Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Аналіз агропромислового комплексу Республіки Польща (станом на 02.04.2009)  
Параметри: Кон’юнктура ринків, Товари агропромислового комплексу

 

Аналіз агропромислового комплексу Республіки Польща (27 березня - 02 квітня 2009 р.)
 
 
Доходи працівників агропромислового комплексу Польщі стали вдвічі більшими
 
За даними Інституту сільського господарства і споживчого ринку Польщі, після вступу Польщі до ЄС рівень допомоги польському агропромисловому комплексу сягнув з 0,8 млрд. злотих річних до 9 млрд. злотих.
 
Інститут досліджував, яким чином політика ЄС змінила польське село. Виявилось, що політика ЄС не мала великого впливу на підвищення рівня виробництва на польських сільськогосподарських підприємствах, а навіть навпаки виробництво молока і свинини стало менш прибутковим, ніж перед вступом Польщі до ЄС.
 
Натомість, у випадку виробництва цукру і воловини ЄС гарантував сприятливіші ціни для працівників сільського господарства. Польський власник сільськогосподарського підприємства користується дотаціями, які виплачує Брюссель.
 
За оцінками експертів, після вступу Польщі до ЄС річний дохід підприємств агропромислового комплексу в Польщі підвищився з 9,1 млрд. злотих до 21 млрд. злотих.
 
За підсумками 2008 р. польське село отримало субсидій на суму близько 11 млрд. злотих. Найважливіше місце займають доплати за землю, за яку сільськогосподарські підприємства не сплачують податку. Щороку сума прямих доплат конвертується з євро на польські злоті. У 2008 р. курс злотого до євро виявився некорисним для польського сільськогосподарського сектора (в середньому 1 євро коштувало 3,4 злотих). Проте, на думку експертів, у випадку, якщо польський злотий буде слабнути, то польське сільське господарство отримає на 3 млрд. злотих більше. Таким чином, на сьогоднішній день доплати ЄС складають половину доходу польських сільськогосподарських підприємств.
 
Допомога ЄС мала позитивні наслідки для сільського господарства Польщі, особливо тоді, коли різкого зниження зазнали ціни сільськогосподарської продукції на біржах, що призвело до зниження доходів працівників агропромислового комплексу на 17%. 
  
 
 
Ситуація на ринку зернових культур Польщі
 
 
Попит та пропозиція зернових культур на польському ринку
 
У січні 2009 р. підвищився рівень пропозиції зернових культур у Польщі.
 
За даними Головного статистичного управління Республіки Польща, рівень продажу основних видів зернових культур з домішками сягнув рівня 309 тис. тон, тобто на 6,6% зріс у порівнянні з минулим місяцем.
 
Однак, у порівнянні з січнем 2008 р. рівень закупівлі зерна був на 2% нижчим. У січні ц.р. підприємства закупили 231 тис. тон пшениці, у т.ч. кормової пшениці – 58 тис. тон, тобто на 1,2% більше у порівнянні до грудня 2008 р., але на 9,6% менше, ніж у січні 2008 р.
 
Рівень закупівлі жита підвищився до 34 тис. тон (на 30,5%) у порівнянні з груднем 2008 р. і на 38% у порівнянні з січнем 2008 р.
 
Натомість, у січні ц.р. зменшився рівень закупівлі ячменю, обсяг закупівлі якого склав близько 16 тис. тон (у т.ч. 6 тис. тон ячменю кормового та 5 тис. ячменю броварного), тобто рівень закупівлі знизився на 6% у порівнянні з груднем 2008 р., а також на 22% - у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
 
У Польщі значно знизився рівень пропозиції кукурудзи. У січні 2009 р. підприємства скупили 64 тис. тон цього виду зернової культури, що становить на 21% менше у порівнянні з попереднім місяцем та на 5% менше у порівнянні з минулим роком. 
 
 
Міжнародна торгівля
 
За даними Міністерства фінансів Республіки Польща , у II півріччі 2008 р. імпорт зернових культур до Польщі склав 1 млн. тон ( у т.ч. 568 тис. тон пшениці, 299 тис. тон кукурудзи і 123 тис. тон ячменю), тобто на 3,4 рази більше у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року.
 
Найбільше обсягів імпорту зернових культур до Польщі надходить з Угорщини, Німеччини, Чехії і України.
 
Водночас, Польща експортувала 475 тис. тон зернових культур, тобто на 33% менше у порівнянні з 2007 р.
 
У структурі експорту домінувала пшениця (53%), кукурудза (22%) та жито (15%). Головним споживачем польських зернових культур є Німеччина.
 
 
Ціни на зернові культури в. Республіці Польща
 
Зниження вартості польського злотого стало головною причиною підвищення рівня конкурентної спроможності польського зерна на міжнародних ринках. Це стало причиною підвищення рівня експортного попиту, стимулюючи т.ч. ріст цін на зерно на внутрішньому ринку.
 
 
 
Закупівельні ціни зернових культур на внутрішньому ринку РП у січні 2009 р.
(динаміка у порівнянні до грудня 2008 р.)
 

Назва
Од. виміру
Ціна, пол. злоті
Пшениця
тони
478,0 (1,5%)
Жито
тони
371,0 (4,4%)
Ячмінь
тони
498,0 (0,4%)
Кукурудза
тони
407,0 (10,7%)

 
У порівнянні до січня 2008 р. ціни на кормовий ячмінь і пшеницю у січні 2009 р. були нижчими на 42-45%, а кукурудзи і жита – на 48-49%. 
 
 
Ситуація на ринку м’яса РП
 
За результатами січня 2009 р. через різке зниження кількості поголів’я свиней на польському ринку м’яса збільшується рівень дефіциту цього виду продукції.
 
За даними Головного статистичного управління Республіки Польща, у січні 2009 р. обсяг закупівлі підприємствами свинини склав 100 тис. тон (на 8,3% менше у порівнянні з груднем 2008 р.).
 
Водночас, обсяг закупівлі виявився нижчим на 17% від рівня закупівель минулого року і на 27% нижчим, ніж два роки тому.
 
Виробники волов’ячого м’яса запропонували у січні ц.р. 20 тис. тон воловини та 86 тис. тон м’яса птиці (на 18% менше у порівнянні з груднем 2008 р., відповідно).
 
 
Міжнародна торгівля м’ясом
 
У результаті отриманих доплат до експорту сирого м’яса польські виробники м’яса мали можливість збільшити об’єми експортних поставок даної продукції за кордон.
 
За даними Міністерства фінансів Республіки Польща, з Польщі було вивезено 394 тис. тон свинини (м’ясо, живі тварини, продукти переробки та жиру), що становить на 20% більше у порівнянні з минулим роком. Близько 53% вивезеної свинини потрапило на ринки третіх країн.
 
Водночас, обсяги імпорту м’яса були вдвічі більшими у порівнянні з минулим роком і становили 495 тис. тон.
 
За результатами 2008 р. Польща експортувала 230 тис. тон волов’ячого м’яса, що становить на 7% більше у порівнянні з попереднім роком, м’яса птиці – 284 тис. тон (на 10% менше, ніж рік тому).
 
Водночас, обсяги імпорту волов’ячого м’яса становили 18 тис. тон (на 20% менше, ніж у попередньому році), а м’яса птиці – 60 тис. тон (на 31% менше).     
 
 
Закупівельні ціни м’яса на внутрішньому ринку РП у січні 2009 р.
(динаміка в порівнянні до грудня 2008 р.)
 
 
За даними Головного статистичного управління РП, у січні 2009 р. закупівельні ціни на свинину знизились.
 

Назва
Од. виміру
Ціна, в пол. злотих
Свинина
кг
4,43
Воловина
кг
4,25
М’ясо птиці
кг
3,28

 
 
 
Ситуація на ринку цукру РП
 
 
За даними Головного статистичного управління Республіки Польща, у січні 2009 р. виробництво цукру склало 22,3 тис. тон у порівнянні з 122 тис. тон у попередньому році.
 
У сезонному періоді у 2008/2009 р.р. (вересень 2008 р. – січень 2009 р.) вироблено 1 186 тис. тон цукру (на 23% менше у порівнянні з 2007/2008 р.р.)
 
 
Міжнародна торгівля
 
У 2008 р. експорт цукру склав 401 тис. тон (у т.ч. експортні поставки на ринок ЄС – 247 тис. тон), тобто на 16% більше, ніж у 2007 р.
 
Ціни для європейського ринку становили 458-653 євро/тону, а для третіх країн – 221-349 євро/тону.
 
У свою чергу, польський імпорт склав 124 тис. тон (йдеться про ринки ЄС, в основному, про Францію і Німеччину) – 81 тис. т цукру, з третіх країн – 43 тис. тон.
 
 
Ціни на цукор на внутрішньому ринку
 
У січні 2009 р. в середньому на внутрішньому ринку за цукор платили 2,44 пол. злотих/кг, тобто на 2,5% більше у порівнянні до грудня і майже на 4% більше, ніж попереднього року.  
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки