Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Єгипет
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Єгипет. Економічний розвиток та інвестиції в 2008/2009 ф.р.  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини

 

Єгипет. Економічний розвиток та  інвестиції в 2008/2009 ф.р.


Згідно інформації Міністерства інвестицій Єгипту, в результаті світової фінансово-економічної кризи у 2008/2009 ф.р. інвестиції приватного сектору Єгипту скоротились на 15 млрд. єг.ф. і склали 113,5 млрд. єг.ф. (20,5 млрд. дол.) проти 129 млрд. єг.ф. у попередньому році.

Основний обсяг інвестицій було вкладено у видобуток нафти і природного газу (29%), промисловість (20%), сферу нерухомості (11%) та у сферу зв’язку та комунікацій.

Скорочення інвестицій приватного сектору призвело до уповільнення роботи з підготовки відкриття нових компаній, які отримали дозволи протягом року. В результаті, протягом звітного періоду було створено нових підприємств на 17% менше порівняно з минулим року, а статутні капітали компаній скоротились на 16% і зараз не перевищують 25 млрд. єг.ф. у промисловості, будівництві – 12 млрд., туризмі – 11,7 млрд., сфері послуг – 8 млрд.

Незважаючи на зменшення темпів економічного розвитку в результаті інфляційних процесів, досягнуто позивних показників життєвого рівня єгипетських громадян. Так, середній дохід на душу населення у 2008/2009 ф.р. збільшився до 13,7 тис. єг.ф. (2,477 дол. США), або на 13,5% порівняно з минулим роком (12 тис. єг.ф.). Витрати ВВП в середньому на особу склали 7,835 єг.ф., або на 2,3% більше порівняно з минулим роком.

З іншого боку, погіршення темпів економічного розвитку призвело до скорочення нових робочих місць. Протягом звітного року було створено 600 тис. робочих місць проти запланованих 750 тис. В результаті скорочення темпів працевлаштування, рівень безробіття на ринку праці збільшився до 9,4% проти 8,4% у минулому році.

Разом з тим, витрати на освіту склали 7,2 млрд. єг.ф. проти 6,5 млрд. єг.ф. у минулому році, кількість учнів до університетського рівня зросла до 16,1 млн. чол., з яких 49% складають жінки.
 
У 2008/2009 р. у розвиток сфери охорони здоров’я було вкладено 5 млрд. єг.ф., з яких 2,6 млрд. - державним сектором. Протягом року  кількість центральних державних лікарень збільшилась до 412 (у минулому році – 388), медичних пунктів у сільській місцевості - до 5 298, лікарських ліжок – до 180 тис. або на 496 чол. /одне ліжко. Кількість лікарів зросла до 174 тис. чол. Тривалість життя у чоловіків зросла  з 69,9 до 70,3 років, а у жінок – з 74,4 до 74,9 років.

За інформацією Центрального банку Єгипту в 2008/2009 ф.р. в економіку країни було залучено 8,1 млрд. дол. прямих іноземних інвестицій (П.І.І.). Таким чином, з липня 2004 р. по червень 2009 р. загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Єгипет склав 42,4 млрд. дол. США.

На створення нових компаній і збільшення їх капіталу в 2008/2009 р. було спрямовано 2,3 млн. дол. США, або 3,7% загального обсягу. У сектор нерухомості було інвестовано 138,4 млн. дол., або 1,7% загального обсягу протягом зазначеного періоду. В ненафтовому секторі економіки інвестиції склали 2,75 млрд. дол., у нафтогазової галузі – 5,36 дол. або 66% загального обсягу.

Незважаючи на те, що потоки П.І.І. у 2008/2009 р. перевищили заплановані 7 млрд. дол., їх показник приблизно на 38,7% нижчий показника попереднього року, який становив 13,2 млрд. дол. і на 20% менше показників за минулі три роки (10,1 млрд. дол.).

Згідно світових показників, інвестиційні потоки у країни, що розвиваються, зменшились приблизно на 80% протягом минулого року і склали 165 млрд. дол. порівняно з 929 млрд. дол. у 2007/2008 р.

Єгипетська програма залучення іноземних інвестицій була переорієнтована на інші джерела надходження інвестицій, а саме, з країн, яких незначно торкнулася світова фінансова криза.

Основна увага була зосереджена на залученні інвестицій з Південно-східної Азії, зокрема, з огляду на зміцнення економічного співробітництва з Японією, Індією, Китаєм, Малайзією, Кореєю, Сінгапуром, а також на розвиток інвестиційної співпраці з країнами Перської затоки. Крім цього, протягом року Єгипет надавав важливого значення інвестиційному співробітництву з африканськими країнами, особливо з країнами Нільського басейну.   
 


 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки