Запорізька обласна державна адміністрація «Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»
Україна. Молокопереробна промисловість (2007 р.)
Параметри: Товари агропромислового комплексу
Україна. Молокопереробна промисловість (2007 р.)
Молочна промисловість України нараховує понад 400 підприємств і є однією з провідних галузей агропромислового комплексу. Раніше практично в кожному районному центрі країни був молокопереробний завод.
Потужності з переробки молока в Україні складають понад 18,5 млн т. За офіційними даними, в 2000-2004 рр. промисловістю перероблялося в середньому 4,2 млн т, зокрема в 2004 р. – 5,2 млн т молока. При цьому рівень використання потужностей за різними видами продукції становить тільки від 25% до 35%.
За часів СРСР в Україні щорічно надоювали понад 20 млн т молока. Зберігши той потенціал, наша країна могла б бути абсолютним лідером з виробництва молока в Європі. Але за час незалежності ситуація дуже сильно змінилася. Сільськогосподарські виробники пережили великі проблеми: катастрофічно знижувалося поголів’я худоби, зменшувалася продуктивність молочного стада. У 2000 р. в країні надоїли тільки 12,6 млн т молока, що майже удвічі менше за показник 1990 р. Наприкінці 1990-х рр. ситуація почала змінюватися на краще, останніми роками обсяги виробництва молока в країні стабілізувалися на рівні 13,7-13,8 млн т. Процес зниження виробництва молока в Україні припинився за рахунок господарств населення, надої в сільськогосподарських підприємствах скоротилися у багато разів. У 2007 р. обсяг виробництва молока склав 12,25 млн т, що на 7,8% менше, ніж у попередньому році.
Згідно з даними Держкомстату, в Україні останніми роками тільки близько 40% від всього виробленого молока підлягало промисловій переробці. За експертними розрахунками, на виробництво молокопродуктів українська молочна промисловість мала використовувати близько 50% від загального виробництва.
Кілька років тому найбільші обсяги молока купувалися заводами для виробничого процесу з випуску масла, сухого молока або казеїну. Останнім часом за обсягами використання молока на перші позиції вийшли підприємства з виробництва сиру.
Українська молочна промисловість тримається на трьох «китах» – трьох основних напрямах діяльності: цільномолочна продукція, сир і масло (плюс сухе молоко і казеїн). Найбільш ємним в сировинному вимірюванні є сир і масло, але найважливішою вважається цільномолочна продукція, оскільки це продукти першої необхідності в споживчому кошику.
Незважаючи на важливість виробництва того чи іншого товару, в Україні спостерігається стабільне зростання обсягів виробництва практично всіх основних молокопродуктів. До 2006 р. випуск деяких товарів зріс у кілька разів. Найістотніше зростання виробництва відзначалося щодо сирів. Проте в 2006-2007 рр. Росія встановила заборону на імпорт продукції українського тваринництва, через що українські підприємства, для яких російський ринок був основним ринком збуту молокопродуктів, зокрема сиру, спочатку значно скоротили випуск своєї продукції. У 2006 р. виробництво жирних сирів обвалилося до 216 тис. т, що було в 3,2 раза більше виробничого показника 2000 р., але на 21% менше, ніж в 2005 р. Приблизно в 3,3 раза збільшився промисловий випуск цільномолочної продукції в 2007 р. порівняно з 2000 р. Тільки щодо масла і казеїну відзначається незначне зростання. У 2007 р. щодо даних продуктів спостерігалося навіть зниження виробництва – на 3% по маслу і на 28% по казеїну порівняно з попереднім роком.
Динаміка виробництва основних молокопродуктів в Україні, тис. т
Назва товару
2000
2003
2004
2005
2006
2007*
2007 до 2006, %
Молоко оброблене (свіже)
263
645
686
828
799
852
106,7
Молоко і вершки сухі
72
89
105
113
106
125
117,9
Масло вершкове
135
137
138
118
102
99
97,1
Сир свіжий неферментований і кисломолочний
27
58
71
83
92
93
100,7
Сир жирний
67
173
224
272
216
244
113,1
Консерви молочні
49
78
104
104
97
113
116,5
Продукти кисломолочні
158
427
467
494
519
533
102,5
Казеїн і казеїнати
25
16
21
18
13
9
72,5
* – попередні оцінки
Ємність українського ринку молокопродуктів за останні роки істотно зросла. До введення російської заборони найвигіднішим вважалося виробництво сиру й окремих видів цільномолочної продукції. У загальній структурі виробництва саме ці товари займають левову частку. У 2007 р. завдяки зростанню світових цін на сухі молокопродукти удвічі порівняно з попереднім роком виробники наростили виробництво останніх.
Споживання молока і молокопродуктів в Україні в роки незалежності помітно знизилося порівняно з показниками часів СРСР. Тоді молокопродукти були одними з найдешевших і загальнодоступних продуктів. Правда, останніми роками із зростанням добробуту населення і відновленням молочної галузі країни показники споживання молокопродуктів зросли, про що свідчать дані Держкомстату України.
Вироблювана цільномолочна продукція практично повністю використовується для внутрішніх продажів. Істотна частина пропонованих виробниками сирів, масла і сухого молока вивозиться з країни.
Незважаючи на істотне скорочення виробництва молока в Україні порівняно з часами СРСР, молочна промисловість країни випускає значно більше молокопродукції, ніж споживається українським населенням. Природно, що ці надлишки досить успішно експортуються з країни. Приблизно третина всього молока, що переробляється українськими підприємствами, вивозиться за межі країни у вигляді сирів, масла, сухого молока та інших молокопродуктів. Експорт молокопродуктів з України в останні кілька років стабільно зростав. У 2007 р. до країни надійшло понад 595 млн USD валютної виручки від експорту молокопродуктів, що в 1,8 раза більше, ніж у попередньому році.
Імпорт молокопродуктів до України через цілу низку причин незначний. Завозяться до країни окремі види високоякісних сирів і десертно-йогуртної продукції.
У структурі експорту молокопродуктів із України (у вартісному вираженні) найбільш ємними вважаються сухе молоко, сир, сироватка, масло.
Вивезення сухого молока в натуральному вираженні також займає лідируючу позицію в структурі українського експорту. При цьому з кожним роком обсяги експорту цього товару істотно збільшуються. Раніше стабільно високий показник з експорту сиру в 2006 р. знизився унаслідок російського ембарго. Експортні поставки масла менш стабільні, і показники щодо цього товару з року в рік змінюються.
Динаміка експорту основних молокопродуктів із України, тис. т
Назва товару
2000
2003
2004
2005
2006
2007*
2007 до 2006, %
Сухе знежирене молоко
49
51
63
56
64
58
90
Сухе цільне молоко
3
8
18
20
17
18
105
Молочні консерви
5
15
27
21
10
13
124
Масло
31
18
42
21
13
4
35
Сир твердий
8
58
89
111
47
60
129
* – попередні оцінки
Українські експортери здійснюють поставки молокопродуктів до багатьох країн, але найтісніші торговельні відносини з Росією. На жаль, російська заборона сприяла значному скороченню поставок українських молокопродуктів до цієї країни. Частка поставок молокопродуктів до Росії в грошовому вираженні в 2007 р. склала близько 43% від загального експорту даних товарів з України. Експортуються до РФ майже всі експортно-орієнтовані молокопродукти. Велика частка також Алжиру, Казахстану, Японії і Китаю в експорті української молокопродукції.