яких запланований на 2012 рік. По двох проектах планується підписання контрактів у листопаді 2009 року. Це, перш за все, проект газотурбінної комбінованого циклу ТЕС Дейр Алі 2 потужністю 750 МВт, по якому ЄІБ забезпечує кредити в об’ємі 275 млн. Євро. Три інших знаходяться в стадії техніко-економічного обґрунтування та потребують пошуку джерел фінансування.
 
Найбільш реальним наразі є проект будівництва двох блоків по 200 МВт на ТЕС Тішрін, який планується передати на виконання індійській компанії ВНЕL. За цим проектом індійський банк EximBank надасть уряду Сирії пільговий кредит в об’ємі 240 млн. дол. США на часткове фінансування проекту, наразі проводяться переговори щодо фінансування решти необхідних капіталовкладень. У цьому зв’язку урядом проводяться переговори щодо отримання цільових зовнішніх позик від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), Арабських та Ісламських організацій.
 
Обмеженість кредитних ресурсів стимулює уряд прискорити впровадження програми суспільного – приватного партнерства, за якою проекти на будівництво генеруючих потужностей будуть передаватися інвесторам за контрактами на основі ВОТ (Build, Operate, Transfer).
 
Перший приклад такого партнерства був оголошений у січні 2009 року між сирійсько-кувейтською Kharafi Cham Holding та Міністерством електрифікації Сирії. За попередньою домовленістю, кувейтська компанія збудує біля м. Джандар ТЕС потужністю 750 МВт, поряд з існуючою станцією потужністю 450 МВт. Зі свого боку, уряд забезпечує постачання природного газу та довгостроковий контракт на закупівлю всієї генерації станції. Повідомляється, що кувейтський інвестор планує використовувати французькі технології та енергетичне устаткування. Разом з тим, поточний стан цього проекту залишається вельми не визначенням, оскільки урядом одночасно розглядаються пропозиції грецької компанії.
 
Проект будівництва іншої недержавної ТЕС Nasserieh потужністю 240 МВт, який наразі опрацьовується в рамках державної програми розвитку т.зв. незалежних виробників електроенергії (Independent Power Producer), буде реалізовуватися на конкурсній основі. Основними суперниками виступають Terna Group (Греція) та сирійська Marafeq. За даними місцевих експертів, найбільш вірогідним переможцем є остання, яка є спільним підприємством між сирійською Cham Holding (власник – Рамі Маклюф) та кувейтською Al Kharafi Group, вартість проекту оцінюється у 200 млн. Євро.    
 
Одночасно пропонуються до реалізації галузеві програми з енергозбереження та використання відновлювальних джерел енергії. У цьому зв’язку доречно відзначити, що нещодавно урядом впроваджені низькі ставки по кредитам на придбання побутових сонячних водогрійних агрегатів. ЄС фінансується проект будівництва житлових будинків у районі Кудсайя під Дамаском з підвищеною ефективності споживання та зберігання енергії.
 
Сирійським урядом планується до 2011 року виробництво близько 5% всієї генерації за рахунок відновлюваних джерел, переважно будівництво сонячних та вітряних електростанцій.
 
Гідроенергетика наразі знаходиться у кризовому стані з огляду на значне падіння водних потоків в річці Євфрат. Встановлена потужність ГЕС складає близько 1600 МВт, але реально можливе використання лише обмеженої частки цієї потужності.
 
У 2006 році Сирію були розпочаті переговори з іспанською Iberdola про спорудження вітряної ЕС потужністю 100 МВт біля м. Хомс, які наразі не є результативними.
 
Наприкінці 2008 року Сирією було укладено меморандум про взаєморозуміння с німецькою компанією Altenergie щодо будівництва першої в країні сонячної електростанції біля м. Хомс. Перший етап станції потужністю 10 МВт та проектною вартістю першого етапу у 10 млн.євро планується пустити в експлуатацію у 2011 році з перспективою подальшого розширенням до 1000 МВт. Разом з тим, за свідченням міністерства електрифікації Сирії темпи будівництва все залишаються обмеженими та не задовольняють сирійську сторону.
 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки