Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Торгівля з країнами світу
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Стан торговельно-економічних відносин та інвестиційної діяльності між Україною та Республікою Куба (2005-2009 рр.)  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Економічне співробітництво

 

Русскоязычный заголовок: Состояние торгово-экономических отношений и инвестиционной деятельности между Украиной и Республикой Куба (2005-2009 гг.) 

Стан торговельно-економічних відносин та інвестиційної діяльності між Україною та Республікою Куба (2005-2009 рр.)



Протягом 2005-2009 рр. торговельно-економічне та науково-технічне українсько-кубинське співробітництво не було позначено суттєвими зрушеннями у двосторонній співпраці. Скорочення двостороннього товарообігу між Україною та Кубою було обумовлено цілим рядом негативних факторів як світового, так і регіонaльного виміру. Так на переконання кубинської сторони основними факторами, які не сприяли пожвавленню двосторонньої взаємодії, залишалися наслідки 50-річної економічної блокади, світова фінансова криза, результати нищівних природних катаклізмів, як-то ураганів 2008 року, які спричинили до вагомих втрат у національній економіці Куби.
При аналізі стану та рівня українсько-кубинського співробітництва слід виходити з того, що окрім наведених кубинською стороною факторів, українські виробники не враховували особливості командно-адміністративної системи управління соціалістичною економікою Куби в умовах світової фінансової кризи. У відповідь на комерційні пропозиції вітчизняних виробників останнім висувалися додатково вимоги щодо необхідності їх звернення до кредитно-фінансових інституцій, які б взяли на себе фінансування українсько-кубинських проектів та комерційних операцій протягом тривалого часу. Зацікавлена Куба і у використанні при розрахунках різних компенсаційних схем, що не знаходило розуміння серед українських товаровиробників.

За даними Держкомстату України за 2009 рок загальний обсяг взаємної торгівлі товарами та послугами між Україною та Кубою зменшився. Експорт українських товарів та послуг склав 14,38 млн. дол. США.
Вживалися заходи, спрямовані на протидію витісненню українських товаровиробників з кубинського ринку. Здійснювалась робота у напрямку поширення актуалізованої інформації щодо потенціалу українських підприємств, налагодженні предметних контактів із зацікавленими кубинськими організаціями та установами (ТПП Куби, Міністерство будівництва, Міністерство сільського господарства, Міністерство базової промисловості, Інститут Цивільної авіації ін.). При цьому кубинська сторона враховувала, що сприятливим чинником пожвавлення українсько-кубинської торговельно-економічної співпраці виступає те, що саме Україна ще за часів СРСР внесла вагомий вклад у формування автотранспортного, залізничного, авіаційного парку Куби, забезпечувала технологічним обладнанням енергогенеруючі та цукропереробні підприємства. Таким чином, у першу чергу опрацьовувались комерційі пропозицій українських підприємств та організацій, прийнятних для Куби та як таких, що мають пріоритетне соціально-економічне значення для національної промисловості.
Посольством України була надана підтримка та інституційне сприяння процесу реєстрації в ТПП Куби представництва українського холдингу “АвтоКрАЗ”.   З початку листопада місяця 2009 року підприємство отримало статус «адміністратора», тобто українська сторона здійснює не лише технічну поставку деталей для виробництва, але й забезпечує участь в організації технологічного процесу і контролю якості виконуваних робіт. Наступним кроком цього проекту є перехід з «адміністрування» у повноцінне спільне українсько-кубинське підприємство. Таким чином, “АвтоКрАЗу» вдалося відновити темпи капітального ремонту та модернізації вантажівок українсько-кубинського підприємства КраЗ-СОМЕК у м.Сьєнфуегос. Надана максимальна підтримка українській адміністрації ремонтного заводу у вирішенні необхідних організаційних питань.

Будівельна галузь Куби потребує модернізації понад 4 тисяч автомобілів, які експлуатуються ще за часів Радянського Союзу. Це дає змогу створити додаткові робочі місця для українських та кубинських спеціалістів, завантажити українські підприємства по виготовленню деталей, якими комплектуються автомобілі КраЗ, збільшити обсяги експорту запасних частин до Республіки Куба, залучити інші профільні кубинські підприємства до кооперації з ХК «АвтоКраЗ». Досвід вирішення проблемних питань з КраЗом дає підстави розпочати просування продукції підприємства «КраЗ-СОМЕК» на ринки країн «АЛЬБА» (“Боліваріанської альтернативи для народів нашої Америки”), зокрема на ринок Венесуели, що було схвально сприйнято кубинською стороною.
Поза уваги як українських так і кубинських фахівців не залишається питання   налагодження прямих поставок на Кубу тракторів ПМЗ ім.А.Макарова, ХТЗ, іншої сільськогосподарської техніки українського виробництва. Значна частина тракторів українського виробництва експлуатується на Кубі до цього часу. Проте є велика потреба в її ремонті, відновленні та модернізації. Станом на сьогодні розпочато процес залучення українських виробників сільхозтехніки до створення складального підприємства по випуску тракторів українських марок, іншої сільськогосподарської техніки. У якості першого кроку ПМЗ ім. Макарова планує взяти участь у виставкових заходах на Кубі (листопад 2010 року) та прийняти кубинських фахівців в Україні для ознайомлення з вітчизняними потужностями у виробництві сільськогосподарської техніки.
Враховуючи пріоритетність Куби в контексті налагодження стратегічного партнерства в авіаційній галузі, насамперед, ремонту та модернізації літаків марки “АН”, зосереджено увагу на підготовці заходів до візиту українських фахівців авіаційної галузі на Кубу. Слід зазначити, що кубинська сторона неодноразово наголошувала, що предметом її зацікавленості є українські АНи і вона готова розглядати пропозиції України за умови, що вітчизняні літаки сімейства „Антонов” будуть відповідним чином сертифіковані згідно міжнародних стандартів, а українські виробники авіаційної галузі були б готові запропонувати взаємоприйнятну схему фінансування проектів. Куба уважно відстежує еволюцію АН-148, маючи на меті здійснити заміну наявних АН-24 та застарілих російських ЯК-42 на АН-148-200.
У стадії опрацювання кубинською стороною перебувають пропозиції ДПЗД Укрінтеренерго - підприємства, що має багаторічний досвід роботи у виконанні контрактів з будівництва та модернізації енергетичних об’єктів. В контексті пожвавлення стосунків з Кубою «Укрінтеренерго» діє надзвичайно інертно і має остаточно визначитись щодо своєї зацікавленості по налагодженню співпраці з Кубою. До Міністерства базової промисловості Куби передано пропозиції Часовоярського вогнеупорного комбінату, який ще за часів Радянського Союзу постачав свою продукцію на нікелеві підприємства Куби, підприємства по переробці цукрової тростини для футеровки теплових агрегатів. На сьогоднішній день всі пропозиції українського підприємства щодо будівництва та модернізації об’єктів перебувають у стадії опрацювання кубинською стороною.
Просуванню вітчизняної продукції на кубинські ринки, ринки інших країн регіону сприяє участь українських підприємств та організацій у міжнародних виставкових заходах, насамперед таких, що проходять на Кубі. Проте у 27-му Міжнародному ярмарку в Гавані – FIHAV – (2-7 листопада 2009 року) участь України була мінімальною - українська делегація на ярмарку була представлена лише трьома підприємствами: державним підприємством «завод Електроважмаш» (м. Харків), «Насосенергомаш» (м. Суми) та науково- виробничою фірмою «Спектр».
Пріоритетним визначено поширення інформації про гаванський ярмарок серед українських підприємств та організацій з метою їх залучення, насамперед тих, що висловили зацікавленість у співпраці з Кубою вже на початку наступного року. До участі у FIHAV-2010 вже сьогодні здійснюють підготовчі заходи Державне підприємство «Виробниче об’єднання Південно машинобудівний завод ім.. А.М.Макарова», ВАТ «Харківський тракторний завод», Виробниче об’єднання «Техна», ВАТ «Брацлав» ін.
Традиційно, вагомий потенціал науково-технічного співробітництва з Республікою Куба полягає у сферах медицини, біотехнологій та фармакології.
Враховуючи виявлений кубинською стороною інтерес, започатковано співпрацю кубинського Центру молекулярної імунології (ЦМІ) з українськими онкологічними центрами України. Мета двосторонньої співпраці - налагодження сталих контактів в сфері охорони здоров’я, фармацевтики для подолання найбільш поширених онкологічних захворювань (рак легенів). Кубинська сторона висловлюється на користь проведення спільних українсько-кубинських досліджень в контексті апробації адекватної вакцини для ІІІ, ІV стадії онкологічних захворювань. ЦМІ - кубинський біологічний інститут, який займається розробкою та виробництвом препаратів для діагностики та лікування онкологічних захворювань, інших захворювань імунної системи.
Куба володіє вакцинами проти різних форм менінгіту, гепатиту, онкологічних захворювань та препаратами для лікування вітіліго, алопеції, що може становити предмет зацікавленості українських імпортерів. ЦМІ пропонує створення спільного підприємства по виробництву на фармацевтичних потужностях України онкологічних препаратів та вакцин за ліцензією кубинського Центру молекулярної імунології.

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки