Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Киргизстан
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Кон’юнктурний аналіз внутрішніх ринків Киргизії (січень - квітень 2011 р.)  
Параметри: Кон’юнктура ринків

Русскоязычный заголовок: Конъюнктурный анализ внутренних рынков Киргизии (январь - апрель 2011 р.) 

Кон’юнктурний аналіз внутрішніх ринків Киргизії (січень - квітень 2011 р.)
 
Згідно з даними Національного статистичного комітету Киргизької Республіки (КР), обсяги власного видобутку вуглеводнів, виробництва їх продуктів та електроенергії в країні за січень - квітень 2011 року склали:
·        Природний газ – 9,5 млн. кубометрів.
·        Сира нафта – 28,1 тис. тонн.
·        Кам’яне вугілля та лігніт - 148 тис. тонн.
·        Електроенергія – 5663,8 млн. кВт г.
 
Середня ціна виробників за січень-квітень 2011 року на нижче вказані види продукції склала:
·        Кам’яне вугілля – 24,8 долара США за 1 тонну.
·        Бензин – 0,6 долара США за 1 літр.
·        Дизпаливо – 0,62 долара США за 1 літр.
·        Електроенергія – 0,02 долара США за кВт г.
 
Зважаючи на те, що запаси нафти і газу в Киргизькій Республіці незначні, а родовища вуглеводнів низькорентабельні і технологічно складні у плані їх розробки, країна є імпортером нафти, газу і вугілля та експортує дані продукти на зовнішні ринки у незначних кількостях.
 
Імпорт вуглеводнів і їх продуктів в КР за січень-березень 2011 року склав:
·        Природний газ – 105,6 млн. кубометрів на суму 23552,1 тис. доларів США.
·        Кам’яне вугілля – 201,4 тис. тонн на суму 6421,6 тис. доларів США.
·        Паливно-мастильні матеріали: бензин – 84,4 тис. тонн на 52840,1 тис. доларів США, дизельне пальне – 29,1 тис. тонн на 24171,2 тис. доларів США, мазут - 36 тис. тонн на 12587 тис. доларів США, гас – 25,2 тис. тонн на 23481,9 тис. доларів США.
 
Керівництво КР активно долучає міжнародні організації до участі в енергетичних проектах на території країни. У першу чергу це стосується гідроенергетики та використання енергії вітру. З цією метою у травні ц.р. внесені відповідні зміни до Закону КР «Про відновлювані джерела енергії».
 
Згідно з прогнозами киргизьких експертів, виробництво електроенергії у 2011 році в КР сягне 14 млрд. 253 млн. кВт годин. Експорт електроенергії у 2011 році, за попередніми оцінками, становитиме, орієнтовно, 2 млрд. кВт годин.
 
Експорт енергоносіїв із КР за січень-березень 2011 року склав:
·        Кам’яне вугілля – 3,2 тис. тонн на суму 32,7 тис. доларів США.
·        Паливно-мастильні матеріали: дизельне пальне – 8,7 тис. тонн на суму 6512,3 тис. доларів США, мазут – 2,5 тис. тонн на суму 834,4 тис. доларів США, гас – 12,2 тис. тонн на суму 12755,1 тис. доларів США.
·        Електроенергія – 245,1 млн. кВт г. на суму 6887,3 тис. доларів США.
 
Рівень середніх фактичних цін на експортні товари у січні-березні 2011 року склав: дизпаливо - 780,4 доларів США за 1 тонну; мазут – 245,9 доларів США за 1 тонну, електроенергія – 28,4 доларів США за 1 тис. кВт г., гас – 1088,9 доларів США за 1 тонну.
 
Рівень середніх фактичних цін на імпорт окремих товарів у січні-березні 2011 року склав: дизпаливо - 898,2 долари США за 1 тонну; вугілля кам’яне - 32,4 доларів США за 1 тонну; бензин – 704 доларів США за 1 тонну, мазут – 335,2 долари США за 1 тонну; природній газ – 223,1 доларів США за 1 тис. м. куб., гас – 933,2 доларів США за 1 тонну.
 
Тарифи на природній газ для населення Киргизької Республіки на 2011 рік остаточно не затверджені. Розрахунки проводяться на базі минулорічних розцінок.
 
У північних областях КР в будинках і квартирах, де встановлені газові лічильники: 1 м куб. газу коштує 0,31 долара США.
 
В будинках і квартирах, де встановлені газові лічильники: з власників газових плит і постійно діючого водопостачання гарячої води (в місяць з одного проживаючого) - 3,1 долара США; з власників газових плит і без діючого водопостачання гарячої води (в місяць з одного проживаючого) - 4,4 долара США; з власників газових колонок (в місяць з одного проживаючого)  - 4,3 долара США; за користування газом при індивідуальному опаленні будинків за 1м кв. опалюваного приміщення (в місяць в опалювальний сезон) -  2,4 долара США.
 
У будинках і квартирах населення південних областей КР, де встановлені газові лічильники, 1 м куб. газу коштує 0,3 долара США.
 
В будинках і квартирах, де не встановлені газові лічильники: з власників газових плит і постійно діючого водопостачання гарячої води (в місяць з одного проживаючого)  3,0 долара США; з власників газових плит і без діючого водопостачання гарячої води (в місяць з одного проживаючого) - 4,2 долара США; з власників газових колонок (в місяць з одного проживаючого) - 3,31 долара США; за користування газом при індивідуальному опаленні будинків за 1м. кв. опалюваного приміщення (в місяць в опалювальний сезон)  - 2,4 долара США.
 
Тарифи щомісячно перераховуються у залежності від курсу долара США по відношенню до сома.
 
З огляду на недостатню кількість власних ресурсів, у 2011 році Киргизія закупляє газ у інших країн. Зокрема, Узбецька компанія «Узтрансгаз» уклала угоду з «Киргизгазом» на постачання до КР 200 млн. куб. м. газу за ціною 233 долара за 1 тис. м. куб. Киргизька республіка, згідно з контрактом, може збільшити обсяги спожитого газу, сповістивши про це партнерів не пізніше ніж за 15 діб до початку постачання.
 
Станом на квітень 2011 року середня вартість газу для киргизьких споживачів, з урахуванням транспортних, експлуатаційних та інших витрат, становить 300 доларів США. Дана ціна не є остаточною, оскільки «Киргизгазом» у договорі з «Узтрансгазом» обумовлена не сама вартість вуглеводнів, а формула, згідно з якою її обраховують. Ціни «прив’язані» до вартості нафти на світових біржах.
 
На даний час «Киргизгаз» є збитковим підприємством. Це може призвести до: додаткових бюджетних дотацій даній комерційній структурі з боку держави; підвищення роздрібних тарифів на газ для абонентів до рівня ринкових; передачі акцій компанії в управління іноземним інвесторам «за борги», насамперед «Газпрому».
 
При цьому, вартість транспортування газу із Узбекистану до Бішкеку трубопроводами компаній «КИРКАЗГАЗ» та «ІЦА» становить 15 доларів США за 1 тис. м. куб.
 
У зв’язку з тим, що казахська сторона підвищила для КР тарифи на транспортування газу, зниження Узбекистаном відпускної ціни на вуглеводні з 242 до 223 доларів США за тисячу кубометрів, практично не внесе серйозних змін у ціни на газ в КР у 2011 році.
 
Станом на початок 2011 року вартість газу для населення складає 307 доларів США за 1 тис. м. куб.
 
Вже у першому кварталі 2011 року КР спожила понад 100 млн. куб. м. газу. З «Газпромом» та «Узтрансгазом» ведуться перемовини щодо постачання додатково біля 400 млн. куб. м. газу. Ціна на даному етапі не встановлена. Киргизька сторона наполягає на вартості у 150-180 доларів США за 1 тис. м. куб.
 
З огляду на той факт, що тарифи на електричну і теплову енергію не покривають затрат киргизьких генеруючих компаній на їх виробництво і транспортування, влада КР розглядає питання щодо підвищення цін на енергоносії для населення.
 
Киргизька Республіка не є великою країною - транзитером вуглеводнів. Більша частина її енерготранспортної мережі контролюється російськими та казахськими компаніями. У ситуації, що склалася, спостерігається тенденція до закріплення іноземних компаній на киргизькому ринку. Зокрема, у червні ц.р. не виключений продаж урядом КР 75% компанії «Киргизгаз» російському «Газпрому». З цього приводу між державами підписаний протокол про наміри, створена відповідна робоча група.
 
Станом на червень 2011 року середня ціна на нафтопродукти на киргизьких АЗС за 1 літр становить: бензин марки А-98 – 0,89 долара США, А-95 – 0,87 долара США, А-92 – 0,84 долара США, А-80 – 0,68 долара США, ДП – 0,8 долара США. У порівнянні з минулим місяцем спостерігається ріст цін на всі сорти бензину та ДП.
 
Обсяги офіційного імпорту ПММ до Киргизії не покривають реальних потреб країни. За оцінками окремих киргизьких експертів, нелегально на територію КР ввозиться біля 60% паливно-мастильних матеріалів. Основний постачальник – Казахстан.
 
Окрім того, зважаючи на різницю в цінах на ПММ між Киргизією та сусідніми державами, частина пального контрабандним шляхом вивозиться до Таджикистану.
 
Ввізне мито.
 
З 1 січня 2011 року по даний час відмінені митні збори на бензин і дизпаливо, які ввозяться в Киргизію з РФ.
 
Водночас, на ринку паливно-мастильних матеріалів у КР спостерігається певна дестабілізація. Зокрема, з початку червня 2011 року спостерігається дефіцит бензину марок А-95 та А-98, незначні перебої із постачанням А-92. Причиною нестабільності є введення РФ з 1 травня 2011 року заборони на постачання окремих сортів бензину до країн Центральної Азії, у т.ч. Киргизії. Заборона діятиме до 1 липня 2011 року. Як передбачається, з липня 2011 року ситуація певною мірою стабілізується.
 
У 2011 році Державний департамент з регулювання ПЕК в КР планує ввести диференційний тариф на оплату електроенергії в Киргизії. Абоненти, котрі споживають близько 150 кВт/годин за місяць оплачуватимуть 0,014 доларів США,ті, хто споживає понад 240 кВт/годин за місяць, оплачуватимуть 0,022 доларів США. Частина населення, яке використовує електроенергію для опалення, платитиме в межах 0,026 доларів США.
 
Водночас, остаточне рішення не прийняте. Дана тема обговорюється у профільних комітетах Жогорку Кенеша. Депутати не володіють достовірними відомостями щодо реальної собівартості електроенергії. За результатами проведеного незалежними іноземними експертами дослідження, ціна 1 кВтг у КР становить від 0,02 до 0,43 долара США (результати аналізу не є репрезентативними).
 
Основним імпортером киргизької електроенергії є Казахстан. 21 липня 2010 року КР уклала контракти з казахськими компаніями на продаж електроенергії за ціною 0,028 доларів США. Загальний обсяг поставок – 2,3 млрд. кВт г. на суму 57 млн. доларів США.
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Іран Іспанія Італія Казахстан Канада Киргизстан Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Національна символіка Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари хімічної промисловості

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки