Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 31.07.09)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини, Товари фармацевтичної промисловості

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (31.07)

(Огляд польської преси)

У I кварталі 2009 р. приріст ВВП РП склав 1,9%

За даними Євростату, за результатами I кварталу 2009 р., приріст ВВП РП склав 1,9%. Натомість, за даними Головного статистичного управління РП, за результатами першого кварталу 2009 р., приріст ВВП РП становив 0,8%. Дані Євростату щодо рівня ВВП РП у першому кварталі ц.р. не викликали жодної реакції на фінансовому ринку, навпаки показник WIG20 знизився до рівня 1,57%, злотий послабився по відношенню до євро на 1,4% (1 євро коштує 4,53 злотих), а у відношенні до долара на 2,5% (1 долар коштує 3,21 злотих). На думку експертів, інвестори уникають валют країн Центральної Європи, побоюючись девальвації, зокрема, латвійського лата. Натомість, Польща займає першу позицію в ЄС з огляду на динаміку ВВП РП у першому кварталі ц.р. Загалом, рівень ВВП в ЄС знизився на 4,5% , за результатами першого кварталу ц.р. у порівнянні з першим кварталом 2008 р.


Польські підприємства сумніваються у тому, що уряд РП справді бажає їм допомогти


Якщо керівник підприємства буде використовувати на своїй фірмі схему 12-місячного розрахунку за виконану роботу або здійснювати більш еластичну політику щодо персоналу фірми, то спочатку рівень продажу і замовлень фірми повинні знизитись на 30%. Такі незрозумілі, на думку підприємців, положення містяться в проекті антикризового закону. Деякі підприємці позитивно оцінюють передбачені законом можливості збільшення часу розрахунку за виконану роботу, зміни щодо введення конкретного терміну працевлаштування або надання фінансової допомоги зі спеціального фонду підтримки працівників. Проте, керівники підприємств також не погоджуються з положенням закону щодо звільнення від податку на дохід фізичних осіб, тобто йдеться про повне звільнення з податку за придбання товарів в означений термін, у визначеному підприємстві (йдеться про т.зв. товарні бони). Підприємці вважають, що доречним було б звільнити зі сплати податку бони сумою 380 злотих, які виплачує фірма працівникам. Проте, Міністерство праці РП вважає, що працівники самі повинні зробити покупки і подати фірмі лише рахунки за здійснені покупки, а підприємства повинні перевіряти, чи це витрати соціального призначення і виплачувати гроші.


Ситуація на польському ринку праці погіршується

Протягом перших трьох місяців 2009 р. рівень безробіття в Польщі підвищився на 1,6%. Саме на стільки рівень безробіття знизився у 2008 р. Так, рівень безробіття у квітні 2009 р. склав 8,3%, тобто 1,4 млн. безробітних осіб. Понад 1,7 млн. безробітних шукає місце праці (11% усіх професійно активних дорослих осіб).


Акції фірми «Polfa Pabianica» виставили на продаж


Польський фармацевтичний холдинг запрошує інвесторів на переговори стосовно купівлі акцій фірми «Polfa Pabianica». Завершується робота над списком близько 70 інвесторів, до яких холдинг розішле запрошення. Вартість трьох підприємств Polfach (Pabianice, Tarchomin і Warszawa) складає понад мільярд злотих. Передбачається, що до кінця 2010 р. фірма «Polfa Pabianica» буде приватизована.


Рівень інфляції в Польщі знизився до 3,4%?

За попередніми даними Міністерства фінансів РП у березні ц.р. рівень інфляції знизився до 3,4%, проте, на думку економістів, прогнозні дані не остаточні і будуть ще коливатись. За даними анкетного опитування польської газети «Жечпосполіта» виникає, що річна інфляція станом на квітень ц.р. склала 3,7%, що стало результатом підвищення рівня цін на продовольчі товари, які, у свою чергу, підвищились у результаті слабкого злотого. На думку Томаша Качора, економіста Державного банку національної економіки РП (BGK), вплив слабкого долара на рівень імпорту товарів та послуг буде надалі відчутним. Томаш Качор вважає, що рівень цін у травні ц.р. зросли на 4%. Натомість, економіст Ернест Питлярчик з  банку «BRE Banku» вважає, що ціни у травні ц.р. росли повільніше, оскільки повільнішими темпами дорожчали продовольчі товари. Прогнози економістів щодо майбутнього рівня інфляції є різними – рівень інфляції коливатиметься у проміжку 2,5 – 3%, а зниження рівня інфляції гальмуватиме постійне підвищення цін. Проте, не дивлячись на підвищення цін низький рівень споживання буде сприяти зниженню рівня інфляції.  


За останні п’ять місяців збанкрутувало 224 польських фірм


Згідно з останніми даними фірми «Coface Poland», за останні п’ять місяців збанкрутувало 224 польських фірм, тобто на 40% фірм більше у порівнянні з минулим роком. Зростає рівень заборгованості фірм перед постачальниками. Одна з головних причин полягає у проблемі платоспроможності контрагентів фірм, які затримують термін розрахунків. За даними на кінець березня ц.р. рівень заборгованості фірм склав 271,2 млрд. злотих (85,2 млрд. дол. США)  і підвищився протягом кварталу на 8 млрд. злотих (2,5 млрд. дол. США). Більшість з тих коштів (227,5 млрд. злотих) складає заборгованість за пропоновані товари та послуги. На думку представників будівельної фірми «Mosty-Łódź», яка спеціалізується на будівництві та ремонті мостів, основним клієнтом яких є державні установи, ситуація із платоспроможністю є катастрофічна, оскільки фірма отримує кошти за виконану роботу протягом трьох місяців.


Польські банки будують мережу партнерських франчайзингових фірм

У результаті економічної кризи польські банки утримали або обмежили відкриття власних відділів, проте будують мережу партнерських франчайзингових фірм. За обрахунками фірми «PROFIT system», у Польщі нараховується 3 834 таких партнерських фірм. Передбачається, що до кінця 2009 р. нараховуватиметься 4 468 таких фінансових установ. Про плани будівництва франчайзингових фірм заявили «Bank Zachodni WBK» (100 фірм під назвою «BZ WBK Partner»), а також «Getin Bank». Загалом польські банки планують відкрити 634 партнерських відділів у Польщі.


Увійшов в дію антикризовий план уряду РП

У травні ц.р. увійшли в дію окремі положення плану уряду РП щодо забезпечення стабільності та розвитку польської економіки - першого антикризового пакету, який уряд РП ухвалив на початку грудня 2008 р. З восьми законів плану уряду РП увійшли в дію шість законів. Таким чином, уряд РП прийняв антикризові закони, які передбачають ряд заходів по підтримці польських фірм:
- якщо польська фірма переживатиме тимчасові проблеми пов’язані із кризою, то зможе на термін півроку зменшити працівникам розмір робочого часу та пропорційно до нього розмір заробітної плати у сумі половини ставки. Якщо фірма відповідатиме певним критеріям (зниження рівня замовлень на 30% протягом останніх чотирьох кварталів до часу подачі заявки на отримання допомоги, а також за умови відсутності податкових боргів та щодо страхування), то може розраховувати на 70% допомогу для безробітних. Якщо фірма почне звільняти працівників після отримання допомоги, то змушена віддати повну суму наданої допомоги Фонду з питань надання гарантій працівникам;
- надання додаткової фінансової допомоги фірмам, які були змушені відправити своїх працівників, у зв’язку з фінансовою кризою, у вимушену відпустку. Такі працівники отримають від держави допомогу у розмірі 575 злотих, що становить суму допомоги для безробітних;
- якщо працівник працював протягом двох років по тимчасовій трудовій угоді, то роботодавець змушений працевлаштувати такого працівника на постійну роботу.
- усі польські фірми зможуть розраховуватися із працівниками за виконану роботу за результатами 12-ти місяців, а це означає, що працівник матиме право менше працювати і відповідно менше заробляти, але в інших випадках навпаки. Проте, у даному випадку розмір заробітної плати такого працівника не зможе знизитись до рівня нижчого від мінімального розміру заробітної плати;
- роботодавці зможуть пропонувати працівникам еластичний графік виконання своїх трудових обов’язків;
- фірми зможуть отримувати додаткові кошти з метою проведення навчальних програм по підвищенню рівня кваліфікації працівників.

Проте, підприємці ще не можуть скористатись з положень нових законів, оскільки деякі з них увійшли в дію лише два тижні тому. Зокрема, Закони передбачають додатково надання державної допомоги у пошуку кредитів для фірм. Уряд РП має намір вдосконалити процедуру надання запоруки та гарантії. Проте, механізм надання допомоги ще не функціонує і підприємцям залишається лише чекати. На сьогодні, Міністерство фінансів РП та Державний банк національної економіки РП (банк від імені Держмайна РП повинен надати гарантію або запоруку для фірм та органів місцевого самоврядування) проводять кінцевий етап переговорів щодо встановлення системи запоруки та гарантії. Для підприємств важливим є закон про податок з доходу фізичних осіб та податок з доходу юридичних осіб. Закон увійшов в дію півтора тижні тому і передбачає, що підприємства можуть сплачувати податок з доходу під час здійснення господарської діяльності або у результаті амортизаційного списування, а не по закінченню здійснення робіт. Підприємства не використовують нагоди віднести до податкових коштів при здійсненні інвестицій одноразових амортизаційних записів (наприклад, закупівля машин і обладнання, тощо) шляхом підвищення ліміту з 50 до 100 тисяч євро для осіб, які сплачують податок і які мають доходи у розмірі 1,2 млн. євро щороку, а також для нових фірм 2008-2010 р.р.


У Польщі виставлять на приватизацію польську біржу цінних паперів


Ключовим пунктом програми приватизації в Польщі у 2009 р. повинен стати продаж більшості пакету акцій польської біржі цінних паперів в Варшаві (вартість трансакції – 1 млрд. злотих). Зацікавленість у придбанні пакету акцій польської біржі цінних паперів виявили найбільші фондові біржі світу – London Stock Exchange, Deutsche Boerse, Nasdaq OMX і NYSE Euronext. Керівник Державного казначейства РП Александр Град заявив, що продаж польської біржі цінних паперів в Варшаві стає найбільшим приватизаційним пакетом після 1989 року. Державне казначейство РП може не відважитись на продаж польської біржі цінних паперів, якщо у 2009 р. вдасться продати пакет акцій іншого товариства – Enei (вартість цієї трансакції становить близько 6 млрд. злотих). Загалом, доходи від приватизації за результатами трьох місяців ц.р. склали 470 млн. злотих брутто, що становить 3,9% плану на 2009 р.


Міністерство фінансів РП не планує підвищувати рівень ПДВ

За словами Заступника міністра фінансів РП Мацєя Грабовського, незважаючи на перебіг фінансової кризи, Міністерство фінансів РП не планує підвищувати ставки податку на товари та послуги (ПДВ). Натомість, відповідно до публікації газети «Polska The Times», уряд РП має намір підвищити податкову 22-% ставку ПДВ на 1 %, що наповнить бюджет РП додатковими 9 млрд. злотих . Водночас, газета публікує, що уряд РП розглядає підвищення ставок ПДВ на транспортні послуги з 7% до 22%, що забезпечило б отримання чергових 5-6 млрд. злотих до державного бюджету країни. Заступник міністра РП Мацєй Грабовський хоч і не підтвердив обов’язкове підвищення ставки податку, проте зауважив, що лише після проведення аналізу дохідної частини державного бюджету за перше півріччя ц.р. уряд РП буде приймати подальші рішення. З інформації Міністерства фінансів РП виникає, що протягом чотирьох місяців 2009 р. доходи державного бюджету РП становлять 29,5% річного плану, у т.ч. частка надходжень від сплати податків становить 29,3% річних.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки