Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Торгівля з країнами світу
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство регіонального розвитку та будівництва України
«Структура і функціональні можливості Інтернет-порталу державної підтримки українського експорту різнобічні і багатогранні та в майбутньому даний портал надасть всебічну підтримку просуванню українських товарів на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Стан галузі зв’язку в Україні (2010 р.)  
Параметри: Зв'язок, IT та телекомунікації

 

 
Стан галузі зв’язку в Україні (2010 р.)


(попередні дані)
 
 
 
У галузі зв’язку працює понад 4,1 тис. суб’єктів господарювання.

До сфери управління Мінтрансзв’язку належать 9 державних підприємств, які працюють в галузі зв’язку, а саме УДППЗ «Укрпошта», Концерн РРТ, ДП «Спецзв’язку», ДП «Преса», ДП «УНДІЗ», ДП «ОНДІЗ», ДП УНДІРТ, ДП «ДІ «Укрзв'язокпроект», ВАТ «Діпрозв'язок».

Серед зазначених підприємств два є монополістами - УДППЗ «Укрпошта» та Концерн РРТ.

У галузі зв’язку працює система підготовки кадрів, до якої належать два вищих навчальних заклади IV рівня акредитації та чотири вищих навчальних заклади ІІ рівня акредитації, в яких навчаються понад 15 тисяч студентів.

Доходи. Обсяг доходів, отриманий суб’єктами господарювання усіх форм власності від надання послуг зв’язку, за 2010 рік становитиме 47,4 млрд. грн., що на 2,4% перевищує минулорічні обсяги.

Понад 7% (3,5 млрд. грн.) загального обсягу доходів від надання послуг зв’язку було отримано підприємствами галузі зв’язку, що належать до сфери управління Мінтрансзв’язку.

Найбільш динамічно зростали доходи від надання послуг із передачі даних і доступу до мережі Інтернет (132,6%), поштового зв’язку (111,5%) та передачі-прийому телерадіомовлення, радіозв’язку (106,6%).

Платежі. У цілому в галузі зв’язку у 2010 році сплачено усіх податків, зборів і обов’язкових платежів до бюджету та Пенсійного фонду на суму 8,9 млрд. грн., з них до державного бюджету – 5 млрд. грн.

Підприємствами галузі зв’язку, що належать до сфери управління Мінтрансзв’язку, до бюджетів усіх рівнів і цільових фондів сплачено 1453,8 млн. грн., з них 320,6 млн. грн. - до державного бюджету.

Інформація про структуру та динаміку доходів від надання послуг зв’язку та виконання основних фінансових показників державними підприємствами галузі зв’язку, що належать до сфери управління Мінтрансзв’язку, за 2010 рік додається.

Середня чисельність штатних працівників у галузі зв’язку становить 219,1 тис. осіб, з них на підприємствах галузі зв’язку, що належать до сфери управління Мінтрансзв’язку, працює 110,2 тис. осіб.

Середньомісячна заробітна плата у сфері діяльності пошти та зв’язку протягом 2010 року становила понад 2,4 тис. грн. і порівняно з 2009 роком зросла на 8 %.

Розвиток телекомунікацій і мереж поштового зв’язку. На розвиток галузі операторами усіх форм власності в основний капітал було спрямовано близько 6,4 млрд. грн. інвестицій, з них 160 млн. грн. - підприємствами галузі зв’язку, що належать до сфери управління Мінтрансзв’язку.

Кошти переважно спрямовувалися на підвищення ємності мереж, упровадження ІТ-систем для розвитку нових сервісів і підготовки до впровадження нових технологій «третього покоління», розвиток широкосмугового доступу до мережі Інтернет (у тому числі безпроводового).

Рівень проникнення рухомого (мобільного) зв’язку (до загальної кількості населення) на кінець 2010 року становив близько 118,5% (54,3 млн. користувачів рухомого (мобільного) зв’язку), тоді як рівень проникнення фіксованого телефонного зв’язку – 28,3% (близько 13 млн. абонентів фіксованого зв’язку).

Кожен третій українець є користувачем мережі Інтернет. Рівень проникнення широкосмугового доступу до мережі Інтернет становив 14,6% загальної кількості сімей в Україні проти 13,7% минулого року.

Рівень охоплення населення України державними програмами телерадіомовленням становив: УТ-1 – 94,4%, УТ-2 – 89,4%, УТ-3 – 83,3%, обласного мовлення – 61,2%; УР-1 – 98,8%, УР-2 – 7,8%, УР-3 – 8,3%, обласного радіомовлення – 52,3%.

П’ята частина українських сімей користується послугами кабельного телебачення.

На сьогодні в Україні побудована мережа цифрового телерадіомовлення в 11 обласних центрах і в м. Сімферополі.

Цифрове мовлення вже ведеться у м. Києві та Київській області, м. Житомирі, м. Одесі й Одеській області.

У 9 містах (обласних центрах) України, а саме Дніпропетровську, Львові, Чернігові, Вінниці, Запоріжжі, Миколаєві, Тернополі, Ужгороді, Чернігові, а також у Сімферополі здійснено організаційно-технічні заходи, проведено тестування цифрового обладнання та каналів доставки пакета програм.


 
 
Інформація про стан галузі зв’язку в Україні за січень – вересень 2010 року

 
Основні показники діяльності


Обсяги послуг. За 9 місяців 2010 року обсяг доходів від послуг зв’язку, отриманих суб’єктами господарювання усіх форм власності, становив 35,5 млрд. грн., що на 4,0% більше ніж за аналогічний період минулого року, з них 13,6 млрд. грн. - від послуг наданих населенню.

Середньостатистична українська сім’я витратила на послуги зв’язку за 9 місяців поточного року майже 731 грн. або 81,2 грн. на місяць, з них понад половину - на рухомий (мобільний) зв’язок, понад чверть – на фіксований телефонний зв’язок, 12% - на послуги з передачі даних та надання доступу до мережі Інтернет, менше ніж 3% - на послуги поштового зв’язку.

Сплачено податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджету та Пенсійного фонду 6,5 млрд. грн., з них 40% - підприємствами галузі зв’язку, управління якими здійснює держава.

Середньомісячна заробітна плата у сфері діяльності пошти та зв’язку за 9 місяців 2010 року становила понад 2,4 тис. грн., що на 8% перевищує минулорічний показник. Станом на 01.10.2010 року на підприємствах основної діяльності галузі зв’язку, управління якими здійснює держава, немає заборгованості з виплати заробітної плати.

Капітальні інвестиції. На розвиток галузі використано близько 3,9 млрд. грн. капітальних інвестицій, з них 8,7% - освоєно підприємствами галузі зв’язку, управління якими здійснює держава.
 
Сфера телекомунікацій. Рівень проникнення рухомого (мобільного) та фіксованого телефонного зв’язку у співвідношенні до загальної кількості населення України залишився майже незмінним порівняно з 2009 роком - 119,3% та 28,3% відповідно.

У 2010 році найдинамічнішим на ринку послуг зв’язку став комп’ютерний зв’язок, доходи якого зросли порівняно з минулим роком в 1,3 рази і становили 3,1 млрд. грн. 

У вересні поточного року кожен третій українець був активним користувачем мережі Інтернет. Рівень проникнення широкосмугового доступу до мережі Інтернет - 13,6% від загальної кількості сімей в Україні.

На сьогодні в Україні побудована мережа цифрового телерадіомовлення в 11 обласних центрах та в м. Сімферополі.

Рівень проникнення кабельного телебачення у співвідношенні до загальної кількості сімей України на 1 жовтня 2010 року становив 18,8%.

Поштовий зв’язок. УДППЗ «Укрпошта» за 9 місяців 2010 року отримало загальних доходів на суму 3,7 млрд. грн., з них понад 2,0 млрд. грн. - від послуг зв’язку, що на 11% більше ніж рік тому. Чистий прибуток УДППЗ “Укрпошта” становив 19 млн. грн., що на 9% більше ніж за 9 місяців 2009 року.

Найвищими темпами зростали доходи від надання послуг з пересилання відправлень з оголошеною цінністю (більш ніж у 1,4 раза), пересилання посилок без оголошеної цінності (більш ніж у 1,3 раза) та розповсюдження періодичних друкованих видань (1,2 раза).

Тривало впровадження та розвиток нових послуг: пересилання згрупованих відправлень «Консигнація» (укладено Угоди про обмін згрупованими відправленнями «Консигнація» з поштовими службами Словацької Республіки, Фінляндії, Німеччини, Чехії), доходи від надання цієї послуги зросли порівняно із січнем - вереснем 2009 року на 17,4%; «Кур’єрська доставка», доходи зросли на 40,6%; «Друк та конвертування матеріалів».

Капітально відремонтовано понад 25 об’єктів поштового зв’язку, підключено до комунікаційної мережі підприємства 61 об’єкт поштового зв’язку. Оновлювався автотранспорт, задіяний на магістральних перевезеннях поштових відправлень.
 
 
Інформація про стан державного сектору галузі зв’язку в Україні за січень – вересень 2010 року
 
У державному секторі галузі зв’язку працює 18 підприємств, на яких зайнято 187,9 тис. осіб (85% загальної кількості працівників галузі). Без урахування ВАТ «Укртелеком» в державному секторі залишиться працюючих – 110,9 тис. осіб.

ВАТ «Укртелеком», УДППЗ «Укрпошта» і Концерн РРТ - найбільші підприємства державного сектору галузі, діяльність яких є визначальною.


Основні показники діяльності


Обсяги послуг. За 9 місяців 2010 року обсяг доходів підприємств зв’язку державного сектору становив 9,6 млрд. грн., що майже на 4% більше ніж за 9 місяців 2009 року.
Сплачено податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджету та Пенсійного фонду на 2,6 млрд. грн., що на 6% перевищило планові показники цих платежів.

Середньомісячна заробітна плата за 9 місяців 2010 року становила понад 1,9 тис. грн., що на 11% перевищує минулорічний показник.

Заборгованості із заробітної плати та платежів до бюджету і цільових фондів немає.

Капітальні інвестиції. На розвиток державного сектору галузі підприємствами використано близько 338 млн. грн. капітальних інвестицій, які здебільшого спрямовувалися на розвиток мереж широкосмугового доступу до Інтернету, рухомого (мобільного) зв’язку 3-го покоління, капітальний ремонт будівель, оновлення транспорту, задіяного в технологічному процесі, та оргтехніки.

ВАТ «Укртелеком» введено в експлуатацію близько 95,5 тис. портів за технологією ADSL2+, у тому числі 2,2 тис. портів - у сільській місцевості, введено в експлуатацію 92 базові станції рухомого (мобільного) зв’язку.

Виконано роботи на об’єкті «Модернізація IP/MPLS-мережі ВАТ «Укртелеком» – нарощено потужність регіонально-транзитного вузла в місті Львові та введені в експлуатацію регіональні вузли в містах Кіровограді, Луганську, Полтаві, Рівному, Тернополі та Черкасах.

Завершено будівництво об’єкта «Розширення Metro-Ethernet кілець», що дозволить забезпечити розбудову зонових мереж передавання даних і можливість підключення нових споживачів ІР-послуг.

Станом на 01.10.2010 кількість користувачів Інтернетом налічувала понад 1,09 млн., з них послуг широкосмугового доступу (ОГО!) – 1,05 млн., що на 204,9 тис. більше ніж на початку року. Кількість абонентів рухомого (мобільного) зв'язку з початку року збільшилась на 159,3 тис. і на 01.10.2010 налічувала 537,8 тис. абонентів.

Встановлено понад 4,2 тис. номерів телефонів, з них половина - у сільській місцевості.

УДППЗ «Укрпошта» проведено капітальний ремонт 25 об’єктів поштового зв’язку, придбано для внутрішньообласних перевезень 13 автомобілів, 80 контейнерів для перевезення пошти, підключено до комунікаційної мережі підприємства 61 об’єкт.

Концерном РРТ на державних і комерційних мережах розповсюдження програм телерадіомовлення введено в експлуатацію 10 передавачів, замінено 12 застарілих передавачів, отримано на технічне обслуговування 9 нових передавачів, відновлено роботу 14 передавачів.

Проведено комплекс робіт із проектування та будівництва щогли в м. Бердичеві.
 
 
 

 

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Алжир Бельгія Білорусь Єгипет ЄС Ізраїль Індія Іспанія Італія Казахстан Канада Кувейт Латвія Ліван Малайзія Марокко Молдова ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Сенегал Сирія Словаччина Туреччина Угорщина Україна Швеція
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки